Zupa chrzanowa wielkanocna Magdy Gessler - ten przepis bije rekordy popularności!

Zupa chrzanowa wielkanocna może być przyrządzona w różnoraki sposób. Niezależnie od tego, czy wybierzemy wersję kremową, czy też płynną, smak będzie znakomity. Zwłaszcza jeżeli skorzystamy z eksperckiego przepisu Magdy Gessler.

Zupa chrzanowa - idealna na Wielkanoc. Zupa chrzanowa z jajkiem i białą kiełbasą

Zupa chrzanowa to danie, którego nie może zabraknąć podczas Wielkanocy. Z dodatkiem białej swojskiej kiełbasy i jajka może stać się popisowym daniem. Rozgrzewająca, pożywna, aromatyczna zupa ma wielu zwolenników, z tego też powodu nierzadko jest serwowana także przy innych okazjach. Zwłaszcza w okresie jesienno - zimowym. Zupa chrzanowa z jajkiem charakteryzuje się konkretnym smakiem. Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji jej skosztować, to najwyższa pora to zmienić! Przepis na pyszną zupę znajdziecie poniżej.

Składniki:

  • 1-2 cebule w zależności od wielkości
  • odrobina masła
  • 1-2 ząbki czosnku
  • około 150-200 g wędzonych żeberek
  • około 1,25 l bulionu warzywnego
  • 5 ziemniaków
  • majeranek
  • chrzan do smaku
  • 3-4 kiełbasy białe
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz
  • jajka na twardo + szczypior - do podania

zupa chrzanowazupa chrzanowa Dar1930 / shutterstock.com

Wykonanie:

  1. Obierz cebulę. Posiekaj na drobno i zeszklij na maśle. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Do smażenia wybierz garnek z grubym dnem.
  2. Wlej bulion i dodaj żeberka.
  3. Całość zagotuj
  4. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do wywaru.
  5. Dołóż także surową kiełbasę w całości.
  6. Dopraw majerankiem i przyprawami.
  7. Gotuj do czasu, aż kiełbasa będzie gotowa.
  8. Dodaj chrzan (ilość w zależności od preferencji smakowych).
  9. Zapraw zupę śmietaną. Pamiętaj o wyrównaniu temperatury.
  10. Gotową zupę posyp szczypiorkiem i podawaj z ugotowanym jajkiem.
Zobacz wideo Żurek - najlepszy przepis na Wielkanoc i nie tylko

Zupa chrzanowa Magdy Gessler. Zupa chrzanowa krem - aksamitna i rozpływa się w ustach

Zupa chrzanowa Magdy Gessler smakuje wyśmienicie. Nie ma w tym niczego dziwnego. Wieloletnie doświadczenie restauratorki robi swoje. Sprawdź kultowy przepis Magdy Gessler na kremową zupę chrzanową, a Twoi goście poczują się jak w prestiżowej restauracji.

Zupa chrzanowa - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • włoszczyzna
  • 4 ziemniaki
  • liście laurowe, sól, pieprz, ziele angielskie,
  • 1 słoiczek chrzanu
  • szklanka dobrej jakości kwaśnej śmietany
  • 3-4 kromki razowego chleba
  • odrobina oliwy
  • szczypta cukru
  • ugotowane jajka do podania
  • woda

zupa chrzanowazupa chrzanowa Cegli / shutterstock.com

  1. Przygotuj wywar.
  2. Włoszczyznę i ziemniaki dokładnie obierz, opłucz pod bieżącą wodą.
  3. Później przejdź do krojenia.
  4. Tak przygotowane warzywa umieść w garnku i zalej zimną wodą.
  5. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie.
  6. Wywar gotuj na wolnym ogniu do uzyskania miękkich warzyw.
  7. Później pozbądź się z wywaru liści i ziela angielskiego.
  8. Dodaj chrzan i zapraw zupę śmietaną. Gotuj jeszcze kilka chwil. 
  9. Zupę zmiksuj na aksamitny krem.
  10. Dopraw do smaku pieprzem, solą oraz odrobiną cukru.
  11. Chleb pokrój w kostkę i smaż na oliwie, aż stanie się złocisty.
  12. Zupę podawaj z jajkami i chlebem.

Zobacz też: Jajka faszerowane tuńczykiem, które udadzą się każdemu. Ekspresowy przepis na wielkanocne przystawki

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.