Jajka faszerowane pieczarkami - tradycja na wielkanocnym stole

Jajka faszerowane pieczarkami to jedno z prostszych dań w wielkanocnym menu. Propozycja idealna dla tych, którzy wybierają się w podróż i planują zabrać ze sobą wielkanocne potrawy.

Jajka z pieczarkami - wielkanocna symbolika 

W religii chrześcijańskiej jajko jest synonimem życia. Popularny wielkanocny symbol rozkładany jest nawet na czynniki pierwsze i tak skorupka symbolizuje to, co stare, czyli dawny porządek. Zawartość jajka odnosi się do nowego początku, nadziei na lepsze jutro. Jajko zajmuje więc wyjątkowe miejsce podczas uroczystości święcenia pokarmów oraz później na wielkanocnych stołach. Oprócz tradycyjnej święconki jajko pojawia się też w barszczu czy w formie jajek faszerowanych. Najbardziej popularne są jajka faszerowane z pieczarkami z uwagi na wyjątkową kompozycję smaków oraz prosty przepis. Więcej na ten temat przeczytasz w dalszej części artykułu. 

Jajka faszerowane z pieczarkami - kilka odsłon

Jajka z pieczarkami to smaczna baza do ciekawych dodatków, poniżej prezentujemy prosty przepis oraz kilka ciekawych propozycji na dekorację. 

Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?

Jajka faszerowane pieczarkami i serem - krok po kroku 

Ser bardzo lubi się z pieczarką, to popularne połączenie, które znamy też na przykład z zapiekanki. Jak przygotować jajka faszerowane pieczarkami i serem? 

Lista składników: 

  • świeże jajka - 6 sztuk, 
  • świeże pieczarki - 6 sztuk, 
  • cebula - 1 sztuka średniej wielkości, 
  • majonez - łyżka stołowa, 
  • masło klarowane - 1 łyżka stołowa, 
  • dodatki dekoracyjne (koperek / szczypiorek / ogórek i kiełki) 
  • sól i pieprz 
  • tarty ser do posypania 

Przygotowanie: 

  1. Na początku gotujemy jajka na twardo, studzimy i przekrawamy na pół. 
  2. W kolejnym kroku należy delikatnie wydrążyć żółtka tak, aby nie naruszyć białek. 
  3. Teraz przechodzimy do pieczarek, które należy umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
  4. Cebulę obieramy i siekamy na drobno. 
  5. Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło klarowane i dodajemy do niego cebulkę, którą należy smażyć przez około 2 minuty do momentu, aż się zeszkli. Następnie podsmażamy pieczarki, aż odparuje cała woda. Na koniec posypujemy grzyby startym serem.
  6. Tak przygotowane grzyby, które wcześniej należy wystudzić, mieszamy z majonezem, żółtkiem oraz solą i pieprzem na jednolitą masę. 
  7. Powstałym farszem należy nadziać białka jaj, które następnie dekorujemy. Więcej na ten temat piszemy w kolejnym akapicie. 

Jajka faszerowane pieczarkami i koperkiem 

Koper to wyjątkowy dodatek o niezwykłej barwie. Wiosenna zieleń na wielkanocnym stole będą naturalną ozdobą. Jajka faszerowane pieczarkami i koperkiem to zdecydowanie dobry kierunek. Koperek wystarczy drobno posiekać i posypać nim jajka. 

Jajka faszerowane pieczarkami i szczypiorkiem 

Szczypiorek dodatkowo podkręci smak, można go posiekać tak jak koperek lub zawiązać w formie naturalnej wstążki. Jajka faszerowane pieczarkami i szczypiorkiem zawsze wszystkim smakują. 

Jajka faszerowane pieczarkami, ogórkiem i kiełkami 

W poszukiwaniu orzeźwiających smaków warto sięgnąć po ogórek i ulubione kiełki. To niezwykłe połączenie smaków i intrygująca ozdoba. 

Zobacz też: Jajka w sosie chrzanowym, czyli idealne danie na Wielki Post. Jak zrobić smaczne jajka wielkanocne?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.