Jajka faszerowane w skorupkach - coś co wszystkim smakuje. Jak zrobić efektowne przekąski na Wielkanoc?

Jajka faszerowane w skorupkach stworzą nie tylko ładną dekorację stołu, ale też zaskoczą zgromadzonych gości smacznym środkiem. Jak przygotować tę nietypową przystawkę? O szczegółach piszemy poniżej.
Zobacz wideo Przepisy wielkanocne - na ciasta i galaretkowe jajka!

Jajka faszerowane pieczarkami w skorupkach - sprawdzony smak 

Pieczarki wyjątkowo sprawdzają się na farsz, można je połączyć z żółtym serem i podać na ciepło. Jak przygotować jajka faszerowane pieczarkami w skorupkach? O szczegółach piszemy w dalszej części artykułu. 

Jajka faszerowane w skorupkach z pieczarkami - lista składników

Okres przedświąteczny to niekończąca się lista zakupów, ale odpowiednio wcześniej zaplanowane menu pozwoli nam uniknąć kolejek i dużych tłumów. Wszystkie niezbędne produkty do przygotowania jajek faszerowanych w skorupkach z pieczarkami prezentujemy poniżej.   

  • jajka - 6 sztuk, 
  • masło - 3 łyżki, 
  • szczypiorek,
  • bułka tarta - 4 łyżki, 
  • sól i pieprz, 
  • koperek, natka pietruszki, rzeżucha 
  • pieczarki

Jajka faszerowane pieczarkami na ciepło krok po kroku 

Jajka faszerowane pieczarkami na ciepło to pyszna wielkanocna przekąska. Przepis jest dość prosty, wymaga tylko chwili uwagi. O szczegółach piszemy poniżej. 

  • Na początku jajka należy ugotować na twardo. Następnie studzimy i osuszamy wszystkie sztuki.
  • Teraz przy pomocy ostrego noża tniemy jajka na pół, tak aby nie uszkodzić skorupek. 
  • Wyciągamy delikatnie jajko ze skorupki. 
  • Białka oraz żółtka siekamy i rozdrabniamy dodatkowo widelcem.
  • Pieczarki drobno kroimy i smażymy na maśle. Przyprawiamy pieprzem i solą.
  • Drobno siekamy szczypiorek, koperek, natkę pietruszki (można wybrać tylko jeden zielony dodatek). 
  • Następnie mieszamy jajko z pieczarkami, szczypiorkiem, koperkiem, natką pietruszki.
  • Tak powstałą masę nakładamy do odstawionych wcześniej skorupek i posypujemy bułką tartą (można wcześniej wymieszać dodatkowo bułkę tartą z roztopionym masłem).
  • Pozostałą część masła topimy na rozgrzanej patelni, faszerowane skorupki układamy częścią, która została posypana bułką tartą do spodu.
  • Następnie przykrywamy i trzymamy tak przez kilka minut na małym ogniu. 
  • Dekorujemy rzeżuchą. 

Jajka faszerowane na ciepło - jak podawać? 

Jak podawać jajka faszerowane na ciepło? Najlepiej zaraz po zdjęciu z patelni, odgrzewane jajka faszerowane mogą stracić swoje walory smakowe. Jeśli chcemy podać gorące przystawki na drugi dzień, najlepszą opcją będzie podgrzanie jajek faszerowanych w piekarniku. Warto wtedy posypać wierzch jajek startym żółtym serem. 

Warto też wiedzieć, że farsz do jajek zgodnie z filozofią zero waste można przygotować z tego, co aktualnie mamy pod ręką. Sprawdzi się zarówno kilka ostatnich pieczarek jak i połówka fety po sałatce. Idealny będzie też tuńczyk, chrzan, suszone pomidory, a nawet kapary (więcej propozycji na pyszny farsz do jajek znajdziesz tutaj). Efekt końcowy zależy od naszej inwencji twórczej i preferencji smakowych. Tuż przed podaniem można dodać dekorację. Więcej na ten temat piszemy poniżej. 

Jajka faszerowane w panierce - dekoracja 

Jajka faszerowane w panierce dekorujemy szczypiorkiem i rzeżuchą. Można dodać też płatki rzodkiewki, a nawet jadalne kwiaty czy migdały. Oprócz uczty dla podniebienia ta niezwykła przystawka powinna być też ucztą dla oka.

Zobacz też: Babka majonezowa - oryginalne menu na Wielkanoc. Wystarczy kilka łyżek, by nadać jej wyjątkowy smak 

Więcej o:
Copyright © Agora SA