Słodkie rolady na święta można przyrządzić z różnymi dodatkami. Są zwolennicy tradycyjnego drożdżowego makowca, inni wolą lekki biszkopt z kremem lub owocami… A wy, na który wypiek się skusicie? Oto kilka inspiracji i instrukcji, jak je zrobić.
Słodkie rolady na Święta
Rolada makowa
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 2 jajka,
- 25 g świeżych drożdży,
- szklanka mleka,
- 1/4 szklanki cukru,
- masa makowa z puszki (ok. 500 g),
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Do miski wkrusz drożdże, dodaj do nich łyżkę mąki, łyżeczkę cukru oraz szczyptę soli. Potem wlej ciepłe mleko i wszystko zamieszaj. Odstaw rozczyn w ciepłe miejsce na około 20 minut, aż podwoi swoją objętość.
- Masło rozpuść w rondelku i odstaw do przestudzenia. Do dużej miski przesiej mąkę, wlej rozpuszczone masło, wbij jajka oraz wyrośnięty rozczyn. Wszystkie składniki wymieszaj, a potem wyrabiaj ciasto przez kilkanaście minut. Potem zagnieć je w kulkę i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj dosyć cienko na prostokąt. Masę makową z puszki rozprowadź na prawie całej powierzchni – zostaw tylko kilkucentymetrowy margines po boku. Potem zwiń ciasto w rulon i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 40 minut w temperaturze 190 st. C. Po upieczeniu polej je lukrem lub polewą.
Rolada biszkoptowa z kremem i owocami
Składniki:
Na biszkopt:
- 50 g mąki pszennej,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 50 g cukru pudru,
- 4 średnie jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Na krem:
- 250 g serka mascarpone,
- 250 ml śmietanki kremówki,
- łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
400 g ulubionych owoców (np. truskawek, bananów, brzoskwiń w puszce)
Sposób przygotowania:
- Oddziel białka od żółtek, białka ubij na sztywną pianę. Następnie zmniejsz obroty miksera, wsypuj powoli cukier i, pojedynczo, dodawaj żółtka. Do masy jajecznej przesiej obie mąki oraz dodaj proszek do pieczenia.
- Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź na niej ciasto. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 15-20 minut. Po upieczeniu odstaw ciasto do przestudzenia. Skrop je odrobiną wody lub ponczu, aby było wilgotne i dało się zwijać.
- Przygotuj wybrane owoce: pokrój banany w plasterki lub oczyść truskawki z szypułek, lub pokrój brzoskwinie na kawałki.
- Śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Następnie dodaj do niej cukier puder oraz dodaj serek mascarpone. Dodaj do niego owoce i wymieszaj łyżką. Masę rozsmaruj na wystudzonym biszkopcie (zostaw tylko wolny brzeg) i zawiń ciasto w rulon. Owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki, aby się schłodziło.
Zobacz wideo Zobacz także, jak przygotowac pyszną roladę drożdżową. Przepis jest naprawdę prosty.
Rolada czekoladowa z galaretkami
Na biszkopt:
- 50 g mąki pszennej,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 50 g cukru pudru,
- 4 średnie jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao
Na krem:
- 250 g serka mascarpone,
- 250 ml śmietanki kremówki,
- łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
- 2-3 opakowania kolorowych galaretek,
- woda
Sposób przygotowania:
Galaretki rozpuść w połowie ilości wody podanych na opakowaniu. Biszkopt przygotuj w taki sam sposób, jak w powyższym przepisie – do surowego ciasta wmieszaj tylko dwie łyżki kakao. Również tak samo przyrządź krem. Gdy galaretki dobrze zastygną, pokrój je w kostki i wsyp do kremu, wymieszaj łyżką. Krem z galaretkami rozsmaruj na upieczonym biszkopcie i zawiń ciasto w roladę. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki, by ciasto dobrze stężało.