jajko
-
Słodka kawa bez grama cukru? Słodzik zamień na inny składnik z kuchni, a nie pożałujesz
Wiele z nas zaraz po przebudzeniu sięga po filiżankę kawy. Jedni piją ją czarną bez żadnych dodatków, inni zaś nie wyobrażają sobie kawy bez mleka i cukru. Ten popularny napój można urozmaicać na wiele sposobów, a jednym z nich jest przygotowywani...
-
Czym różnią się jajka "zerówki" od "trójek"? Nie chodzi tylko o etyczny chów kur, ale i o zdrowie
Wybór jajek w sklepie może być trudniejszy, niż nam się zdaje. Oznaczenia, które się na nich znajdują, są jednak bardzo pomocne. Co właściwie oznaczają kody i symbole, które można znaleźć na skorupkach jajek? Które powinniśmy wybrać, jeśli zależy...
-
Pasta jajeczna to kanapkowy hit! Wielki powrót do smaków dzieciństwa
Pasta jajeczna to prawdziwy rarytas! Któż z nas nie pamięta czasów kiedy jako dzieci jedliśmy pyszne kanapki z jajecznym przysmakiem, posypanym obficie zielonym szczypiorkiem? Aż ślinka cieknie! Sprawdźcie, jak wykonać pastę.
-
Dlaczego skorupki jaj pękają podczas gotowania? Aby temu zapobiec, wykorzystaj sprytną metodę igły
Na nadchodzące święta wielu z nas będzie gotować jajka. Są one nieodłączną częścią tradycyjnej kuchni wielkanocnej. Co jednak należy zrobić, by skorupki nie pękały po włożeniu do gorącej wody? Istnieje na to kilka sprawdzonych trików, które warto...
-
Czerwona plamka widoczna w jajku? Ten mały szczegół może świadczyć o jakości i pochodzeniu
Czasami po rozbiciu jajka można zauważyć, że w towarzystwie białka i żółtka tapla się niewielka plamka krwi. Wiele osób w panice wyrzuca taką sztukę, bojąc się o jakość i świeżość. Prawda jest jednak znacznie mniej straszna, niż mogłoby się to...
-
Żółtko po ugotowaniu ma siną lub zielonkawą obwódkę? Nie każdy wie, o czym to świadczy
Choć gotowanie jajek pozornie wydaje się proste, nie każdy wie, jak zrobić to prawidłowo. Okazuje się, że czasami po wyjęciu z garnka i obraniu wokół żółtka pojawia się sina lub zielonkawa obwódka. Jak tego uniknąć? Czy wpływa to na zdrowie i...
-
Jajka w panierce na Wielkanoc. Nie ukrywamy, że brzmi kosmicznie. Ale i smakuje nieziemsko
Jajka w panierce - przepis na Wielkanoc, obok którego nie da się przejść obojętnie. Brzmi dziwnie, wygląda jeszcze dziwniej, a w rezultacie smakuje rewelacyjnie. Jak przygotować jajka w panierce, by zaskoczyć gości? Podpowiadamy.
-
Jak ugotować jajko na miękko? Prosta zasada sprawi, że żółtko będzie płynne, a białko idealnie ścięte
Przyrządzanie śniadania to nic nadzwyczajnego. Gorzej, jeżeli w grę wchodzi ochota na coś, co raczej rzadko przyrządzamy i nie do końca wiemy, jak się za to zabrać. Przykładem może być jajko na miękko. Jak je ugotować, żeby miało idealną...
-
Żółtko, czyli źródło prozdrowotnych wartości jajka. Poznaj jego właściwości
Żółtko znajduje się w jajkach, które w naszych jadłospisach pojawiają się w różnej postaci. Jajka są tak uniwersalne, że same w sobie mogą być daniem. Podawane na setki sposobów mogą stać się przystawką, śniadaniem, kolacją, a nawet obiadem. Zarów...
-
Najlepszy rosół? Wykorzystaj przepis z dodatkiem surowego jajka. Spróbuj koniecznie, a poczujesz różnicę
Domowy rosół to potrawa, która od lat ląduje na naszych stołach. Przepisów na najlepszą zupę jest tyle, co kucharzy. Każdy ma swoje preferencje, jednak czy ktoś z was próbował dodać surowe jajko do bulionu? Okazuje się, że taki trik skradł serce...
