Co można zrobić z jajek na Wielkanoc? Sprawdzone przepisy na wielkanocne menu

Co można zrobić z jajek na Wielkanoc? Odpowiedź nasuwa się sama: faszerowane jaja. Jednak Wielkanoc to ten dzień, w którym spożywamy jajka na potęgę. Im więcej rodzajów, tym lepiej. Sprawdź przepisy na różne dania z jajek.

Co można zrobić z jajkiem na Wielkanoc? Sałatki, faszerowane jajka, tortille z jajkami i wiele innych

Co można zrobić z jajkiem na Wielkanoc? Przede wszystkim faszerowane jajka w formie przystawki. Jednak to nie jedyna alternatywa, jaka może pojawić się na wielkanocnym stole. O czym przekonacie się w dalszej części artykułu, gdzie prezentujemy przepisy na całe wielkanocne menu z jajkami.

Jak wiadomo, w niemal każdym polskim domu na wielkanocnym stole znajdziemy jajka w różnorodnej postaci. Poniżej pierwszy przepis na kolorowe jajka z chrzanem, koncentratem i sporą ilością natki pietruszki.

Przepis na jajka faszerowane:

Składniki:

  • 8 jajek
  • sos włoski do wymieszania
  • mix sałat
  • szklanka startego chrzanu
  • 80 g twarożku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • niepełna szklanka jogurtu naturalnego
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz - do smaku

Wykonanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Później przestudź, obierz. Przetnij na połówki.
  2. Wyciągnij żółtka.
  3. Wymieszaj serek ze śmietaną, dodaj rozgniecione żółtka. Całość dopraw do smaku. Wymieszaj.
  4. Tak przygotowaną masę podziel na 3 części. Jedną część wymieszaj z chrzanem, drugą z pomidorowym koncentratem, a trzecią z natką pietruszki, którą wcześniej posiekałeś.
  5. Tak przygotowane masy umieść w przeciętych białkach.
  6. Następnie wymieszaj sos włoski z jogurtem i odrobiną szczypiorku. 
  7. Umyj salaty, osusz, umieść na talerzu, ułóż na nich jajka.
  8. Skrop sosem.
  9. Gotowe!
Zobacz wideo Jajka faszerowane - przepis na Wielkanoc

Co można zrobić z jajek na śniadanie wielkanocne? Szybki przepis na śniadanie i kolację wielkanocną

Co można zrobić z jajek na śniadanie wielkanocne? Faszerowane jajka to wielkanocny hit, im więcej rodzajów, tym lepiej. Dla wielu święta bez nich nie istnieją. Co ważne, każdy może samodzielnie stworzyć swój ulubiony farsz.

A co można zrobić z jajek na kolację wielkanocną? Najlepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie większej ilości jajek faszerowanych z poniższej receptury, tak aby nie spędzić długich godzin w kuchni.

Przedstawiamy przepis na jajka z buraczkami i chrzanem:

Składniki:

  • 5 jajek
  • 2 małej wielkości buraki
  • 1,5 łyżki chrzanu
  • 1 łyżka białego sera
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • odrobina cukru
  • posiekana natka pietruszki

Wykonanie:

  1. Buraki umyj, przekrój na połówki i piecz w nagrzanym piekarniku, do czasu, aż będą miękkie.
  2. Następnie obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce.
  3. Jajka ugotuj na twardo.
  4. Obierz i przekrój na połówki.
  5. Wyciągnij żółtka.
  6. Dodaj do nich starte buraczki, chrzan i ser.
  7. Dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj.
  8. Tak przygotowanym farszem, napełnij białka.
  9. Ozdób posiekaną zieleniną.

Co można zrobić z jajek na obiad wielkanocny - szybkie danie z jajek na nietypowy świąteczny obiad

Co można zrobić z jajek na obiad wielkanocny? Zazwyczaj na świąteczny obiad przygotowujemy mięsne dania. Jednak możemy także zrobić nieco inną potrawę, dla tych którzy nie przepadają za pieczonym mięsem. Poniżej przepis na tortillę z jajkami.

Szybkie danie z jajek na świąteczny obiad - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 2 tortille
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 plastry szynki wędzonej
  • 4 jaja
  • 3-5 plastrów żółtego sera
  • papryka czerwona, sól, pieprz, zioła prowansalskie - do smaku

Wykonanie:

  1. Rozgrzej oliwę na patelni.
  2. Ułóż tortille na patelni.
  3. Na niej umieść szynkę, rozbij jajka i przełóż je na tortillę.
  4. Dopraw do smaku przyprawami i ziołami.
  5. Dołóż pokrojony ser.
  6. Ułóż drugą tortillę. Na niej umieść warstwę sera. Posyp przyprawami.
  7. Przykryj i smaż 3 minuty.
  8. Danie gotowe.

Zobacz też: Majonez domowy Magdy Gessler - przepis. Trzeba pamiętać o jednej kluczowej zasadzie

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.