Jajka faszerowane na wielkanocny stół. Kilka pomysłów na prostą przekąskę [PRZEPISY]

Jajka faszerowane pastą chrzanową
Prostym i szybkim sposobem na farsz do jajek jest wymieszanie żółtek z ugotowanych jajek z chrzanem i majonezem. Jeśli chcesz, możesz do nich dodać również trochę drobno posiekanej szynki.
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 3-4 łyżeczki chrzanu
- 1 łyżka majonezu
- sól i pieprz
- do dekoracji: szczypiorek i mielony kolorowy pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka obierz i przekrój na połówki. Wyjmij żółtka i zmiksuj z chrzanem oraz majonezem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pastą faszeruj połówki jajek. Posyp szczypiorkiem i mielonym kolorowym pieprzem.

Jajka faszerowane kolorowymi pastami
Do dekoracji jajek można użyć na przykład oliwek (pokrojonych w plasterki lub na połówki) koperku, szczypiorku, a także kaparów. Jeśli masz czas dekorację, możesz ułożyć w ciekawe kształty.
Składniki:
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- 4 łyżki naturalnego twarożku homogenizowanego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka musztardy miodowej
- po szczypcie mielonej papryki i curry
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka obierz ze skorupek, przekrój na pół i wyjmij żółtka. Utrzyj żółtka z twarożkiem i majonezem na jednolitą masę, dopraw solą i pieprzem i podziel na dwie części. Do jednej dodaj koncentrat pomidorowy i mieloną paprykę, do drugiej musztardę i curry. Białka jajek ułóż na półmisku, wypełnij pastami, udekoruj dowolnie.
Autor: Aneta Kosiba

Jajka faszerowane kukurydzą
Oprócz kukurydzy do farszu możesz dodać również nieco żółtego sera, startego na tarce o drobnych oczkach. Jeśli nadzienie jest zbyt słodkie, można mocniej je doprawić, np. dodając nieco więcej musztardy.
Składniki:
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 5 łyżek kukurydzy z puszki
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- łyżeczka ostrej musztardy (np. sarepskiej)
- sól i świeżo zmielony pieprz
- do dekoracji: szczypiorek
Sposób przygotowania:
Ostudzone i obrane jajka przekrój na pół. Żółtka wyjmij i rozgnieć widelcem w misce. Dodaj kukurydzę, majonez, jogurt i musztardę. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, możesz dodać jeszcze trochę majonezu lub jogurtu. Farszem wypełniaj połówki białek. Podawaj posypane świeżo zmielonym pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz także, jak przygotować wyjątkowe galaretki w kształcie jajek. To banalnie proste.

Jajka faszerowane musem z łososia
Wędzony łosoś doskonale nadaje się jako składnik farszu do jajek. Ponieważ jest dosyć słony, warto ostrożnie doprawiać mus.
Składniki:
- 10 jajek
- ok. 150 g łososia wędzonego na zimno (może być w plastrach)
- ok. 100 g serka czosnkowego
- 1-2 łyżki majonezu (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz i przekrój na połowy. Żółtka, łososia oraz serek zmiksuj na gładką pastę i ewentualnie dopraw do smaku. Jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta, możesz dodać do niej nieco majonezu i ponownie zmiksować. Mus wyciskaj za pomocą szprycy cukierniczej lub nakładaj łyżeczką do ugotowanych białek. Możesz posypać koperkiem i/lub słodką papryką w proszku.

Jajka faszerowane pastą z suszonych pomidorów i bazylii
Miłośnikom śródziemnomorskich smaków polecamy jajka z dodatkiem suszonych pomidorów i bazylii. Aby farsz nie był zbyt mokry, należy dobrze odsączyć pomidory z zalewy.
Składniki:
- 6 jaj ugotowanych na twardo
- 3 pomidory suszone z zalewy
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- 1-2 łyżki majonezu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka obierz i przekrój na połowy. Wyjmij żółtka i dokładnie zmiksuj z odsączonymi pomidorami oraz majonezem na gładką pastę. Dodaj bazylię oraz sól i pieprz do smaku. Gotową masą wypełniaj połówki jajek, np. za pomocą szprycy cukierniczej. Podawaj po schłodzeniu.

Jajka faszerowane pastą z awokado
Osobom, które chciałyby wypróbować mniej klasyczny przepis, polecamy jajka z farszem z awokado. Jeśli lubisz pikantne potrawy, do pasty możesz dodać również nieco sosu tabasco.
Składniki:
- 7 jajek ugotowanych na twardo
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżka majonezu
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki
- szczypiorek
- opcjonalnie: ostra suszona papryka
- do dekoracji: wąskie paseczki szynki parmeńskiej
Sposób przygotowania:
Awokado przekrój na pół. Usuń pestkę i wydrąż miąższ ze skórek. Skrop go sokiem z cytryny i oprósz solą oraz pieprzem. Jajka obierz i przekrój na połowy. Żółtka wyjmij i dodaj do miąższu awokado. Zmiksuj z majonezem i jogurtem. Dopraw solą, pieprzem oraz ewentualnie papryką. Dodaj posiekany szczypiorek i wymieszaj. Pastą wypełniaj wydrążone połówki jajek. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem oraz szynką parmeńską.

Faszerowane jaja w skorupkach
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 100 g pieczarek
- 50 g miękkiego masła
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- olej
Sposób przygotowania:
Pieczarki drobno posiekaj i podsmaż na odrobinie oleju, aż odparuje z nich cała woda. Dopraw je solą i pieprzem.
Jajka w skorupkach rozkrój na pół. Wyjmij jajka ze skorupek, starając się ich nie uszkodzić. Zetrzyj jajka na tarce o grubych oczkach. Dodaj podsmażone pieczarki, szczypiorek, masło, szczyptę soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszaj. Wypełnij powstałą masą puste skorupki.
Obtocz jajka od strony farszu w bułce tartej i podsmaż na odrobinie oleju, aż nabiorą złotego koloru. Podawaj na ciepło (jajka można przygotować wcześniej, przechowywać w lodówce i usmażyć tuż przed podaniem).