Jajka na Wielkanoc - na różne sposoby [PRZEPISY]

Jajka na Wielkanoc po prostu muszą się pojawić. To najważniejszy kulinarny symbol tych Świąt. Co można z nich zrobić poza tradycyjnymi jajkami na twardo z majonezem i szczypiorkiem? Mamy dla Was kilka pomysłów, które na pewno Wam posmakują!

Jajka na Wielkanoc można przyrządzić na bardzo różne sposoby. Na pewno każdy, na kim spoczywa obowiązek przygotowania wielkanocnego śniadania znajdzie przepisy odpowiednie dla swoich zdolności kulinarnych. Sprawdźcie nasze przepisy na potrawy z jajek na Wielkanoc i przyrządźcie pyszne potrawy!

Jajka na Wielkanoc – przepisy

Jajka faszerowane z łososiem

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 100 g wędzonego łososia,
  • 4 łyżki majonezu,
  • kilka gałązek koperku,
  • sól i pieprz do smaku

Jajka faszerowane z łososiem – sposób przygotowania

Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz ze skorupek. Pokrój na połówki, białka ułóż na półmisku, a żółtka pokrusz do miski. Wędzonego łososia pokrój bardzo drobno lub zblenduj i przełóż do żółtek. Dodaj majonez, sól i pieprz do smaku, a potem wszystko wymieszaj, aby powstała pasta. Do każdego białka włóż porcję nadzienia, wierzch przyozdób koperkiem.

Jajka faszerowane z tuńczykiem

Składniki:

  • 6 jajek,
  • puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym,
  • 2 niewielkie kiszone ogórki,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kilka gałązek szczypiorku

Jajka faszerowane z tuńczykiem – sposób przygotowania

Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz ze skorupek. Białka ułóż na półmisku, a żółtka pokrusz do miski. Przełóż do nich odsączonego z wody tuńczyka i podziel go widelcem na mniejsze kawałki. Ogórki i cebulę posiekaj w bardzo drobną kostkę, a potem wrzuć do żółtek. Dodaj majonez i jogurt grecki, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku i nakładaj do białek. Po wierzchu posyp posiekanym szczypiorkiem.

Zobacz wideo Nie wyrzucaj skorupek od jajek! Możesz je wykorzystać.

Tradycyjna pasta jajeczna w wielkanocnej odsłonie

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 4 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku
  • do ozdoby: kiełki, szczypiorek lub czarny kawior

Tradycyjna pasta jajeczna w wielkanocnej odsłonie – sposób przygotowania

Jajka ugotuj na twardo (najlepiej z odrobiną octu, by skorupki nie popękały) i zostaw do przestudzenia. Następnie ostrym nożem przekrój je na połówki razem ze skorupkami. Wyjmij jajka, a skorupki ułóż na półmisku. Jajka pokrój w kostkę, dodaj majonez oraz sól i pieprz do smaku. Skorupki wypełnij pastą jajeczną, na wierzchu połóż posiekany szczypiorek, porcję kiełków lub odrobinę kawioru.

Jajka smażone w skorupkach

Składniki:

  • 7 jajek,
  • 100 g szynki,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki masła,
  • bułka tarta

Jajka smażone w skorupkach – sposób przygotowania

6 jajek ugotuj na twardo (w wodzie z dodatkiem octu, aby skorupki nie popękały). Odstaw je do wystudzenia, a potem bardzo ostrym nożem przekrój na połówki razem ze skorupami. Wyjmij ugotowane jajka i przełóż do miski, a skorupki odłóż. Białka i żółtka rozgnieć widelcem, dodaj także pokrojoną w kostkę szynkę oraz posiekany szczypiorek. Wbij surowe jajko, dopraw solą i pieprzem, a potem wszystko wymieszaj. Nadzienie nałóż do skorupek. Na patelni rozgrzej masło z odrobiną oleju, wypełnione farszem jajka maczaj w bułce tartej i smaż do zezłocenia. Podawaj na ciepło.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.