Pascha to jedno z tradycyjnych dań z kuchni wschodniej. Klasyczna wersja potrawy jest połączeniem twarogu, jajek, masła, śmietany, cukru, wanilii i bakalii. Początkowo przyrządzano ją tylko raz w roku na Wielkanoc. Charakterystycznych kształt ściętej piramidki miał symbolizować Grób Chrystusa.
W tradycji zachodniej pascha nigdy nie była tak popularna, jak na przykład babki czy mazurki. Jednak na wschodzie to nadal jedno z obowiązkowych dań na wielkanocnym stole. Jak przygotować ten przysmak? Zobacz przepis na doskonałą paschę wielkanocną.
Z biegiem lat powstało wiele wariacji na temat klasycznej wersji potrawy i obecnie przyrządza się ją w różnych wariantach smakowych. Jada się ją także poza sezonem świątecznym. To słodki i sycący przysmak, który zawsze znajduje wielu wielbicieli. Co ważne, jej przygotowania wcale nie jest takie trudne!
Oto sprawdzony przepis na paschę z bakaliami autorstwa Agnieszki Kręglickiej.
Potrzebne składniki:
Sposób przygotowania: Bakalie namoczyć, jeśli trzeba, osuszyć, pokroić nie za drobno. Mleko zagotować z rozciętą laską wanilii. Do wrzącego powoli wlewać jaja roztrzepane ze śmietaną. Gotować, mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę. Ostudzić, usunąć wanilię. Cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić ser. Maksymalnie go odcisnąć, najlepiej zostawić na noc na cedzaku, a rano docisnąć. Serek powinien być sypki.
Masło zmiksować z cukrem pudrem. Do makutry wrzucić ser, stopniowo dodawać masło i ucierać, aż powstanie spójny krem. Można to zrobić mikserem. Dodać bakalie do masy. Wyłożoną gazą miskę napełnić dość luźnym kremem i wstawić do lodówki. Kiedy stężeje, przewrócić na talerz do góry dnem, zdjąć gazę i udekorować.
Potrzebne składniki:
Sposób przygotowania: Ser zemleć, utrzeć z masłem oraz konfiturą (parę owoców zostawić do przybrania) i przetrzeć przez sito. Następnie, nadal ucierając około 30 min, dodawać po kolei: jajka, cukier puder oraz śmietanę. Masę przełożyć do formy na paschę, wyłożonej wilgotną gazą, przykryć talerzykiem, obciążyć i wstawić na 24 godz. do lodówki. Następnie wyjąć z formy i przybrać owocami z konfitury.
Przepis pochodzi z Magazynu Kuchnia.