Jajka faszerowane pieczarkami - przepyszne przepisy na wielkanocny stół

Jajka faszerowane pieczarkami to prawdziwy klasyk. Poznaj wyjątkowe propozycje przepisów na nadziewane jajka idealne na Święta Wielkiej Nocy. Receptury w kilku prostych krokach. Smaczne, proste i błyskawiczne.

Jajka nadziewane pieczarkami i żółtym serem - przepis w kilku krokach

Jajka nadziewane pieczarkami z żółtym serem są bardzo popularną propozycją. Wynika to głównie ze wspaniałego smaku. Grzyby z serem to idealny duet w kuchni. W połączeniu z jajkami zrobi on prawdziwą furorę podczas Świąt Wielkiej Nocy. Przepis na jajka tego typu znajdziecie poniżej.

Składniki:

  • 8 - 10 jajek
  • 150 g sera
  • 500 g pieczarek
  • masło do smażenia
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Chcąc przygotować jajka nadziewane pieczarkowym farszem, musimy w pierwszym etapie zająć się ugotowaniem jajek na twardo. Kiedy ostygną obieramy je ze skórki i kroimy na pół aby wyciągnąć żółtko.
  2. Myjemy pieczarki, obieramy je i kroimy bardzo drobno.
  3. Ser ścieramy na dużych oczkach na tarce.
  4. Grzyby dusimy na maśle rozgrzanym na patelni. Następnie łączymy ze sobą grzyby, ser oraz ugotowane na twardo żółtka. Całość doprawiamy do smaku i wkładamy do białek.
  5. Gotowe jajka faszerowane możemy posypać szczypiorkiem lub koperkiem.
Zobacz wideo Sprawdź:

Faszerowane jajka pieczarkami i papryką z dodatkiem koperku

Faszerowane jajka pieczarkami i papryką to opcja dla osób, które lubią nieco ostrzejsze smaki, cechujące się dużą wyrazistością. Jajka będą idealnym rozwiązaniem na wielkanocne śniadanie. Sposób wykonania znajduje się tutaj:

Składniki:

  • 10 jajek
  • 200 g pieczarek
  • 1/2 papryki czerwonej
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz
  • majonez

Wykonanie:

  1. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i przekroić.
  2. Z przekrojonych na pół jaj wyciągnij żółtka.
  3. Pieczarki należy ugotować w osolonej wodzie i ostudzić, a następnie pokroić na drobno.
  4. Paprykę umyć i pokroić w kostkę. To samo zrobić z żółtkiem i koperkiem. Dodać przyprawy, majonez i całą masę wymieszać.
  5. Gotową masę przełożyć do białek. Na końcu można posypać koperkiem.

Jajka faszerowane pieczarkami i szczypiorkiem - krok po kroku

Jajka faszerowane pieczarkami i szczypiorkiem to wariant, który wspaniale sprawdza się na wiosennym stole i zachwyca świeżym smakiem. Oto i sposób wykonania:

Składniki:

  • około 8 jajek
  • 10 pieczarek
  • mały pęczek drobnego szczypiorku
  • sól, pieprz
  • masło do smażenia

Wykonanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na pół.
  2. Pozbywamy się żółtek.
  3. Pieczarki należy umyć, obrać, pokroić na drobno. Następnie podsmażamy je na maśle.
  4. Kiedy pieczarki ostygną, dodajemy do nich żółtka, przyprawy. pokrojony szczypior. Całość mieszamy i wypełniamy powstałym farszem białka.

Pomysłów na faszerowane jajka jest całe mnóstwo. Mamy nadzieję, że zaprezentowane przez nas propozycje, przypadną do gustu całej rodzinie i urozmaicą świąteczne przyjęcie z bliskimi.

Zobacz też: Jajka faszerowane szynką w towarzystwie pysznych dodatków. Kolory na talerzu to hit sezonu

Więcej o: