Więcej porad znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Jajko to alegoria życia i jeden z najważniejszych symboli Wielkanocy. Przed świętami zaopatrujemy się w nie w sporych ilościach. Ale jajko jajku nierówne. Można trafić na najróżniejsze rodzaje z hodowli. Jak wybrać najlepsze? Korzystając z symboli, które znajdują się na skorupkach.
Każde jajko ma na skorupce pieczątkę z jedenastoma cyframi. Ten kod dzieli się na trzy części:
Jajka z literą "A" mają też oznaczenie ich wagi:
Czasem można też trafić na jajka, które nie mają oznaczenia kodowego. Takie jajka pochodzą z małej, domowej hodowli (do 50 kur). Jej właściciel powinien mieć dokumenty, które potwierdzają prowadzoną hodowlę oraz datę przydatności do spożycia takich jajek.
Jak pisaliśmy powyżej, pierwsza cyfra pieczątki na skorupce jajka oznacza sposób chowu kury, która je zniosła. Oto dokładne wyjaśnienie znaczenia tych cyfr:
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!