-
Pięciominutowy chłodnik Katarzyny Bosackiej. "Ochota od samego patrzenia"
-
Jedna porcja to za mało. Ziemniaki w tej wersji przebijają wszystko
-
Sygnały, po których poznasz, że cierpisz na Zespół Jelita Drażliwego (IBS)MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
To najlepsze bułeczki drożdżowe z owocami na świecie. Dziadek zdradził sekret
-
Niesamowicie pyszne kluski leniwe bez wyrabiania ciasta i brudzenia rąk
- Przepis odnalazłam w zeszycie mamy. Od razu zaczęłam robić drugą porcję
- Babciny przepis na dodatek do obiadu. Albo go kochasz, albo nienawidzisz
- Zauważyłeś żółte liście na ogórkach? Kup produkt za dwa złote i po problemie
- Mizeria w innej odsłonie. Dodatek tych produktów dodatkowo poprawi jej smak
- Jaką wodą zalewać ogórki kiszone? Unikaj tego popularnego błędu
-
Nie wiesz, czy jajko jest świeże? Weź szklankę wody i zrób prosty test, który rozwieje wątpliwości
Jajka to produkt, który znajduje się niemal w każdej kuchni. Ich popularność nie dziwi: można z nich robić omlety, jajecznice, a także dodawać je do ciast, czy panierek. Warto wiedzieć, w jaki sposób sprawdzić świeżość tego produktu. To pomoże...
-
"Najbrzydziej obrane jajko w województwie". Dlaczego jajka czasem źle się obierają? Chodzi o właściwość białka
Chyba nie ma w Polsce osoby, której nie zdarzyło się, by ugotowane na twardo jajko fatalnie się obierało. Skorupka nie chce oddzielić się od białka, jego kawałki przywierają do niej, przez co duża część produktu trafia do kosza zamiast do naszych...
-
Patent babci na błyskawiczne posprzątanie rozbitego jajka. Niesłychanie prosty
Kuchnia to miejsce, w którym bardzo łatwo o pewnego rodzaju wpadkę np. rozbicie jajka. Upuszczone na ziemię staramy się szybko posprzątać, lecz nie zawsze nam to wychodzi. Podpowiadamy, jak zrobić to szybko i skutecznie.
-
Pasta jajeczna na wypasie. Podrasuj śniadaniową klasykę tymi dodatkami
Pasta jajeczna to jeden z najchętniej wybieranych dodatków do pieczywa. Trudno się dziwić: smaczna, zdrowa i sycąca rewelacyjnie sprawdza się jako pomysł na śniadanie. Jeśli znudziła ci się klasyczna wersja smarowidła, pokuś się o dodanie kilku...
-
Jajko na miękko. Jak je ugotować, by miało perfekcyjne żółtko? Czas to nie wszystko - przyda się jeden trik
Jajko na miękko to perfekcyjne śniadanie. Smakuje solo ze szczyptą pieprzu, ale także na grzance lub jako dodatek do sałatki nicejskiej. Warto jednak wiedzieć, jak je zrobić, by miało lekko ścięte białko i perfekcyjnie lejące żółtko. Ważny jest...
-
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Użyj metody ze szklanką, a unikniesz kuchennej wpadki
Jajka to jeden z najpopularniejszych kuchennych produktów. Robimy z nich jajecznicę, dodajemy do ciast, zup i panierek. Skoro korzystamy z nich tak często, warto wiedzieć, w jaki sposób sprawdzić świeżość tego produktu.
-
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Dowiesz się w sekundę. Użyj wody lub potrząśnij
Podczas gotowania bardzo ważne jest, aby używać świeżych składników. Najtrudniej pod tym kątem sprawdza się jajka. Istnieją jednak ekspresowe sposoby, potrzebna będzie tylko woda i trochę siły. Dzięki nim błyskawicznie przekonasz się, czy jajko je...
