W religii chrześcijańskiej jajko jest synonimem życia. Popularny wielkanocny symbol rozkładany jest nawet na czynniki pierwsze i tak skorupka symbolizuje to, co stare, czyli dawny porządek. Zawartość jajka odnosi się do nowego początku, nadziei na lepsze jutro. Jajko zajmuje więc wyjątkowe miejsce podczas uroczystości święcenia pokarmów oraz później na wielkanocnych stołach. Oprócz tradycyjnej święconki jajko pojawia się też w barszczu czy w formie jajek faszerowanych. Najbardziej popularne są jajka faszerowane z pieczarkami z uwagi na wyjątkową kompozycję smaków oraz prosty przepis. Więcej na ten temat przeczytasz w dalszej części artykułu.
Jajka z pieczarkami to smaczna baza do ciekawych dodatków, poniżej prezentujemy prosty przepis oraz kilka ciekawych propozycji na dekorację.
Ser bardzo lubi się z pieczarką, to popularne połączenie, które znamy też na przykład z zapiekanki. Jak przygotować jajka faszerowane pieczarkami i serem?
Lista składników:
Przygotowanie:
Koper to wyjątkowy dodatek o niezwykłej barwie. Wiosenna zieleń na wielkanocnym stole będą naturalną ozdobą. Jajka faszerowane pieczarkami i koperkiem to zdecydowanie dobry kierunek. Koperek wystarczy drobno posiekać i posypać nim jajka.
Szczypiorek dodatkowo podkręci smak, można go posiekać tak jak koperek lub zawiązać w formie naturalnej wstążki. Jajka faszerowane pieczarkami i szczypiorkiem zawsze wszystkim smakują.
W poszukiwaniu orzeźwiających smaków warto sięgnąć po ogórek i ulubione kiełki. To niezwykłe połączenie smaków i intrygująca ozdoba.
Zobacz też: Jajka w sosie chrzanowym, czyli idealne danie na Wielki Post. Jak zrobić smaczne jajka wielkanocne?