jajko
-
Ekspert kulinarny dodaje do jajecznicy nietypowy składnik. "Będzie bardziej kremowa"
Jak zrobić doskonale kremową jajecznicę? Amerykański szef kuchni dodaje do niej jeden składnik. Sprawdźcie, jaki, a być może zjecie najlepszą jajecznicę, jaką kiedykolwiek przyrządziliście.
-
Nietypowe gofry na słono - z jajkiem, szynką i świeżymi liśćmi rukoli. Idealne na syte śniadanie
Gofry wytrawne z jajkiem, szynką i rukolą to przepis na smaczny i sycący posiłek. Do tego robi się je bardzo szybko i łatwo. Będą doskonałe także dla zabieganych.
-
Idealna jajecznica? Możesz ją zrobić bez problemu, jeśli nie popełnisz tych błędów [LISTA]
Jajecznica to śniadaniowa klasyka, jednak zrobić idealną potrafi niewielu. Mamy jednak nadzieję, że nasze rady pomogą większej liczbie osób przyrządzić to danie jak najlepiej.
-
Oto jak można szybko, sprawnie i czysto oddzielić żółtko od białka. Potrzebny będzie czosnek
Jak oddzielić żółtko od białka? Sposób z butelką znają już chyba wszyscy. A czy wiecie, jak zrobić to przy użyciu... czosnku? Wyjaśniamy jedną z najbardziej zaskakujących metod!
-
Jak wybrać najlepsze jajka? Wszystko zależy od symboli na skorupce
Wielkanoc nie może się obyć bez jajek, jednak wybranie tych najwartościowszych i najsmaczniejszych nie jest wcale takie łatwe. Na szczęście na jajkach są pewne oznaczenia, które ułatwiają znalezienie najlepszych. Oto symbole, które znajdują się na...
-
Naleśniki śniadaniowe Ewy Wachowicz. W takiej wersji jeszcze ich nie jedliście
Naleśniki to wbrew pozorom danie całkiem uniwersalne, nadające się nie tylko na obiad. Ewa Wachowicz tym razem poleca naleśniki śniadaniowe z jajkiem i serem żółtym. Zapewniamy, że w takiej wersji jeszcze ich nie jedliście: jajko sadzone na środku...
-
Jajka w koszulkach - poznaj trzy wyjątkowe przepisy na pyszne śniadanie
Jak zrobić jajka w koszulkach, aby były odpowiednio ścięte? Mamy na to co najmniej kilka sposobów. Przekonaj się sam i wybierz ten, który przypadnie Ci najbardziej do gustu.
-
Najgorszy sposób na przyrządzenie jajek - to wtedy tracą swoje wszystkie właściwości odżywcze!
Często zastanawiamy się nad tym, w jaki sposób obróbka termiczna wpływa na produkty spożywcze. Gotujemy je, smażymy, grillujemy lub pieczemy. Który więc sposób przygotowywania jajek jest najmniej bezpieczny?
-
Przepis na chleb w jajku... bez jajka! Wegańskie francuskie tosty zaskoczą smakiem
Chleb w jajku to klasyka kuchni francuskiej i polskiej. Jest pyszny i sycący. Ale co zrobić, gdy nie możecie (lub nie chcecie) jeść jajek? Z pomocą przychodzi bezjajeczna wersja tego dania! Spróbujcie koniecznie!
-
Sałatka jajeczna nie tylko od święta. Poznaj prosty przepis
Sałatka jajeczna to pyszna propozycja dla tych, którzy lubią konkrety nawet w sałatce. Sprawdzi się zarówno podczas świąt wielkanocnych, jak i w standardowy niedzielny poranek. Przepis prezentujemy poniżej.
-
Lekki obiad z wiosennymi składnikami. Trzy łatwe przepisy dla każdego
-
"Milionerzy". Padło pytanie o kuloodporną kawę. Było warte 75 tys. zł. Uczestnik zaryzykował
-
Kapuśniak - przepis. Z młodą kapustą wyjdzie boski, ale nie możesz zapomnieć o nietypowym dodatku
-
Jak idealnie odmierzyć mąkę? Blogerka kulinarna pokazuje prosty trik
-
Racuchy - przepis dla zabieganych. Na pewno w kuchni masz wszystkie składniki
- Wszyscy wszędzie tylko ciasto z rabarbarem. Opcji jest więcej. Co jeszcze można z niego zrobić?
