Zupa chrzanowa - idealna na Wielkanoc. Zupa chrzanowa z jajkiem i białą kiełbasą
Zupa chrzanowa to danie, którego nie może zabraknąć podczas Wielkanocy. Z dodatkiem białej swojskiej kiełbasy i jajka może stać się popisowym daniem. Rozgrzewająca, pożywna, aromatyczna zupa ma wielu zwolenników, z tego też powodu nierzadko jest serwowana także przy innych okazjach. Zwłaszcza w okresie jesienno - zimowym. Zupa chrzanowa z jajkiem charakteryzuje się konkretnym smakiem. Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji jej skosztować, to najwyższa pora to zmienić! Przepis na pyszną zupę znajdziecie poniżej.
Jajka faszerowane na Wielkanoc - tania przystawka, która może wyglądać jak z restauracji
Składniki:
- 1-2 cebule w zależności od wielkości
- odrobina masła
- 1-2 ząbki czosnku
- około 150-200 g wędzonych żeberek
- około 1,25 l bulionu warzywnego
- 5 ziemniaków
- majeranek
- chrzan do smaku
- 3-4 kiełbasy białe
- pół szklanki kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
- jajka na twardo + szczypior - do podania
zupa chrzanowa Dar1930 / shutterstock.com
Wykonanie:
- Obierz cebulę. Posiekaj na drobno i zeszklij na maśle. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Do smażenia wybierz garnek z grubym dnem.
- Wlej bulion i dodaj żeberka.
- Całość zagotuj
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do wywaru.
- Dołóż także surową kiełbasę w całości.
- Dopraw majerankiem i przyprawami.
- Gotuj do czasu, aż kiełbasa będzie gotowa.
- Dodaj chrzan (ilość w zależności od preferencji smakowych).
- Zapraw zupę śmietaną. Pamiętaj o wyrównaniu temperatury.
- Gotową zupę posyp szczypiorkiem i podawaj z ugotowanym jajkiem.
Zobacz wideo
Żurek - najlepszy przepis na Wielkanoc i nie tylko
Babka wielkanocna cytrynowa - topowe wielkanocne przepisy, które zawsze wychodzą
Zupa chrzanowa Magdy Gessler. Zupa chrzanowa krem - aksamitna i rozpływa się w ustach
Zupa chrzanowa Magdy Gessler smakuje wyśmienicie. Nie ma w tym niczego dziwnego. Wieloletnie doświadczenie restauratorki robi swoje. Sprawdź kultowy przepis Magdy Gessler na kremową zupę chrzanową, a Twoi goście poczują się jak w prestiżowej restauracji.
Zupa chrzanowa - przepis krok po kroku:
Składniki:
- włoszczyzna
- 4 ziemniaki
- liście laurowe, sól, pieprz, ziele angielskie,
- 1 słoiczek chrzanu
- szklanka dobrej jakości kwaśnej śmietany
- 3-4 kromki razowego chleba
- odrobina oliwy
- szczypta cukru
- ugotowane jajka do podania
- woda
zupa chrzanowa Cegli / shutterstock.com
- Przygotuj wywar.
- Włoszczyznę i ziemniaki dokładnie obierz, opłucz pod bieżącą wodą.
- Później przejdź do krojenia.
- Tak przygotowane warzywa umieść w garnku i zalej zimną wodą.
- Dodaj liście laurowe, ziele angielskie.
- Wywar gotuj na wolnym ogniu do uzyskania miękkich warzyw.
- Później pozbądź się z wywaru liści i ziela angielskiego.
- Dodaj chrzan i zapraw zupę śmietaną. Gotuj jeszcze kilka chwil.
- Zupę zmiksuj na aksamitny krem.
- Dopraw do smaku pieprzem, solą oraz odrobiną cukru.
- Chleb pokrój w kostkę i smaż na oliwie, aż stanie się złocisty.
- Zupę podawaj z jajkami i chlebem.
Zobacz też: Jajka faszerowane tuńczykiem, które udadzą się każdemu. Ekspresowy przepis na wielkanocne przystawki