Jajka nadziewane pieczarkami i żółtym serem - przepis w kilku krokach
Jajka nadziewane pieczarkami z żółtym serem są bardzo popularną propozycją. Wynika to głównie ze wspaniałego smaku. Grzyby z serem to idealny duet w kuchni. W połączeniu z jajkami zrobi on prawdziwą furorę podczas Świąt Wielkiej Nocy. Przepis na jajka tego typu znajdziecie poniżej.
Składniki:
- 8 - 10 jajek
- 150 g sera
- 500 g pieczarek
- masło do smażenia
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Chcąc przygotować jajka nadziewane pieczarkowym farszem, musimy w pierwszym etapie zająć się ugotowaniem jajek na twardo. Kiedy ostygną obieramy je ze skórki i kroimy na pół aby wyciągnąć żółtko.
- Myjemy pieczarki, obieramy je i kroimy bardzo drobno.
- Ser ścieramy na dużych oczkach na tarce.
- Grzyby dusimy na maśle rozgrzanym na patelni. Następnie łączymy ze sobą grzyby, ser oraz ugotowane na twardo żółtka. Całość doprawiamy do smaku i wkładamy do białek.
- Gotowe jajka faszerowane możemy posypać szczypiorkiem lub koperkiem.
Faszerowane jajka pieczarkami i papryką z dodatkiem koperku
Faszerowane jajka pieczarkami i papryką to opcja dla osób, które lubią nieco ostrzejsze smaki, cechujące się dużą wyrazistością. Jajka będą idealnym rozwiązaniem na wielkanocne śniadanie. Sposób wykonania znajduje się tutaj:
Składniki:
- 10 jajek
- 200 g pieczarek
- 1/2 papryki czerwonej
- pęczek koperku
- sól, pieprz
- majonez
Wykonanie:
- Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i przekroić.
- Z przekrojonych na pół jaj wyciągnij żółtka.
- Pieczarki należy ugotować w osolonej wodzie i ostudzić, a następnie pokroić na drobno.
- Paprykę umyć i pokroić w kostkę. To samo zrobić z żółtkiem i koperkiem. Dodać przyprawy, majonez i całą masę wymieszać.
- Gotową masę przełożyć do białek. Na końcu można posypać koperkiem.
Jajka faszerowane pieczarkami i szczypiorkiem - krok po kroku
Jajka faszerowane pieczarkami i szczypiorkiem to wariant, który wspaniale sprawdza się na wiosennym stole i zachwyca świeżym smakiem. Oto i sposób wykonania:
Składniki:
- około 8 jajek
- 10 pieczarek
- mały pęczek drobnego szczypiorku
- sól, pieprz
- masło do smażenia
Wykonanie:
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na pół.
- Pozbywamy się żółtek.
- Pieczarki należy umyć, obrać, pokroić na drobno. Następnie podsmażamy je na maśle.
- Kiedy pieczarki ostygną, dodajemy do nich żółtka, przyprawy. pokrojony szczypior. Całość mieszamy i wypełniamy powstałym farszem białka.
Pomysłów na faszerowane jajka jest całe mnóstwo. Mamy nadzieję, że zaprezentowane przez nas propozycje, przypadną do gustu całej rodzinie i urozmaicą świąteczne przyjęcie z bliskimi.
Zobacz też: Jajka faszerowane szynką w towarzystwie pysznych dodatków. Kolory na talerzu to hit sezonu