skorupka jajka
-
Przechowujesz jajka na specjalnie wytłaczanej półce? To błąd, który może kosztować cię zdrowie
Aby żywność była jak najdłużej świeża, należy przechowywać ją w odpowiednich warunkach. Niektórzy, kupując jajka, decydują się przełożyć je do specjalnie wytłaczanych półek w lodówce. Te jednak najczęściej są na drzwiach. Z tego powodu lepiej...
-
Koniec ze żmudnym i uciążliwym obieraniem jajek. Ugotuj je w ten sposób, a skorupki będą odchodzić z łatwością
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek. Każda gospodyni chce, by prezentowały się one nienagannie i smakowicie. Niestety, poszarpane połówki jaj nie będą wyglądać estetycznie. Co należy więc zrobić, by jajka obierały się łatwo i...
-
Dlaczego skorupki jaj pękają podczas gotowania? Aby temu zapobiec, wykorzystaj sprytną metodę igły
Na nadchodzące święta wielu z nas będzie gotować jajka. Są one nieodłączną częścią tradycyjnej kuchni wielkanocnej. Co jednak należy zrobić, by skorupki nie pękały po włożeniu do gorącej wody? Istnieje na to kilka sprawdzonych trików, które warto...
-
Wielkanoc za kilka dni, więc to ostatni moment, by siać rzeżuchę. Pamiętaj, żeby odpowiednio ją podlewać
Wielkanoc już za rogiem i jest to ostatnia szansa, by posadzić rzeżuchę. W innym wypadku może ona nie zdążyć, wyrosnąć, a szkoda, bo roślina ta to doskonała dekoracja oraz wyśmienity dodatek do kanapek, sałatek i jaj z majonezem. Jak ją zasadzić...
-
Czerwona plamka widoczna w jajku? Ten mały szczegół może świadczyć o jakości i pochodzeniu
Czasami po rozbiciu jajka można zauważyć, że w towarzystwie białka i żółtka tapla się niewielka plamka krwi. Wiele osób w panice wyrzuca taką sztukę, bojąc się o jakość i świeżość. Prawda jest jednak znacznie mniej straszna, niż mogłoby się to...
-
Żółtko po ugotowaniu ma siną lub zielonkawą obwódkę? Nie każdy wie, o czym to świadczy
Choć gotowanie jajek pozornie wydaje się proste, nie każdy wie, jak zrobić to prawidłowo. Okazuje się, że czasami po wyjęciu z garnka i obraniu wokół żółtka pojawia się sina lub zielonkawa obwódka. Jak tego uniknąć? Czy wpływa to na zdrowie i...
-
Pokazała genialny trik na szybkie i łatwe obieranie jajek. "Zadziała, jeśli najpierw zrobisz to"
Każdy, kto gotował jajka na twardo, a następnie je obierał, doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak mozolne i pracochłonne potrafi być to zajęcie. Ta kobieta pokazała w ostatnim nagraniu, że wcale nie musi tak być. Jej sposób jednych przekonuje,...
-
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Przypominamy najprostsze metody, które zapobiegną katastrofie
Jajka to jeden z bazowych składników w kuchni. Niestety, zdarzają się kulinarne wpadki, takie jak dodanie nieświeżej sztuki do ciasta czy jajecznicy. Jak zatem sprawdzić ich świeżość? Okazuje się, że to banalnie proste i obejdzie się bez rozbijani...
-
Działają cuda nie tylko w kuchni. Dlaczego lepiej nie wyrzucać skorupek po jajkach?
Skorupki po jajkach to coś, co zawsze zostaje wyrzucone przy pierwszej lepszej okazji. Okazuje się, że to wielki błąd, ponieważ wykorzystując można znaleźć dla nich nowe rozwiązanie Sprawdzą się nie tylko w kuchni, a także w całym domu i ogrodzie.
-
Czy można odkładać zbite skorupki jajek z powrotem do opakowania? Lepiej tego nie rób, możesz sobie zaszkodzić
Zdarza wam się podczas gotowania odkładac skorupki po zbitych jajkach z powrotem do wytłaczanki? To spory błąd. Sprawdźcie, dlaczego może to być niebezpieczne dla zdrowia.
- Przepis na biszkopt, który nie opada i pięknie wspina się po tortownicy. Babcia dodawała składnik z barku
- Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Musisz spróbować
- Jakie jest najgorsze mięso do rosołu? Może być skupiskiem pasożytów
- Najlepszy przepis na kapuśniak. Inne schowaj na dnie szuflady
- Na tym mięsie ugotujesz najsmaczniejszy rosół. Inne receptury się chowają
- Na pizzę, do chleba i do ogrodu. Naturalne rozwiązanie dla roślin w twoim ogrodzie
- Kluski leniwe robię bez tego składnika. Mam przez to na pieńku z babcią
- Ludzie narzekają, że Thermomix "tańczy". Odwróciła się i usłyszała huk. "Czasami muszę trzymać"
- Dziecinnie prosty sposób na sparzenie kapusty. Zajmuje tylko 10 minut
- Sajgonki - przepis, z którym na pewno się udadzą. Zapomnij o rozpadaniu
-
Nigdy nie wyrzucaj skorupek jajek. Można je wykorzystać na wiele cennych sposobów
Podczas świąt wielkanocnych w kuchni najczęstszy produktem będą jajka. Warto zachować skorupki jajek, ponieważ mają wiele cennych zastosowań, o których wie mało osób. Sprawdź, co można przygotować z tego niepozornego produktu i jakie właściwości...
-
Jak wybrać najlepsze jajka? Wszystko zależy od symboli na skorupce
Wielkanoc nie może się obyć bez jajek, jednak wybranie tych najwartościowszych i najsmaczniejszych nie jest wcale takie łatwe. Na szczęście na jajkach są pewne oznaczenia, które ułatwiają znalezienie najlepszych. Oto symbole, które znajdują się na...
-
Od czego zależy kolor skorupki jajka? I czy "zerówki" są smaczniejsze od "trójek"? Pytamy ekspertkę
Na temat koloru skorupki jajek i tego, od czego on zależy, krąży w internecie wiele opinii. Która jest prawdziwa? A przy okazji - od czego zależy smak jajka i kolor żółtka? Pytamy specjalistkę.
-
Myjesz jajka przed włożeniem do lodówki? Mogą się szybciej zepsuć
Przez ostatni rok temat dbania o higienę, a także mycia spożywanych produktów, stał się dużo głośniejszy ze względu na pandemię. A jak jest z myciem jajek? Wszystko wyjaśniamy i podpowiadamy, jak je przechowywać.
-
Rozbijacie jajko o brzeg miski? Błąd. Sprawdźcie, jak robić to poprawnie
W jaki sposób rozbijacie jajko? Jeżeli uderzacie skorupką o brzeg naczynia, to przekonamy was, by tego nie robić. Sprawdźcie, jak najlepiej rozbijać jajko
-
Białe czy brązowe? Sprawdzamy, czy kolor jajka ma znaczenie
Jak się okazuje, Polacy częściej wybierają jajka, które mają skorupkę w kolorze brązowym, a nie białym. Dlaczego tak się dzieje? Czy kolor skorupki ma znacznie?
-
"Skorupka kurzego jaja to w ponad 90 procentach...". Uczestnik "Milionerów" odpowiedział poprawnie, a wy?
W ostatnim odcinku "Milionerów" padło pytanie odnośnie do skorupki jajka. Uczestnik długo się wahał, ale wybrał dobrą odpowiedź. Zatem jaki związek stanowi większość składu skorupki jajka?