Bez sernika nie ma Wielkanocy. Jaki przygotujesz w tym roku? Mamy kilka inspiracji [PRZEPISY]

Sernik to ciasto, którego zdecydowanie nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Do wyboru jest cała masa rodzajów zarówno pieczonych, jak i na zimno. Przedstawiamy kilka inspiracji na pyszne serniki oraz garść porad, jak sprawić, by były idealne.

Idealny sernik? Da się!

Sernik jest prostym ciastem, mimo to wiele osób napotyka pewne trudności podczas jego przygotowania. Ciasto pękło na wierzchu, nie wyrosło, a może wyrosło, ale szybko opadło? To kwestia kilku rzeczy, na które warto zwrócić uwagę. Zobaczcie poniższą grafikę.

Idealny sernik
Fot. gazeta.pl

Przygotowaliśmy też specjalny poradnik, w którym wyjaśniamy prawdopodobnie wszystkie wątpliwości, jakie pojawiają się podczas robienia serników. Znajdziecie go tu: Jak upiec sernik? Ma być pyszny, piękny i równy.

Sernik królewski Sernik królewski fot. Haps

Sernik królewski

Składniki:

Na kruche ciasto kakaowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 200 g zimnego masła
  • 2 jajka

Na masę serową:

  • 1 kg twarogu sernikowego (w wiaderku)
  • 200 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g)
  • 4 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego

Dodatkowo:

  • forma o wymiarach 20 x 30 cm wyłożona papierem do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Na początku przygotuj kruche ciasto. W dużej misce wymieszaj suche składniki - mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz sól. Dodaj pokrojone w drobną kostkę zimne masło i rozetrzyj składniki w palcach, aż masa zacznie przypominać kruszonkę. Następnie dodaj jajka i energicznie zagnieć elastyczne i zwarte ciasto.
  2. Podziel kulę ciasta na dwie części. Jedną z nich owiń folią i schowaj do lodówki. Drugą część ciasta rozprowadź na dnie formy o wymiarach 20 x 30 cm i ponakłuwaj widelcem.
  3. Przygotuj masę serową. W dużej misce umieść miękkie masło oraz dwa rodzaje cukru (zwykły i waniliowy). Zmiksuj do otrzymania jasnej i puszystej masy. Stopniowo dodaj żółtka jaj, za każdym razem miksując do połączenia składników. Następnie, nie przerywając miksowania, zacznij dodawać po łyżce twarogu. Na koniec dodaj do masy budyń śmietankowy.
  4. W osobnej misce ubij na sztywno białka jaj. Dodaj pianę z białek do masy serowej i jeszcze raz krótko zmiksuj na niskich obrotach (tylko do połączenia składników).
  5. Przełóż masę serową na blaszkę z kakaowym spodem. Wyjmij z lodówki drugi, schłodzony kawałek ciasta, zetrzyj go na tarce o grubych oczkach i rozprowadź równomiernie na wierzchu masy serowej.
  6. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 45-50 minut. Sernik ostudź w uchylonym piekarniku, a następnie schłódź w lodówce.
Sernik z rosą to jedno z tych ciast, które nie tylko wybornie smakują, ale także doskonale wyglądają. Sernik z rosą to jedno z tych ciast, które nie tylko wybornie smakują, ale także doskonale wyglądają. Fot. Shutterstock/Pani_Elena

Sernik z rosą

Składniki:

Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego sera twarogowego
  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 żółtka + 1 całe jajko
  • 3/4 szklanki cukru

Kruchy spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 70 g cukru
  • 1/2 szklanki cukru (lub odrobinę mniej, jeśli wolisz mniej słodkie ciasto)
  • szczypta soli

Piana z białek:

