Pascha: z bakaliami, truskawkowa, wielkanocna. Mamy kilka inspiracji [PRZEPISY]
Pascha - nie tylko wielkanocna
Pascha to jedno z tradycyjnych dań z kuchni wschodniej. Klasyczna wersja potrawy jest połączeniem twarogu, jajek, masła, śmietany, cukru, wanilii i bakalii. Początkowo przyrządzano ją tylko raz w roku na Wielkanoc. Charakterystycznych kształt ściętej piramidki miał symbolizować Grób Chrystusa.
Pascha wielkanocna - warto wiedzieć
- pascha to danie, które pochodzi z tradycji kuchni wschodniej
- pascha przypomina znany nam sernik na zimno
- pascha to tradycyjne danie wielkanocne
W tradycji zachodniej pascha nigdy nie była tak popularna, jak na przykład babki czy mazurki. Jednak na wschodzie to nadal jedno z obowiązkowych dań na wielkanocnym stole. Jak przygotować ten przysmak? Zobacz przepis na doskonałą paschę wielkanocną.
Z biegiem lat powstało wiele wariacji na temat klasycznej wersji potrawy i obecnie przyrządza się ją w różnych wariantach smakowych. Jada się ją także poza sezonem świątecznym. To słodki i sycący przysmak, który zawsze znajduje wielu wielbicieli. Co ważne, jej przygotowania wcale nie jest takie trudne!
Pascha z bakaliami - przepis
Oto sprawdzony przepis na paschę z bakaliami autorstwa Agnieszki Kręglickiej.
Potrzebne składniki:
- 2 l mleka
- laska wanilii
- 0.5 l kwaśnej śmietany
- 6 jaj
- 250 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- bakalie
Sposób przygotowania: Bakalie namoczyć, jeśli trzeba, osuszyć, pokroić nie za drobno. Mleko zagotować z rozciętą laską wanilii. Do wrzącego powoli wlewać jaja roztrzepane ze śmietaną. Gotować, mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę. Ostudzić, usunąć wanilię. Cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić ser. Maksymalnie go odcisnąć, najlepiej zostawić na noc na cedzaku, a rano docisnąć. Serek powinien być sypki.
Masło zmiksować z cukrem pudrem. Do makutry wrzucić ser, stopniowo dodawać masło i ucierać, aż powstanie spójny krem. Można to zrobić mikserem. Dodać bakalie do masy. Wyłożoną gazą miskę napełnić dość luźnym kremem i wstawić do lodówki. Kiedy stężeje, przewrócić na talerz do góry dnem, zdjąć gazę i udekorować.
Pascha z truskawkami
Potrzebne składniki:
- 1 kg tłustego sera twarogowego
- 50 dag konfitury truskawkowej
- 20 dag masła
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 szklanki śmietany kremówki
Sposób przygotowania: Ser zemleć, utrzeć z masłem oraz konfiturą (parę owoców zostawić do przybrania) i przetrzeć przez sito. Następnie, nadal ucierając około 30 min, dodawać po kolei: jajka, cukier puder oraz śmietanę. Masę przełożyć do formy na paschę, wyłożonej wilgotną gazą, przykryć talerzykiem, obciążyć i wstawić na 24 godz. do lodówki. Następnie wyjąć z formy i przybrać owocami z konfitury.
Przepis pochodzi z Magazynu Kuchnia.
-
Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej, a tym bardziej o wyrzucaniu. Zrób pizzę zero waste
-
Sernik jak ser z dziurami. Przepis na niebanalny deser robi furorę w sieci
-
Kolejny genialny trik z internetu? Tortilla burger to teraz hit. Próbowaliście?
-
Przygotowanie zakwasu jest czasochłonne, ale są szybsze alternatywy. Czym są biga i poolish? Jak zrobić na nich prosty chleb?
-
Cruffiny to połączenie muffinów i croissantów. Efekt? Niebo w gębie
- Wykwintność i prostota w jednym, czyli karnawał z Appetitą!
- DIETA DLA MÓZGU: Dietetyk ujawnia, jak dobra dieta może poprawić nasze zdrowie psychiczne
- Nowość w portfolio Milka & Oreo - ciastka Milka Oreo Sensations
- Restauracja Magdy Gessler otwarta pomimo zakazu. Restauratorka: "Nie zgadzam się z postanowieniem"
- Zainspiruj się warzywnie z Bonduelle!