Bez sernika nie ma Wielkanocy. Jaki przygotujesz w tym roku? Mamy kilka inspiracji [PRZEPISY]
Idealny sernik? Da się!
Sernik jest prostym ciastem, mimo to wiele osób napotyka pewne trudności podczas jego przygotowania. Ciasto pękło na wierzchu, nie wyrosło, a może wyrosło, ale szybko opadło? To kwestia kilku rzeczy, na które warto zwrócić uwagę. Zobaczcie poniższą grafikę.
Fot. gazeta.pl
Przygotowaliśmy też specjalny poradnik, w którym wyjaśniamy prawdopodobnie wszystkie wątpliwości, jakie pojawiają się podczas robienia serników. Znajdziecie go tu: Jak upiec sernik? Ma być pyszny, piękny i równy.

Sernik królewski
Składniki:
Na kruche ciasto kakaowe:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 200 g zimnego masła
- 2 jajka
Na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego (w wiaderku)
- 200 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g)
- 4 jajka (białka i żółtka osobno)
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
Dodatkowo:
- forma o wymiarach 20 x 30 cm wyłożona papierem do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Na początku przygotuj kruche ciasto. W dużej misce wymieszaj suche składniki - mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz sól. Dodaj pokrojone w drobną kostkę zimne masło i rozetrzyj składniki w palcach, aż masa zacznie przypominać kruszonkę. Następnie dodaj jajka i energicznie zagnieć elastyczne i zwarte ciasto.
- Podziel kulę ciasta na dwie części. Jedną z nich owiń folią i schowaj do lodówki. Drugą część ciasta rozprowadź na dnie formy o wymiarach 20 x 30 cm i ponakłuwaj widelcem.
- Przygotuj masę serową. W dużej misce umieść miękkie masło oraz dwa rodzaje cukru (zwykły i waniliowy). Zmiksuj do otrzymania jasnej i puszystej masy. Stopniowo dodaj żółtka jaj, za każdym razem miksując do połączenia składników. Następnie, nie przerywając miksowania, zacznij dodawać po łyżce twarogu. Na koniec dodaj do masy budyń śmietankowy.
- W osobnej misce ubij na sztywno białka jaj. Dodaj pianę z białek do masy serowej i jeszcze raz krótko zmiksuj na niskich obrotach (tylko do połączenia składników).
- Przełóż masę serową na blaszkę z kakaowym spodem. Wyjmij z lodówki drugi, schłodzony kawałek ciasta, zetrzyj go na tarce o grubych oczkach i rozprowadź równomiernie na wierzchu masy serowej.
- Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 45-50 minut. Sernik ostudź w uchylonym piekarniku, a następnie schłódź w lodówce.

Sernik z rosą
Składniki:
Masa serowa:
- 1 kg zmielonego sera twarogowego
- 2 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 4 żółtka + 1 całe jajko
- 3/4 szklanki cukru
Kruchy spód:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 70 g cukru
- 1/2 szklanki cukru (lub odrobinę mniej, jeśli wolisz mniej słodkie ciasto)
- szczypta soli
Piana z białek:
- 6 białek
- 150 g drobnego cukru
Sposób przygotowania:
- Przygotuj ciasto na spód: Mąkę przesiej przez sitko, a następnie wkrój do niej zimne masło. Posiekaj nożem, aż składniki się połączą. Następnie dodaj żółtka, cukier, sól i szybko wyrób sporą kulę.
- Przygotuj formę na sernik - zaciśnij obręcz i wyłóż papierem lub posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Ułóż spód, wypełniając ciastem dno formy i nakłuj z wierzchu. Surowy spód w formie wkładamy do lodówki na około 30 minut.
- Do sporej miski przełóż ser. Wsyp budynie i wymieszaj drewnianą łyżką. Następnie dodaj mleko i olej, wbij jajka i wsyp cukier. Wszystkie składniki wymieszaj, używając robota kuchennego - tylko do połączenia składników.
- Masę serową wylej na przygotowany wcześniej spód i włóż całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Ile piecze się sernik z rosą? Powinna mu wystarczyć godzina.
- 15 minut przed końcem wyznaczonego czasu przygotuj pianę z białek - ubij je za pomocą miksera kuchennego. Gdy piana będzie sztywna, dodaj cukier i delikatnie połącz.
- Na gorący sernik wyłóż pianę z białek - jeśli masz ochotę, używając specjalnego pędzelka lub grzebienia, możesz przyozdobić wierzch, malując fantazyjne wzory. Potem wstaw ciasto do piekarnika na około 10-15 minut. Piecz, aż piana z białek lekko się zezłoci, nie dopuść do powstania bezy (jeśli za mocno przypieczesz i powstanie beza, złota rosa się nie zrobi).
- Po upieczeniu wyjmij sernik z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Wtedy pojawią się złote kropelki rosy - czyli tak naprawdę skrystalizowany cukier.

Sernik jaglany
Składniki:
- 200 g ciastek maślanych
- 100 g rozpuszczonego masła
- szklanka orzechów nerkowca
- szklanka suchej kaszy jaglanej (około 200 g)
- 50 ml miodu
- sok z 1 cytryny
- szklanka suszonych daktyli
- 2 łyżki masła orzechowego
- migdały
- wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
- Do strunowego woreczka foliowego wrzuć ciastka i pokrusz je. Przesyp do miski, dodaj rozpuszczone masło i zamieszaj. Wyłóż w formie do pieczenia i włóż do lodówki na pół godziny.
- Orzechy nerkowca i 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej zblenduj na gładką masę. Dodaj resztę kaszy i zblenduj całość. Wlej miód, dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Masę wyłóż na przygotowany spód i włóż ciasto do lodówki na godzinę.
- Suszone daktyle zblenduj z masłem orzechowym i rozsmaruj na cieście. Posyp migdałami, orzechami nerkowca i wiórkami kokosowymi, po czym znów włóż do lodówki na godzinę.
Zobacz także, jak przygotować inne wielkanocne potrawy. Są proste, pyszne i piękne.

