Jajka faszerowane tuńczykiem to świetna kompozycja smakowa, którą często serwuje się na wielkanocnym stole. Z dodatkiem odpowiednich składników, przypraw i ziół przystawka wchodzi na wyższy poziom. Podawana ze świeżym chlebem to mistrzostwo!
3
istock / nobtis
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Jajka faszerowane z tuńczykiem i kiszonym ogórkiem
Jajka faszerowane z tuńczykiem i kiszonym ogórkiem to uczta dla podniebienia! Przystawka jest banalna, a przy tym znakomita w smaku. Kilka składników, kromka świeżego chleba ze swojskim masłem i życie nabiera innego smaku... a wspomnienie o Wielkanocy zostanie z nami na długo. Poniżej przepis na faszerowane jajka tuńczykiem i ogórkiem:
REKLAMA
Składniki:
6 jajek
1 duży ogórek kiszony
1 puszka tuńczyka
pieprz do smaku - zrezygnuj z soli, ryba i ogórki są same w sobie dosyć słone
majonez
natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
Ugotuj jaja na twardo. Pozbądź się skorupek. Przekrój na połówki.
Wyciągnij żółtka.
Umieść je w misce i rozgnieć widelcem.
Dodaj odsączonego i pokrojonego w kostkę ogórka.
Dodaj rybę.
Dopraw pieprzem.
Wymieszaj. Dodaj majonez.
Zmiksuj i nałóż do białek.
Natkę umyj, osusz i posiekaj na drobno. Przystrój wierzch jajek.
Zobacz wideo Jajka faszerowane - przepis na Wielkanoc i nie tylko
Jajka faszerowane tuńczykiem i pieczarkami
Jajka faszerowane tuńczykiem można urozmaicić dzięki grzybom, na przykład pieczarkom. Możemy postawić także na inny rodzaj grzybów. Wszystko jest kwestią indywidualnym upodobań smakowych. W przypadku farszu z dodatkiem pieczarek warto pokusić się o uduszenie grzybów na świeżym maśle. Na przykład z odrobiną cebuli. Danie będzie dużo ciekawsze w smaku.
Składniki:
6 jajek
8 pieczarek
sól, pieprz
połówka dużej cebuli
majonez
1 puszka tuńczyka
masło - do duszenia grzybów
natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
Ugotuj jajka na twardo. Obierz, wyciągnij żółtka.
Rozgnieć je widelcem.
Podduś na patelni posiekaną cebulę oraz pokrojone w kostkę pieczarki.
Dopraw do smaku przyprawami.
Przestudź farsz cebulowo-pieczarkowy.
Połącz ze sobą wszystkie składniki. Dodaj majonez. Zmiksuj.
Umieść w białkach.
Przystrój zieleniną.
Jajka faszerowane: tuńczyk z papryką. Pokochasz ten smak!
Na Wielkanoc najlepiej sprawdzą się jajka faszerowane. Tuńczyk świetnie komponuje się z czerwoną papryką i żółtkiem. Papryka nada nie tylko ciekawego koloru, ale i konkretnego smaku. Wykonaj takie nadzienie, a goście nie odejdą od stołu. Przepis znajdziesz tutaj:
Składniki:
5 jajek ugotowanych na twardo
czerwona papryka
sól, pieprz, czosnek, bazylia
majonez
koperek do dekoracji
Wykonanie:
Jajka obierz i standardowo przekrój na pół.
Wydrąż żółtka. Rozgnieć je na miazgę.
Paprykę umyj, osusz i pokrój na drobną kostkę.
Wyciągnij rybę z puszki i umieść w misce. Rozdrobnij.