  • 6 białek
  • 150 g drobnego cukru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto na spód: Mąkę przesiej przez sitko, a następnie wkrój do niej zimne masło. Posiekaj nożem, aż składniki się połączą. Następnie dodaj żółtka, cukier, sól i szybko wyrób sporą kulę.
  2. Przygotuj formę na sernik - zaciśnij obręcz i wyłóż papierem lub posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Ułóż spód, wypełniając ciastem dno formy i nakłuj z wierzchu. Surowy spód w formie wkładamy do lodówki na około 30 minut.
  3. Do sporej miski przełóż ser. Wsyp budynie i wymieszaj drewnianą łyżką. Następnie dodaj mleko i olej, wbij jajka i wsyp cukier. Wszystkie składniki wymieszaj, używając robota kuchennego - tylko do połączenia składników.
  4. Masę serową wylej na przygotowany wcześniej spód i włóż całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Ile piecze się sernik z rosą? Powinna mu wystarczyć godzina.
  5. 15 minut przed końcem wyznaczonego czasu przygotuj pianę z białek - ubij je za pomocą miksera kuchennego. Gdy piana będzie sztywna, dodaj cukier i delikatnie połącz.
  6. Na gorący sernik wyłóż pianę z białek - jeśli masz ochotę, używając specjalnego pędzelka lub grzebienia, możesz przyozdobić wierzch, malując fantazyjne wzory. Potem wstaw ciasto do piekarnika na około 10-15 minut. Piecz, aż piana z białek lekko się zezłoci, nie dopuść do powstania bezy (jeśli za mocno przypieczesz i powstanie beza, złota rosa się nie zrobi).
  7. Po upieczeniu wyjmij sernik z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Wtedy pojawią się złote kropelki rosy - czyli tak naprawdę skrystalizowany cukier.
Sernik jaglany Sernik jaglany haps

Sernik jaglany

Składniki:

  • 200 g ciastek maślanych
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • szklanka orzechów nerkowca
  • szklanka suchej kaszy jaglanej (około 200 g)
  • 50 ml miodu
  • sok z 1 cytryny
  • szklanka suszonych daktyli
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • migdały
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

  1. Do strunowego woreczka foliowego wrzuć ciastka i pokrusz je. Przesyp do miski, dodaj rozpuszczone masło i zamieszaj. Wyłóż w formie do pieczenia i włóż do lodówki na pół godziny.
  2. Orzechy nerkowca i 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej zblenduj na gładką masę. Dodaj resztę kaszy i zblenduj całość. Wlej miód, dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Masę wyłóż na przygotowany spód i włóż ciasto do lodówki na godzinę.
  3. Suszone daktyle zblenduj z masłem orzechowym i rozsmaruj na cieście. Posyp migdałami, orzechami nerkowca i wiórkami kokosowymi, po czym znów włóż do lodówki na godzinę.

Zobacz także, jak przygotować inne wielkanocne potrawy. Są proste, pyszne i piękne.

pascha pascha gazeta.tv

Pascha wielkanocna

Składniki:

  • 0,5 kg twarogu na sernik (zmielonego)
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 80 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru z wanilią (10 g)
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki posiekanych daktyli
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy

Dodatkowo:

  • Gaza

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego utrzyj na gładką pastę przy pomocy miksera. Nie przerywając miksowania, dodaj stopniowo kwaśną śmietanę. Postaw miskę z masą jajeczną nad garnkiem z wrzącą wodą. Ucieraj mikserem na wolnych obrotach, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia.
  2. Do zaparzonej masy dodawaj na przemian po kawałku masła oraz po łyżce twarogu, dokładnie miksując po każdym składniku. Na koniec dodaj do masy wszystkie bakalie i wymieszaj całość szpatułką.
  3. Przełóż masę do miski wyłożonej gazą i wstaw na noc do lodówki. Następnie przykryj talerzem, odwróć miskę i ściągnij gazę. Ciasto ozdób bakaliami.
Sernik wiedeński - przepis na Święta Sernik wiedeński - przepis na Święta Fot. Shutterstock

Sernik wiedeński

Składniki:

  • 1 kg dobrze odciśniętego niekwaśnego tłustego białego sera
  • 2 niepełne szklanki cukru
  • 8 jajek
  • 1 kostka masła
  • 1 torebka budyniu waniliowego
  • 1 posiekana laska wanilii
  • 1 cytryna
  • 1 torebka (10 dag) rodzynek
  • 3 dag płatków migdałowych
  • 5 dag smażonej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

