• Link został skopiowany

Dlaczego skorupki jaj pękają podczas gotowania? Aby temu zapobiec, wykorzystaj sprytną metodę igły

Na nadchodzące święta wielu z nas będzie gotować jajka. Są one nieodłączną częścią tradycyjnej kuchni wielkanocnej. Co jednak należy zrobić, by skorupki nie pękały po włożeniu do gorącej wody? Istnieje na to kilka sprawdzonych trików, które warto wypróbować
Gotowanie jajek
Fot. lauryann /Pixabay

Gdy wrzucamy jajka do gorącej wody bardzo często zdarza się, że pękają, przez co ugotowane są nierówne i nieestetyczne. Białko wylewa się do wody i takie jajka nie nadadzą się już do faszerowania, a jedynie do skrojenia, by mogły skończyć w sałatce lub paście kanapkowej. Często winowajcą jest temperatura, jednak można temu zapobiegać.

Uważaj na temperaturę i wykorzystaj te triki

Dlaczego skorupki jaj pękają? Najczęściej wynika to z uszkodzenia skorupki lub zbyt dużej różnicy temperatur. Skorupka jaja jest bardzo delikatna, więc gdy prosto z lodówki wrzucimy ją do gorącej wody z łatwością pęknie niczym szkło. Z tego powodu należy pamiętać, by zawsze przed gotowaniem wyjąć jajka około 30-60 minut wcześniej, by zdążyły się ogrzać. Gdy osiągną temperaturę pokojową szanse na pęknięcie będą znikome, o ile nie uszkodzimy jajek np. poprzez wrzucenie ich do garnka bez asekuracji. Woda nie zawsze zamortyzuje "upadku" dlatego wkładając jajka do wrzątku należy robić to ostrożnie, najlepiej z pomocą łyżki, którą delikatnie je zanurzymy. Dodatkową pomocą będzie zakwaszenie wody. Można zrobić to z pomocą soli, octu, soku z cytryny, a nawet wody z ogórków kiszonych. Metoda ta zadziała nawet gdy któreś z jaj już pęknie. Dzięki temu białko nie będzie się dalej rozlewać w wodzie. Niektóre gospodynie stosują z kolei metodę igły. Pinezką lub igłą przekłuwają dolną część skorupki i wrzucają jajka do gotowania. Sposób ten sprawia, że wewnątrz skorupki nie tworzy się wysokie ciśnienie i dzięki temu nic nie pęka.

Zobacz wideo riki na szybkie obranie jajka. Znasz je wszystkie?

Dlaczego jajka pękają podczas gotowania?

Poza uszkodzeniami i używaniem schłodzonych jajek do gotowania dużo zależy od grubości skorupki, a ta z kolei powiązana jest bezpośrednio ze zdrowiem kury, która je zniosła. Gdy skorupka jest cienka i krucha, oznacza to, że kura mogła znieść je w końcowym okresie. To wtedy jej organizm jest już maksymalnie wykorzystany i zmęczony znoszeniem jaj bez przerwy. Grubość skorupki zależy także od diety. Im grubsza, tym bogatsza i lepsza była dieta. Pamiętajmy, by dla własnego zdrowia i dobra zwierząt wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Ich dieta z reguły jest najbogatsza w różne składniki.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: