Pascha: z bakaliami, truskawkowa, wielkanocna. Mamy kilka inspiracji [PRZEPISY]

Pascha to danie kojarzone głównie z Wielkanocą. Obecnie przyrządza się je jednak także poza sezonem świątecznym. Jak zrobić idealną paschę? Przekazujemy sprawdzone przepisy.

Pascha - nie tylko wielkanocna

Pascha to jedno z tradycyjnych dań z kuchni wschodniej. Klasyczna wersja potrawy jest połączeniem twarogu, jajek, masła, śmietany, cukru, wanilii i bakalii. Początkowo przyrządzano ją tylko raz w roku na Wielkanoc. Charakterystycznych kształt ściętej piramidki miał symbolizować Grób Chrystusa.

Pascha wielkanocna - warto wiedzieć

  • pascha to danie, które pochodzi z tradycji kuchni wschodniej
  • pascha przypomina znany nam sernik na zimno
  • pascha to tradycyjne danie wielkanocne

W tradycji zachodniej pascha nigdy nie była tak popularna, jak na przykład babki czy mazurki. Jednak na wschodzie to nadal jedno z obowiązkowych dań na wielkanocnym stole. Jak przygotować ten przysmak? Zobacz przepis na doskonałą paschę wielkanocną.

Z biegiem lat powstało wiele wariacji na temat klasycznej wersji potrawy i obecnie przyrządza się ją w różnych wariantach smakowych. Jada się ją także poza sezonem świątecznym. To słodki i sycący przysmak, który zawsze znajduje wielu wielbicieli. Co ważne, jej przygotowania wcale nie jest takie trudne!

Pascha z bakaliami - przepis

Oto sprawdzony przepis na paschę z bakaliami autorstwa Agnieszki Kręglickiej.

Potrzebne składniki:

  • 2 l mleka
  • laska wanilii
  • 0.5 l kwaśnej śmietany
  • 6 jaj
  • 250 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • bakalie

Sposób przygotowania: Bakalie namoczyć, jeśli trzeba, osuszyć, pokroić nie za drobno. Mleko zagotować z rozciętą laską wanilii. Do wrzącego powoli wlewać jaja roztrzepane ze śmietaną. Gotować, mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę. Ostudzić, usunąć wanilię. Cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić ser. Maksymalnie go odcisnąć, najlepiej zostawić na noc na cedzaku, a rano docisnąć. Serek powinien być sypki.

Masło zmiksować z cukrem pudrem. Do makutry wrzucić ser, stopniowo dodawać masło i ucierać, aż powstanie spójny krem. Można to zrobić mikserem. Dodać bakalie do masy. Wyłożoną gazą miskę napełnić dość luźnym kremem i wstawić do lodówki. Kiedy stężeje, przewrócić na talerz do góry dnem, zdjąć gazę i udekorować.

Zobacz wideo Poza pięknym ciastem obrze jest zaprezentować gościom udekorowany stół. Oto kilka pomysłów na ozdoby.

Pascha z truskawkami

Potrzebne składniki:

  • 1 kg tłustego sera twarogowego
  • 50 dag konfitury truskawkowej
  • 20 dag masła
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 szklanki śmietany kremówki

Sposób przygotowania: Ser zemleć, utrzeć z masłem oraz konfiturą (parę owoców zostawić do przybrania) i przetrzeć przez sito. Następnie, nadal ucierając około 30 min, dodawać po kolei: jajka, cukier puder oraz śmietanę. Masę przełożyć do formy na paschę, wyłożonej wilgotną gazą, przykryć talerzykiem, obciążyć i wstawić na 24 godz. do lodówki. Następnie wyjąć z formy i przybrać owocami z konfitury.

Przepis pochodzi z Magazynu Kuchnia.

Więcej o: