Zupa chrzanowa wielkanocna może być przyrządzona w różnoraki sposób. Niezależnie od tego, czy wybierzemy wersję kremową, czy też płynną, smak będzie znakomity. Zwłaszcza jeżeli skorzystamy z eksperckiego przepisu Magdy Gessler.
3
istock / Sebalos
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zupa chrzanowa - idealna na Wielkanoc. Zupa chrzanowa z jajkiem i białą kiełbasą
Zupa chrzanowa to danie, którego nie może zabraknąć podczas Wielkanocy. Z dodatkiem białej swojskiej kiełbasy i jajka może stać się popisowym daniem. Rozgrzewająca, pożywna, aromatyczna zupa ma wielu zwolenników, z tego też powodu nierzadko jest serwowana także przy innych okazjach. Zwłaszcza w okresie jesienno - zimowym. Zupa chrzanowa z jajkiem charakteryzuje się konkretnym smakiem. Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji jej skosztować, to najwyższa pora to zmienić! Przepis na pyszną zupę znajdziecie poniżej.
REKLAMA
Składniki:
1-2 cebule w zależności od wielkości
odrobina masła
1-2 ząbki czosnku
około 150-200 g wędzonych żeberek
około 1,25 l bulionu warzywnego
5 ziemniaków
majeranek
chrzan do smaku
3-4 kiełbasy białe
pół szklanki kwaśnej śmietany
sól, pieprz
jajka na twardo + szczypior - do podania
zupa chrzanowaDar1930 / shutterstock.com
Wykonanie:
Obierz cebulę. Posiekaj na drobno i zeszklij na maśle. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Do smażenia wybierz garnek z grubym dnem.
Wlej bulion i dodaj żeberka.
Całość zagotuj
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do wywaru.
Dołóż także surową kiełbasę w całości.
Dopraw majerankiem i przyprawami.
Gotuj do czasu, aż kiełbasa będzie gotowa.
Dodaj chrzan (ilość w zależności od preferencji smakowych).
Zapraw zupę śmietaną. Pamiętaj o wyrównaniu temperatury.
Gotową zupę posyp szczypiorkiem i podawaj z ugotowanym jajkiem.
Zobacz wideo Żurek - najlepszy przepis na Wielkanoc i nie tylko
Zupa chrzanowa Magdy Gessler. Zupa chrzanowa krem - aksamitna i rozpływa się w ustach
Zupa chrzanowa Magdy Gessler smakuje wyśmienicie. Nie ma w tym niczego dziwnego. Wieloletnie doświadczenie restauratorki robi swoje. Sprawdź kultowy przepis Magdy Gessler na kremową zupę chrzanową, a Twoi goście poczują się jak w prestiżowej restauracji.
Zupa chrzanowa - przepis krok po kroku:
Składniki:
włoszczyzna
4 ziemniaki
liście laurowe, sól, pieprz, ziele angielskie,
1 słoiczek chrzanu
szklanka dobrej jakości kwaśnej śmietany
3-4 kromki razowego chleba
odrobina oliwy
szczypta cukru
ugotowane jajka do podania
woda
zupa chrzanowaCegli / shutterstock.com
Przygotuj wywar.
Włoszczyznę i ziemniaki dokładnie obierz, opłucz pod bieżącą wodą.
Później przejdź do krojenia.
Tak przygotowane warzywa umieść w garnku i zalej zimną wodą.
Dodaj liście laurowe, ziele angielskie.
Wywar gotuj na wolnym ogniu do uzyskania miękkich warzyw.
Później pozbądź się z wywaru liści i ziela angielskiego.
Dodaj chrzan i zapraw zupę śmietaną. Gotuj jeszcze kilka chwil.
Zupę zmiksuj na aksamitny krem.
Dopraw do smaku pieprzem, solą oraz odrobiną cukru.
Chleb pokrój w kostkę i smaż na oliwie, aż stanie się złocisty.