- Przepis na kiszone rzodkiewki. Warzywa trzeba kisić co najmniej trzy dni
- Najlepszy sposób na umycie truskawek. Potrzebujesz tylko dwóch składników
- Kotlety mielone bez jajka - czy to w ogóle możliwe? Owszem i nie wpływa na smak
- Aromatyczne boczniaki - dwa przepisy na wiosenne, grzybowe dania. Są całkowicie bezmięsne
-
Jajecznica na parze jest obłędna. Jak ją zrobić? Nie musisz mieć specjalnego sprzętu
Aby zrobić jajecznicę na parze, potrzebujesz tylko dwóch składników. Nie jest ci potrzebny żaden specjalny sprzęt, a wszystkie naczynia bez wątpienia masz w kuchennej szafce. Sprawdź, jak zrobic najdelikatniejszą i najsmaczniejszą jajecznicę.
-
Chleb w jajku - jak go zrobić? Przepis na chleb w jajku z serem
Chleb w jajku to jedna z najprostszych przekąsek, które wiele osób zna z dzieciństwa. Rzeczywiście nie jest to danie zdrowe, ale i tak chętnie do niego wracamy. Jak je urozmaicić? Podpowiadamy.
-
Jajka w pomidorach po chińsku. Przepis na sycącą kolację lub lekki obiad
Jajka w pomidorach po chińsku to szybkie danie, które jest dobrym pomysłem na kolację, ale sprawdzi się o każdej porze dnia. Sprawdźcie, jak je przygotować.
-
Nigdy więcej wysuszonej jajecznicy. Szef kuchni zdradza, by dodać składnik, który na pewno macie w lodówce
Zdarza się, że przygotowana przez was jajecznica jest sucha i niesmaczna? Amerykański szef kuchni znalazł na to sposób. Sprawdźcie, jaki sekretny składnik sprawi, że jajecznica zawsze będzie pyszna.
-
Jak przyrządzić perfekcyjne jajka? Kucharze dzielą się sprawdzonymi sposobami
Wydaje wam się, że robicie doskonałą jajecznicę i rewelacyjne jajka sadzone? To patrzcie na te porady prosto od mistrzów. Najprostsze dania z jajek mogą smakować jeszcze lepiej.
-
Na masełku jest pyszna, a co, gdy chcemy lub musimy ją odchudzić? Jak zrobić jajecznicę bez tłuszczu?
Pyszna jajecznica na masełku to idealna propozycja na śniadanie. A co jeśli musimy zrezygnować z dodatkowego tłuszczu? Taka jajecznica też może się udać. Podpowiadamy, jak ją przygotować.
-
Jaja mollet: ile trzeba je gotować? Sprawdzony przepis
Jak długo gotuje się jaja mollet? Choć z pozoru wydaje się to bardzo łatwe, to czasem przyrządzenie jajek na półtwardo zwyczajnie może się nie udać. Warto zminimalizować ryzyko, stosując się do kilku prostych zasad.
-
Najpotworniejsze śniadanie. Usmażył jajko w halloweenowym kostiumie
Halloweenowy filmik tiktokera podbija internet. Jeśli dzieciaki zapytają was, co potwory jadają na śniadanie, to macie gotową odpowiedź.
-
Ile gotować jajka na miękko? Wyznaczenie czasu nie jest takie proste
Jajko na miękko to śniadaniowy klasyk. Z jednej strony nie ma nic trudnego w przygotowaniu jajka na miękko, z drugiej jednak strony. No właśnie! Też zdarzało wam się nie raz, nie dwa ugotować jajko na twardo? Spieszymy z pomocą. Jak gotować jajka ...
-
Jak smażyć grzyby? Zobacz, jak zrobić pyszne grzyby smażone na maśle z cebulką i jajkiem
Jak smażyć grzyby? Sprawdź, jak przygotować pyszny posiłek na bazie grzybów z dodatkiem jajka. To proste danie idealnie nadaje się na jesienny wieczór w miłym towarzystwie.
-
Wegańskie jajko - brzmi jak oksymoron? Już nie. W Singapurze można je kupić za 15 dolarów
Rynek wegańskich zamienników produktów odzwierzęcych prężnie się rozwija. Firma z Singapuru sprzedaje wegańskie jajka na twardo. Kosztują "tylko" 15 dolarów za sztukę.
