Jajka na Wielkanoc można przyrządzić na bardzo różne sposoby. Na pewno każdy, na kim spoczywa obowiązek przygotowania wielkanocnego śniadania znajdzie przepisy odpowiednie dla swoich zdolności kulinarnych. Sprawdźcie nasze przepisy na potrawy z jajek na Wielkanoc i przyrządźcie pyszne potrawy!
Składniki:
Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz ze skorupek. Pokrój na połówki, białka ułóż na półmisku, a żółtka pokrusz do miski. Wędzonego łososia pokrój bardzo drobno lub zblenduj i przełóż do żółtek. Dodaj majonez, sól i pieprz do smaku, a potem wszystko wymieszaj, aby powstała pasta. Do każdego białka włóż porcję nadzienia, wierzch przyozdób koperkiem.
Składniki:
Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz ze skorupek. Białka ułóż na półmisku, a żółtka pokrusz do miski. Przełóż do nich odsączonego z wody tuńczyka i podziel go widelcem na mniejsze kawałki. Ogórki i cebulę posiekaj w bardzo drobną kostkę, a potem wrzuć do żółtek. Dodaj majonez i jogurt grecki, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku i nakładaj do białek. Po wierzchu posyp posiekanym szczypiorkiem.
Składniki:
Jajka ugotuj na twardo (najlepiej z odrobiną octu, by skorupki nie popękały) i zostaw do przestudzenia. Następnie ostrym nożem przekrój je na połówki razem ze skorupkami. Wyjmij jajka, a skorupki ułóż na półmisku. Jajka pokrój w kostkę, dodaj majonez oraz sól i pieprz do smaku. Skorupki wypełnij pastą jajeczną, na wierzchu połóż posiekany szczypiorek, porcję kiełków lub odrobinę kawioru.
Składniki:
6 jajek ugotuj na twardo (w wodzie z dodatkiem octu, aby skorupki nie popękały). Odstaw je do wystudzenia, a potem bardzo ostrym nożem przekrój na połówki razem ze skorupami. Wyjmij ugotowane jajka i przełóż do miski, a skorupki odłóż. Białka i żółtka rozgnieć widelcem, dodaj także pokrojoną w kostkę szynkę oraz posiekany szczypiorek. Wbij surowe jajko, dopraw solą i pieprzem, a potem wszystko wymieszaj. Nadzienie nałóż do skorupek. Na patelni rozgrzej masło z odrobiną oleju, wypełnione farszem jajka maczaj w bułce tartej i smaż do zezłocenia. Podawaj na ciepło.