-
Trzymasz jajka w pojemniku na drzwiczkach lodówki? To błąd. Specjaliści mówią, czym ryzykujesz
Gdzie przechowywać jajka? Odpowiedź wydaje się oczywista - w specjalnym pojemniku na drzwiach lodówki. Okazuje się jednak, że niekoniecznie jest to najlepsze rozwiązanie. Dlaczego? Wyjaśnia to australijski serwis i radzi, jak najlepiej przechowywa...
-
Jak oddzielić białko od żółtka? Już nigdy nie będziesz mieć z tym nawet najmniejszych problemów
Jak oddzielić białko od żółtka? Ten problem towarzyszy wielu osobom, które lubią gotować. Zwłaszcza piekąc ciasta - wiele przepisów wymaga samych żółtek. Tylko jak sprawnie oddzielić białko od żółtka, jednocześnie nie mieszając ich ze sobą? Na...
-
Jak smażyć jajko sadzone, żeby wyszło idealne? Proste sztuczki, które ci pomogą
Jeśli jesteście miłośnikami jajek sadzonych, ale żółtka nie wychodzą wam takie, jak powinny być, to dobrze trafiliście. Przedstawiamy prostą sztuczki na idealne jajka sadzone. Po przeczytaniu nigdy nie wrócicie do starych nawyków.
-
Masz problem z oddzieleniem żółtka od białka? Mamy pięć sprytnych sposobów jak to sprawnie zrobić
Oddzielanie żółtek od białek to jedna z podstawowych, kuchennych czynności. Jednak w praktyce wiele osób ma problemy z tą czynnością. Mamy pięć sprytnych sposobów na oddzielenie tych części jajka. Sprawdźcie sami.
-
Ekspert kulinarny dodaje do jajecznicy nietypowy składnik. "Będzie bardziej kremowa"
Jak zrobić doskonale kremową jajecznicę? Amerykański szef kuchni dodaje do niej jeden składnik. Sprawdźcie, jaki, a być może zjecie najlepszą jajecznicę, jaką kiedykolwiek przyrządziliście.
-
Nietypowe gofry na słono - z jajkiem, szynką i świeżymi liśćmi rukoli. Idealne na syte śniadanie
Gofry wytrawne z jajkiem, szynką i rukolą to przepis na smaczny i sycący posiłek. Do tego robi się je bardzo szybko i łatwo. Będą doskonałe także dla zabieganych.
-
Idealna jajecznica? Możesz ją zrobić bez problemu, jeśli nie popełnisz tych błędów [LISTA]
Jajecznica to śniadaniowa klasyka, jednak zrobić idealną potrafi niewielu. Mamy jednak nadzieję, że nasze rady pomogą większej liczbie osób przyrządzić to danie jak najlepiej.
-
Oto jak można szybko, sprawnie i czysto oddzielić żółtko od białka. Potrzebny będzie czosnek
Jak oddzielić żółtko od białka? Sposób z butelką znają już chyba wszyscy. A czy wiecie, jak zrobić to przy użyciu... czosnku? Wyjaśniamy jedną z najbardziej zaskakujących metod!
-
Jak wybrać najlepsze jajka? Wszystko zależy od symboli na skorupce
Wielkanoc nie może się obyć bez jajek, jednak wybranie tych najwartościowszych i najsmaczniejszych nie jest wcale takie łatwe. Na szczęście na jajkach są pewne oznaczenia, które ułatwiają znalezienie najlepszych. Oto symbole, które znajdują się na...
-
Naleśniki śniadaniowe Ewy Wachowicz. W takiej wersji jeszcze ich nie jedliście
Naleśniki to wbrew pozorom danie całkiem uniwersalne, nadające się nie tylko na obiad. Ewa Wachowicz tym razem poleca naleśniki śniadaniowe z jajkiem i serem żółtym. Zapewniamy, że w takiej wersji jeszcze ich nie jedliście: jajko sadzone na środku...
-
Jajka w koszulkach - poznaj trzy wyjątkowe przepisy na pyszne śniadanie
Jak zrobić jajka w koszulkach, aby były odpowiednio ścięte? Mamy na to co najmniej kilka sposobów. Przekonaj się sam i wybierz ten, który przypadnie Ci najbardziej do gustu.
-
Najgorszy sposób na przyrządzenie jajek - to wtedy tracą swoje wszystkie właściwości odżywcze!