  1. Opłucz rodzynki, odsącz i razem z płatkami migdałowymi wsyp do miseczki. Zmiel ser (dwa lub trzy razy). W rondelku na małym ogniu rozpuść masło i odstaw do wystygnięcia.
  2. Posmaruj tortownicę masłem, wysyp bułką tartą.
  3. Rozbij jajka, miseczkę z białkami przykryj i wstaw do lodówki, a żółtka utrzyj z cukrem, szczyptą soli, wanilią i sokiem z połówki cytryny. Do kogla-mogla dodawaj porcjami zmielony ser i proszek budyniowy, wciąż ucierając. Gdy masa będzie gładka i puszysta, wlej zimne masło i ucieraj, aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty. Dodaj bakalie, wymieszaj.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ubij białka, sztywną pianę delikatnie połącz z masą serową. Przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię. Tortownicę ustaw na środkowym poziomie piekarnika. Po 40 minutach pieczenia możesz przykryć sernik folią aluminiową, aby wierzch się nie przypalił. Piecz jeszcze 10-15 minut, a potem wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto na 10 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź w formie.
  5. Zimny sernik okrój dookoła ostrym nożem i ostrożnie wyłóż na paterę. Odłóż na godzinę w chłodne miejsce, a potem pokrój na porcje.

* Rada - po ułożeniu na paterze, a przed podaniem, sernik możesz polać polewą z roztopionej gorzkiej czekolady, wymieszanej z odrobiną masła.

Źródło przepisu: Nowa Kuchnia Polska

Sernik na zimno z serków homogenizowanych to proste ciasto, które wcale nie wymaga dużo pracy. Sernik na zimno z serków homogenizowanych to proste ciasto, które wcale nie wymaga dużo pracy. Fot. Shutterstock

Sernik na zimno z serków homogenizowanych

Składniki:

  • 75 g masła
  • 150 g herbatników (najlepiej typu digestive)
  • 700 g gęstego serka waniliowego
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 7 łyżeczek żelatyny w proszku
  • 1 cytryna - sok i starta skórka
  • 1 kieliszek wody (ok 40 ml)
  • 1 opakowanie galaretki (np truskawkowej)
  • opcjonalnie owoce do dekoracji

* Wszystkie składniki mleczne powinny być dobrze schłodzone.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj spód sernika. W tym celu rozpuść masło oraz rozdrobnij herbatniki. Możesz to zrobić przy użyciu blendera lub włożyć ciastka do zamykanego woreczka foliowego i uderzać w nie wałkiem. Następnie oba składniki dokładnie ze sobą połącz i przesyp do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią. Kruszonkę rozłóż równomiernie i uciśnij tak, aby powstał zwarty spód. Blaszkę włóż do lodówki.
  2. W małym rondelku połącz sok z cytryny z zimną wodą. Do środka wsyp żelatynę i dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilka minut, aby mieszanka napęczniała. Po tym czasie włącz palnik i podgrzej żelatynę na małym ogniu, aż do roztopienia. Uważaj jednak, by jej nie zagotować.
  3. Następnie w dużej misce ubij kremówkę. Gdy będzie już sztywna, dodaj cukier puder. Zmniejsz obroty miksera na wolne i stopniowo dokładaj serki, a na końcu skórkę z cytryny. Do masy sernikowej - cały czas mieszając - powoli dolewaj przestudzoną żelatynę.
  4. Gotową masę przelej na schłodzony spód herbatnikowy i wstaw do lodówki na kilka godzin.
  5. Stężały sernik możesz ozdobić owocami i galaretką. W tym celu zagotuj 350 ml wody, po czym roztop w niej galaretkę. Odstaw ją do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, by nieco stężała.
  6. Wierzch sernika pokryj galaretką i udekoruj owocami.
  7. Całość znów odłóż do lodówki, aż porządnie się utwardzi.