Wegetariańska Wielkanoc - co podać na świątecznym stole? [INSPIRACJE]

Wegetariańska Wielkanoc - czy da się ją zorganizować? Wbrew pozorom wcale nie jest to tak trudne zadanie, jak mogłoby się wydawać. Jeśli jesteś na diecie bezmięsnej lub będziesz gościć wegetarian, sprawdź nasze przepisy i przekonaj siebie (lub innych), że bez białej kiełbasy też da się świętować!

Wegetariańskie przepisy na Wielkanoc cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Coraz więcej osób wybiera dietę bezmięsną z różnych powodów i nie zamierza robić wyjątków podczas Wielkanocy. Wegetariańska Wielkanoc jest możliwa i naprawdę pyszna! Mamy dla Was kilka porad i wegetariańskie przepisy na Wielkanoc!

Śniadanie wielkanocne dla wegetarian

Podczas śniadania wielkanocnego wegetarianin nie musi się tak bardzo martwić – wśród podawanych dań są takie, które nie zawierają mięsa. Dobrze sprawdzą się faszerowane jajka. W końcu nie trzeba ich nadziewać pastą rybną czy siekaną wędliną! Jajka faszerowane pieczarkami, pastą z awokado czy z żółtka i szczypiorku na pewno będą pyszne. Śmiało można też podać tradycyjne jajka z majonezem. Zamiast lub obok tradycyjnego pasztetu mięsnego na stole powinien się znaleźć pasztet z soczewicy lub cieciorki. Osoby, którym brakuje smaku białej kiełbasy z chrzanem, mogą kupić wegetariańskie kiełbaski i podsmażyć je lub podać na gorąco. Pewne wyzwanie może stanowić przygotowanie żurku bezmięsnego. Jak go zrobić? Podpowiadamy!

Wielkanocny żurek wegetariański – przepis

Składniki:

  • 2 litry wody,
  • 350 ml zakwasu na żurek,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • 1/2 selera,
  • 1/2 pora (biała część),
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 listki laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 łyżki tartego chrzanu,
  • 4 łyżeczki majeranku,
  • sól i pieprz do smaku

Żurek wegetariański – sposób przygotowania

Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obierz, włóż do garnka. Wrzuć także wypłukany por oraz obrane z łupin i zmiażdżone ząbki czosnku, ziele angielskie i listki laurowe. Zalej wodą i gotuj bulion, aż warzywa będą miękkie. Potem wyjmij warzywa, wszystkie prócz marchewki możesz zużyć do pasztetu. Marchewkę pokrój w plasterki i wrzuć z powrotem do zupy. Wlej zakwas (razem z mąką), dodaj majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj tarty chrzan. Podawaj z jajkiem, ziemniakami i świeżym chlebem.

Zobacz wideo Poza jedzeniem, na świątecznym stole warto ustawić dekoracje. Zobacz, jak łatwo zorbić efektowne ozdoby.

Obiad wielkanocny dla wegetarianin

Przygotowanie wielkanocnego obiadu dla osoby na diecie wegetariańskiej może być już większym problemem. W naszej tradycji przyjęło się, że wtedy na stołach królują doskonałe mięsa. Według dawnych i mocno zakorzenionych w tradycji przekonań, wegetariański posiłek w tym dniu oznaczałby po prostu kolejny dzień postu! Na szczęście dzisiaj nie ma problemu z przygotowaniem odświętnego dania wegetariańskiego. Dobrym pomysłem jest skorzystanie z zamienników mięsa, które łatwo można dostać w sklepach. Roślinne niemięso nada się do przyrządzenia pieczeni rzymskiej lub różnorodnych kotletów. Bardzo smaczne są także kotlety z tofu, tempehu lub seitanu (tofu dostępne jest w większości sklepów, a tempeh lub seitan możesz zamówić przez Internet lub kupić w specjalnym sklepie), a także panierowane boczniaki! Świetnie sprawdzi się również nadziewany bakłażan, papryka lub cukinia podana z pieczonymi ziemniaczkami i surówką. Jak zrobić takie danie?

Papryka faszerowana ryżem i soczewicą – przepis

Składniki:

  • 2 spore papryki,
  • 100 g suchej zielonej soczewicy,
  • 50 g suchego ryżu,
  • 1 cebula,
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka papryki wędzonej,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka tymianku,
  • łyżeczka oregano,
  • 50 g sera żółtego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy,
  • szklanka bulionu lub wody

Papryka faszerowana ryżem i soczewicą – sposób przygotowana

Papryki dobrze umyj, ustaw je pionowo i odetnij czubki, a potem wydrąż. Cebulę posiekaj, a czosnek wyciśnij w wyciskarce. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę, dodaj soczewicę i wszystko zamieszaj. Następnie wlej bulion i wsyp ryż, duś do momentu, aż wchłonie on płyn. Wtedy dodaj czosnek, pomidory, wszystkie przyprawy i całość zamieszaj. Tak przygotowany farsz włóż do papryk, wstaw je do naczynia żaroodpornego i podlej odrobiną wody. Piecz przez około pół godziny w 180*C.

Więcej o:
Copyright © Agora SA