Często zastanawiamy się nad tym, w jaki sposób obróbka termiczna wpływa na produkty spożywcze. Gotujemy je, smażymy, grillujemy lub pieczemy. Który więc sposób przygotowywania jajek jest najmniej bezpieczny?
-
Przepis na chleb w jajku... bez jajka! Wegańskie francuskie tosty zaskoczą smakiem
Chleb w jajku to klasyka kuchni francuskiej i polskiej. Jest pyszny i sycący. Ale co zrobić, gdy nie możecie (lub nie chcecie) jeść jajek? Z pomocą przychodzi bezjajeczna wersja tego dania! Spróbujcie koniecznie!
-
Sałatka jajeczna nie tylko od święta. Poznaj prosty przepis
Sałatka jajeczna to pyszna propozycja dla tych, którzy lubią konkrety nawet w sałatce. Sprawdzi się zarówno podczas świąt wielkanocnych, jak i w standardowy niedzielny poranek. Przepis prezentujemy poniżej.
-
Jajecznica na parze jest obłędna. Jak ją zrobić? Nie musisz mieć specjalnego sprzętu
Aby zrobić jajecznicę na parze, potrzebujesz tylko dwóch składników. Nie jest ci potrzebny żaden specjalny sprzęt, a wszystkie naczynia bez wątpienia masz w kuchennej szafce. Sprawdź, jak zrobić najdelikatniejszą i najsmaczniejszą jajecznicę.
-
Chleb w jajku - jak go zrobić? Przepis na chleb w jajku z serem
Chleb w jajku to jedna z najprostszych przekąsek, które wiele osób zna z dzieciństwa. Rzeczywiście nie jest to danie zdrowe, ale i tak chętnie do niego wracamy. Jak je urozmaicić? Podpowiadamy.
-
Jajka w pomidorach po chińsku. Przepis na sycącą kolację lub lekki obiad
Jajka w pomidorach po chińsku to szybkie danie, które jest dobrym pomysłem na kolację, ale sprawdzi się o każdej porze dnia. Sprawdźcie, jak je przygotować.
-
Nigdy więcej wysuszonej jajecznicy. Szef kuchni zdradza, by dodać składnik, który na pewno macie w lodówce
Zdarza się, że przygotowana przez was jajecznica jest sucha i niesmaczna? Amerykański szef kuchni znalazł na to sposób. Sprawdźcie, jaki sekretny składnik sprawi, że jajecznica zawsze będzie pyszna.
-
Jak przyrządzić perfekcyjne jajka? Kucharze dzielą się sprawdzonymi sposobami
Wydaje wam się, że robicie doskonałą jajecznicę i rewelacyjne jajka sadzone? To patrzcie na te porady prosto od mistrzów. Najprostsze dania z jajek mogą smakować jeszcze lepiej.
-
Na masełku jest pyszna, a co, gdy chcemy lub musimy ją odchudzić? Jak zrobić jajecznicę bez tłuszczu?
Pyszna jajecznica na masełku to idealna propozycja na śniadanie. A co jeśli musimy zrezygnować z dodatkowego tłuszczu? Taka jajecznica też może się udać. Podpowiadamy, jak ją przygotować.
-
Jaja mollet: ile trzeba je gotować? Sprawdzony przepis
Jak długo gotuje się jaja mollet? Choć z pozoru wydaje się to bardzo łatwe, to czasem przyrządzenie jajek na półtwardo zwyczajnie może się nie udać. Warto zminimalizować ryzyko, stosując się do kilku prostych zasad.
-
Najpotworniejsze śniadanie. Usmażył jajko w halloweenowym kostiumie
Halloweenowy filmik tiktokera podbija internet. Jeśli dzieciaki zapytają was, co potwory jadają na śniadanie, to macie gotową odpowiedź.
-
Ile gotować jajka na miękko? Wyznaczenie czasu nie jest takie proste
Jajko na miękko to śniadaniowy klasyk. Z jednej strony nie ma nic trudnego w przygotowaniu jajka na miękko, z drugiej jednak strony. No właśnie! Też zdarzało wam się nie raz, nie dwa ugotować jajko na twardo? Spieszymy z pomocą. Jak gotować jajka ...