Wegetariańskie przepisy na Wielkanoc cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Coraz więcej osób wybiera dietę bezmięsną z różnych powodów i nie zamierza robić wyjątków podczas Wielkanocy. Wegetariańska Wielkanoc jest możliwa i naprawdę pyszna! Mamy dla Was kilka porad i wegetariańskie przepisy na Wielkanoc!
Podczas śniadania wielkanocnego wegetarianin nie musi się tak bardzo martwić – wśród podawanych dań są takie, które nie zawierają mięsa. Dobrze sprawdzą się faszerowane jajka. W końcu nie trzeba ich nadziewać pastą rybną czy siekaną wędliną! Jajka faszerowane pieczarkami, pastą z awokado czy z żółtka i szczypiorku na pewno będą pyszne. Śmiało można też podać tradycyjne jajka z majonezem. Zamiast lub obok tradycyjnego pasztetu mięsnego na stole powinien się znaleźć pasztet z soczewicy lub cieciorki. Osoby, którym brakuje smaku białej kiełbasy z chrzanem, mogą kupić wegetariańskie kiełbaski i podsmażyć je lub podać na gorąco. Pewne wyzwanie może stanowić przygotowanie żurku bezmięsnego. Jak go zrobić? Podpowiadamy!
Składniki:
Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obierz, włóż do garnka. Wrzuć także wypłukany por oraz obrane z łupin i zmiażdżone ząbki czosnku, ziele angielskie i listki laurowe. Zalej wodą i gotuj bulion, aż warzywa będą miękkie. Potem wyjmij warzywa, wszystkie prócz marchewki możesz zużyć do pasztetu. Marchewkę pokrój w plasterki i wrzuć z powrotem do zupy. Wlej zakwas (razem z mąką), dodaj majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj tarty chrzan. Podawaj z jajkiem, ziemniakami i świeżym chlebem.
Przygotowanie wielkanocnego obiadu dla osoby na diecie wegetariańskiej może być już większym problemem. W naszej tradycji przyjęło się, że wtedy na stołach królują doskonałe mięsa. Według dawnych i mocno zakorzenionych w tradycji przekonań, wegetariański posiłek w tym dniu oznaczałby po prostu kolejny dzień postu! Na szczęście dzisiaj nie ma problemu z przygotowaniem odświętnego dania wegetariańskiego. Dobrym pomysłem jest skorzystanie z zamienników mięsa, które łatwo można dostać w sklepach. Roślinne niemięso nada się do przyrządzenia pieczeni rzymskiej lub różnorodnych kotletów. Bardzo smaczne są także kotlety z tofu, tempehu lub seitanu (tofu dostępne jest w większości sklepów, a tempeh lub seitan możesz zamówić przez Internet lub kupić w specjalnym sklepie), a także panierowane boczniaki! Świetnie sprawdzi się również nadziewany bakłażan, papryka lub cukinia podana z pieczonymi ziemniaczkami i surówką. Jak zrobić takie danie?
Składniki:
Papryki dobrze umyj, ustaw je pionowo i odetnij czubki, a potem wydrąż. Cebulę posiekaj, a czosnek wyciśnij w wyciskarce. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę, dodaj soczewicę i wszystko zamieszaj. Następnie wlej bulion i wsyp ryż, duś do momentu, aż wchłonie on płyn. Wtedy dodaj czosnek, pomidory, wszystkie przyprawy i całość zamieszaj. Tak przygotowany farsz włóż do papryk, wstaw je do naczynia żaroodpornego i podlej odrobiną wody. Piecz przez około pół godziny w 180*C.