Pascha wielkanocna
Składniki:
- 0,5 kg twarogu na sernik (zmielonego)
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 80 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru z wanilią (10 g)
- 100 g miękkiego masła
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki posiekanych daktyli
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
Dodatkowo:
- Gaza
Sposób przygotowania:
- Żółtka z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego utrzyj na gładką pastę przy pomocy miksera. Nie przerywając miksowania, dodaj stopniowo kwaśną śmietanę. Postaw miskę z masą jajeczną nad garnkiem z wrzącą wodą. Ucieraj mikserem na wolnych obrotach, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia.
- Do zaparzonej masy dodawaj na przemian po kawałku masła oraz po łyżce twarogu, dokładnie miksując po każdym składniku. Na koniec dodaj do masy wszystkie bakalie i wymieszaj całość szpatułką.
- Przełóż masę do miski wyłożonej gazą i wstaw na noc do lodówki. Następnie przykryj talerzem, odwróć miskę i ściągnij gazę. Ciasto ozdób bakaliami.

Sernik wiedeński
Składniki:
- 1 kg dobrze odciśniętego niekwaśnego tłustego białego sera
- 2 niepełne szklanki cukru
- 8 jajek
- 1 kostka masła
- 1 torebka budyniu waniliowego
- 1 posiekana laska wanilii
- 1 cytryna
- 1 torebka (10 dag) rodzynek
- 3 dag płatków migdałowych
- 5 dag smażonej skórki pomarańczowej
Sposób przygotowania:
- Opłucz rodzynki, odsącz i razem z płatkami migdałowymi wsyp do miseczki. Zmiel ser (dwa lub trzy razy). W rondelku na małym ogniu rozpuść masło i odstaw do wystygnięcia.
- Posmaruj tortownicę masłem, wysyp bułką tartą.
- Rozbij jajka, miseczkę z białkami przykryj i wstaw do lodówki, a żółtka utrzyj z cukrem, szczyptą soli, wanilią i sokiem z połówki cytryny. Do kogla-mogla dodawaj porcjami zmielony ser i proszek budyniowy, wciąż ucierając. Gdy masa będzie gładka i puszysta, wlej zimne masło i ucieraj, aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty. Dodaj bakalie, wymieszaj.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ubij białka, sztywną pianę delikatnie połącz z masą serową. Przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię. Tortownicę ustaw na środkowym poziomie piekarnika. Po 40 minutach pieczenia możesz przykryć sernik folią aluminiową, aby wierzch się nie przypalił. Piecz jeszcze 10-15 minut, a potem wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto na 10 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź w formie.
- Zimny sernik okrój dookoła ostrym nożem i ostrożnie wyłóż na paterę. Odłóż na godzinę w chłodne miejsce, a potem pokrój na porcje.
* Rada - po ułożeniu na paterze, a przed podaniem, sernik możesz polać polewą z roztopionej gorzkiej czekolady, wymieszanej z odrobiną masła.
Źródło przepisu: Nowa Kuchnia Polska

Sernik na zimno z serków homogenizowanych
Składniki:
- 75 g masła
- 150 g herbatników (najlepiej typu digestive)
- 700 g gęstego serka waniliowego
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 7 łyżeczek żelatyny w proszku
- 1 cytryna - sok i starta skórka
- 1 kieliszek wody (ok 40 ml)
- 1 opakowanie galaretki (np truskawkowej)
- opcjonalnie owoce do dekoracji
* Wszystkie składniki mleczne powinny być dobrze schłodzone.
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj spód sernika. W tym celu rozpuść masło oraz rozdrobnij herbatniki. Możesz to zrobić przy użyciu blendera lub włożyć ciastka do zamykanego woreczka foliowego i uderzać w nie wałkiem. Następnie oba składniki dokładnie ze sobą połącz i przesyp do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią. Kruszonkę rozłóż równomiernie i uciśnij tak, aby powstał zwarty spód. Blaszkę włóż do lodówki.
- W małym rondelku połącz sok z cytryny z zimną wodą. Do środka wsyp żelatynę i dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilka minut, aby mieszanka napęczniała. Po tym czasie włącz palnik i podgrzej żelatynę na małym ogniu, aż do roztopienia. Uważaj jednak, by jej nie zagotować.
- Następnie w dużej misce ubij kremówkę. Gdy będzie już sztywna, dodaj cukier puder. Zmniejsz obroty miksera na wolne i stopniowo dokładaj serki, a na końcu skórkę z cytryny. Do masy sernikowej - cały czas mieszając - powoli dolewaj przestudzoną żelatynę.
- Gotową masę przelej na schłodzony spód herbatnikowy i wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Stężały sernik możesz ozdobić owocami i galaretką. W tym celu zagotuj 350 ml wody, po czym roztop w niej galaretkę. Odstaw ją do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, by nieco stężała.
- Wierzch sernika pokryj galaretką i udekoruj owocami.
- Całość znów odłóż do lodówki, aż porządnie się utwardzi.