Jajka faszerowane z tuńczykiem i kiszonym ogórkiem
Jajka faszerowane z tuńczykiem i kiszonym ogórkiem to uczta dla podniebienia! Przystawka jest banalna, a przy tym znakomita w smaku. Kilka składników, kromka świeżego chleba ze swojskim masłem i życie nabiera innego smaku... a wspomnienie o Wielkanocy zostanie z nami na długo. Poniżej przepis na faszerowane jajka tuńczykiem i ogórkiem:
Składniki:
- 6 jajek
- 1 duży ogórek kiszony
- 1 puszka tuńczyka
- pieprz do smaku - zrezygnuj z soli, ryba i ogórki są same w sobie dosyć słone
- majonez
- natka pietruszki do dekoracji
Jajka faszerowane tuńczykiem to ciekawa propozycja na Wielkanoc. Fot. Shutterstock
Wykonanie:
- Ugotuj jaja na twardo. Pozbądź się skorupek. Przekrój na połówki.
- Wyciągnij żółtka.
- Umieść je w misce i rozgnieć widelcem.
- Dodaj odsączonego i pokrojonego w kostkę ogórka.
- Dodaj rybę.
- Dopraw pieprzem.
- Wymieszaj. Dodaj majonez.
- Zmiksuj i nałóż do białek.
- Natkę umyj, osusz i posiekaj na drobno. Przystrój wierzch jajek.
Zobacz wideo
Jajka faszerowane - przepis na Wielkanoc i nie tylko
Jajka faszerowane tuńczykiem i pieczarkami
Jajka faszerowane tuńczykiem można urozmaicić dzięki grzybom, na przykład pieczarkom. Możemy postawić także na inny rodzaj grzybów. Wszystko jest kwestią indywidualnym upodobań smakowych. W przypadku farszu z dodatkiem pieczarek warto pokusić się o uduszenie grzybów na świeżym maśle. Na przykład z odrobiną cebuli. Danie będzie dużo ciekawsze w smaku.
Składniki:
- 6 jajek
- 8 pieczarek
- sól, pieprz
- połówka dużej cebuli
- majonez
- 1 puszka tuńczyka
- masło - do duszenia grzybów
- natka pietruszki do dekoracji
Jajka faszerowane tuńczykiem to ciekawa propozycja na Wielkanoc. Fot. Shutterstock
Wykonanie:
- Ugotuj jajka na twardo. Obierz, wyciągnij żółtka.
- Rozgnieć je widelcem.
- Podduś na patelni posiekaną cebulę oraz pokrojone w kostkę pieczarki.
- Dopraw do smaku przyprawami.
- Przestudź farsz cebulowo-pieczarkowy.
- Połącz ze sobą wszystkie składniki. Dodaj majonez. Zmiksuj.
- Umieść w białkach.
- Przystrój zieleniną.
Jajka faszerowane: tuńczyk z papryką. Pokochasz ten smak!
Na Wielkanoc najlepiej sprawdzą się jajka faszerowane. Tuńczyk świetnie komponuje się z czerwoną papryką i żółtkiem. Papryka nada nie tylko ciekawego koloru, ale i konkretnego smaku. Wykonaj takie nadzienie, a goście nie odejdą od stołu. Przepis znajdziesz tutaj:
Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- czerwona papryka
- sól, pieprz, czosnek, bazylia
- majonez
- koperek do dekoracji
Jajka faszerowane tuńczykiem to ciekawa propozycja na Wielkanoc. Połączenie jajek, tuńczyka i majonezu jest znane i lubiane przez wielu ludzi. Fot. Shutterstock
Wykonanie:
- Jajka obierz i standardowo przekrój na pół.
- Wydrąż żółtka. Rozgnieć je na miazgę.
- Paprykę umyj, osusz i pokrój na drobną kostkę.
- Wyciągnij rybę z puszki i umieść w misce. Rozdrobnij.
- Dopraw do smaku. Dodaj pozostałe produkty.
- Wymieszaj.
- Tak przygotowany farsz umieść w białkach jajka.
- Przejdź do wykonania dekoracji z zieleniny.
Zobacz też: Babka wielkanocna cytrynowa w duecie z aromatyczną kawą jest podwieczorkowym arcydziełem. Wiesz, jak ją zrobić?