Jajka faszerowane tuńczykiem, które udadzą się każdemu. Ekspresowy przepis na wielkanocne przystawki

Jajka faszerowane tuńczykiem to świetna kompozycja smakowa, którą często serwuje się na wielkanocnym stole. Z dodatkiem odpowiednich składników, przypraw i ziół przystawka wchodzi na wyższy poziom. Podawana ze świeżym chlebem to mistrzostwo!

Jajka faszerowane z tuńczykiem i kiszonym ogórkiem

Jajka faszerowane z tuńczykiem i kiszonym ogórkiem to uczta dla podniebienia! Przystawka jest banalna, a przy tym znakomita w smaku. Kilka składników, kromka świeżego chleba ze swojskim masłem i życie nabiera innego smaku... a wspomnienie o Wielkanocy zostanie z nami na długo. Poniżej przepis na faszerowane jajka tuńczykiem i ogórkiem:

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 duży ogórek kiszony
  • 1 puszka tuńczyka
  • pieprz do smaku - zrezygnuj z soli, ryba i ogórki są same w sobie dosyć słone
  • majonez
  • natka pietruszki do dekoracji
Jajka faszerowane tuńczykiem to ciekawa propozycja na Wielkanoc.
Jajka faszerowane tuńczykiem to ciekawa propozycja na Wielkanoc. Fot. Shutterstock

Wykonanie:

  1. Ugotuj jaja na twardo. Pozbądź się skorupek. Przekrój na połówki.
  2. Wyciągnij żółtka.
  3. Umieść je w misce i rozgnieć widelcem.
  4. Dodaj odsączonego i pokrojonego w kostkę ogórka.
  5. Dodaj rybę.
  6. Dopraw pieprzem.
  7. Wymieszaj. Dodaj majonez.
  8. Zmiksuj i nałóż do białek.
  9. Natkę umyj, osusz i posiekaj na drobno. Przystrój wierzch jajek.
Zobacz wideo Jajka faszerowane - przepis na Wielkanoc i nie tylko

Jajka faszerowane tuńczykiem i pieczarkami

Jajka faszerowane tuńczykiem można urozmaicić dzięki grzybom, na przykład pieczarkom. Możemy postawić także na inny rodzaj grzybów. Wszystko jest kwestią indywidualnym upodobań smakowych. W przypadku farszu z dodatkiem pieczarek warto pokusić się o uduszenie grzybów na świeżym maśle. Na przykład z odrobiną cebuli. Danie będzie dużo ciekawsze w smaku.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 8 pieczarek
  • sól, pieprz
  • połówka dużej cebuli
  • majonez
  • 1 puszka tuńczyka
  • masło - do duszenia grzybów
  • natka pietruszki do dekoracji
Jajka faszerowane tuńczykiem to ciekawa propozycja na Wielkanoc.
Jajka faszerowane tuńczykiem to ciekawa propozycja na Wielkanoc. Fot. Shutterstock

Wykonanie:

  1. Ugotuj jajka na twardo. Obierz, wyciągnij żółtka.
  2. Rozgnieć je widelcem.
  3. Podduś na patelni posiekaną cebulę oraz pokrojone w kostkę pieczarki.
  4. Dopraw do smaku przyprawami.
  5. Przestudź farsz cebulowo-pieczarkowy.
  6. Połącz ze sobą wszystkie składniki. Dodaj majonez. Zmiksuj.
  7. Umieść w białkach.
  8. Przystrój zieleniną.

Jajka faszerowane: tuńczyk z papryką. Pokochasz ten smak!

Na Wielkanoc najlepiej sprawdzą się jajka faszerowane. Tuńczyk świetnie komponuje się z czerwoną papryką i żółtkiem. Papryka nada nie tylko ciekawego koloru, ale i konkretnego smaku. Wykonaj takie nadzienie, a goście nie odejdą od stołu. Przepis znajdziesz tutaj:

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • czerwona papryka
  • sól, pieprz, czosnek, bazylia
  • majonez
  • koperek do dekoracji
Jajka faszerowane tuńczykiem to ciekawa propozycja na Wielkanoc. Połączenie jajek, tuńczyka i majonezu jest znane i lubiane przez wielu ludzi.
Jajka faszerowane tuńczykiem to ciekawa propozycja na Wielkanoc. Połączenie jajek, tuńczyka i majonezu jest znane i lubiane przez wielu ludzi. Fot. Shutterstock

Wykonanie:

  1. Jajka obierz i standardowo przekrój na pół.
  2. Wydrąż żółtka. Rozgnieć je na miazgę.
  3. Paprykę umyj, osusz i pokrój na drobną kostkę.
  4. Wyciągnij rybę z puszki i umieść w misce. Rozdrobnij.
  5. Dopraw do smaku. Dodaj pozostałe produkty.
  6. Wymieszaj.
  7. Tak przygotowany farsz umieść w białkach jajka.
  8. Przejdź do wykonania dekoracji z zieleniny.

Zobacz też: Babka wielkanocna cytrynowa w duecie z aromatyczną kawą jest podwieczorkowym arcydziełem. Wiesz, jak ją zrobić?

Więcej o: