Pieczarki wyjątkowo sprawdzają się na farsz, można je połączyć z żółtym serem i podać na ciepło. Jak przygotować jajka faszerowane pieczarkami w skorupkach? O szczegółach piszemy w dalszej części artykułu.
Okres przedświąteczny to niekończąca się lista zakupów, ale odpowiednio wcześniej zaplanowane menu pozwoli nam uniknąć kolejek i dużych tłumów. Wszystkie niezbędne produkty do przygotowania jajek faszerowanych w skorupkach z pieczarkami prezentujemy poniżej.
Jajka faszerowane pieczarkami na ciepło to pyszna wielkanocna przekąska. Przepis jest dość prosty, wymaga tylko chwili uwagi. O szczegółach piszemy poniżej.
Jak podawać jajka faszerowane na ciepło? Najlepiej zaraz po zdjęciu z patelni, odgrzewane jajka faszerowane mogą stracić swoje walory smakowe. Jeśli chcemy podać gorące przystawki na drugi dzień, najlepszą opcją będzie podgrzanie jajek faszerowanych w piekarniku. Warto wtedy posypać wierzch jajek startym żółtym serem.
Warto też wiedzieć, że farsz do jajek zgodnie z filozofią zero waste można przygotować z tego, co aktualnie mamy pod ręką. Sprawdzi się zarówno kilka ostatnich pieczarek jak i połówka fety po sałatce. Idealny będzie też tuńczyk, chrzan, suszone pomidory, a nawet kapary (więcej propozycji na pyszny farsz do jajek znajdziesz tutaj). Efekt końcowy zależy od naszej inwencji twórczej i preferencji smakowych. Tuż przed podaniem można dodać dekorację. Więcej na ten temat piszemy poniżej.
Jajka faszerowane w panierce dekorujemy szczypiorkiem i rzeżuchą. Można dodać też płatki rzodkiewki, a nawet jadalne kwiaty czy migdały. Oprócz uczty dla podniebienia ta niezwykła przystawka powinna być też ucztą dla oka.
Zobacz też: Babka majonezowa - oryginalne menu na Wielkanoc. Wystarczy kilka łyżek, by nadać jej wyjątkowy smak