-
Jaja poszetowe. Jak przygotować perfekcyjne jajo w koszulce?
Jaja poszetowe to jedna z technik przygotowywania jajek, które najczęściej serwowane są na śniadanie. Odpowiednie przygotowanie jajek w koszulkach wymaga nieco wprawy.
-
Najlepsze w maju: proste potrawy z zielonymi szparagami. Przepisy od szefa kuchni i naszej redakcji
To majowy klasyk: zielone (czyli łatwiejsze do przyrządzenia!) szparagi, do tego jajko z rozlewającym się na szparagi żółtkiem (nie takie trudne do zrobienia!) i aksamitny kontrapunkt z klasycznego sosu holenderskiego. Mamy dla was przepis od szef...
-
Jajka trudno się obierają? Wyjaśniamy, dlaczego i jak można tego uniknąć
Dlaczego czasami jajka ugotowane na twardo tak trudno obrać? Mamy dla was wyjaśnienie tego problemu oraz kilka wskazówek, aby obieranie jajek nie było aż tak kłopotliwe.
-
Jajka z chrzanem: numer 1 na wielkanocnym stole!
Jajka z chrzanem to potrawa, która pojawia się na świątecznym stole w każdym zakątku Polski. Jak je przygotować, aby smakowały wszystkim gościom?
-
Suszone żółtka - znacie? Wzbogacą smak, zastąpią parmezan. Jak je zrobić?
Suszone żółtka są bardzo proste do przygotowania i doskonale sprawdzą się w kuchni. Wszystko, czego potrzebujemy do ich przygotowania to dobre gatunkowo jajka i spora ilość soli. Jak zrobić suszone żółtka?
-
Jedne ciemniejsze, drugie jaśniejsze - o czym świadczy kolor żółtek? Które zdrowsze? Sprawdzamy
Dlaczego niektóre żółtka są jaśniejsze, natomiast inne ciemniejsze? O czym świadczy ich kolor? Rozwiewamy wątpliwości dotyczące żółtek. Sprawdźcie, które są zdrowsze i smaczniejsze.
-
Rozbijasz jajko, a tam czerwona plamka? Sprawdzamy, skąd się to bierze i czy takie jajko można jeść
Czym jest czerwona plamka, którą można niekiedy znaleźć w surowym jajku? Czy jedzenie takiego jajka jest bezpieczne? Wyjaśniamy.
-
Myjesz jajka przed włożeniem do lodówki? Mogą się szybciej zepsuć
Przez ostatni rok temat dbania o higienę, a także mycia spożywanych produktów, stał się dużo głośniejszy ze względu na pandemię. A jak jest z myciem jajek? Wszystko wyjaśniamy i podpowiadamy, jak je przechowywać.
-
Jajko w zupie szczawiowej tylko do smaku? Ma też inną - ważniejszą - rolę
Zupa szczawiowa z jajkiem? To doskonały pomysł na obiad, który wniesie trochę wiosny do naszych kuchni. Jajko pasuje do tej zupy idealne, ale, jak się okazuje, warto je dodawać nie tylko ze względu na smak. Sprawdźcie, dlaczego tak ważne jest jajk...
-
Jajko jak w ofercie śniadaniowej kawiarni? Trenerka fitness podpowiada: wykorzystaj trik z wodą
Podajecie na śniadanie jajka? Trenerka fitness dzieli się wskazówką, jak je przygotować, by wyglądały i smakowały wprost doskonale.
-
Rozbijacie jajko o brzeg miski? Błąd. Sprawdźcie, jak robić to poprawnie
W jaki sposób rozbijacie jajko? Jeżeli uderzacie skorupką o brzeg naczynia, to przekonamy was, by tego nie robić. Sprawdźcie, jak najlepiej rozbijać jajko
-
Jak szybko i w prosty sposób obrać jajko? Potrzebujesz do tego tylko szklanki z zimną wodą
Lubisz jeść jajka na twardo, ale nie znosisz ich obierać? Żeby to sobie ułatwić, potrzebna ci będzie tylko szklanka i zimna woda. Dzięki naszemu trikowi skorupka bez problemu będzie odchodzić od jajka, a ty nie zmarnujesz więcej białka.