Babka piaskowa wielkanocna po prostu musi się pojawić w świątecznym koszyczku oraz na stole. Dlaczego lubimy ją tak bardzo? Przez prostotę smaków! To ciasto jest dowodem, że nie jest konieczna duża liczba dodatków czy wymyślne kremy – wystarczy wilgotne ciasto o „piaskowej” konsystencji i prosta kompozycja smakowa. Zapraszamy po przepis na babkę piaskową!
Składniki:
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier puder i, ciągle mieszając, pojedynczo dodawaj żółtka. Margarynę rozpuść i pozostaw do ostudzenia. Do jajek przesiej obie mąki, dodaj także proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i wlej roztopioną margarynę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Połowę ciasta przełóż do drugiej miski i dodaj kakao, również wymieszaj. Formę do pieczenia babki wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Najpierw wlej do niej jasne ciasto, a następnie ciemne. Widelcem rysuj wzorki na powierzchni, aby wymieszać obie masy i stworzyć marmurkowy wzorek. Następnie formę z ciastem wstaw do piekarnika i piecz przez około godzinę (do suchego patyczka) w temperaturze 180*C. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta możesz polać je lukrem lub obsypać cukrem pudrem.
Składniki:
Masło lub margarynę rozpuść w garnuszku i odstaw do wystudzenia. Oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywno, do piany dodawaj powoli cukier puder, a potem pojedynczo żółtka. Obie mąki przesiej do masy jajecznej, dodaj proszek do pieczenia i wlej roztopioną margarynę. Wsyp cukier wanilinowy i wszystko wymieszaj robotem kuchennym. Ciasto podziel na trzy równe części. Jedną z nich pozostaw nienaruszoną, do drugiej wmieszaj kakao, a do trzeciej kisiel truskawkowy. Formę do pieczenia babki wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wyłóż do niej jasne ciasto, potem różowe, a na koniec ciemne. Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piecz je przez około godzinę – do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudź i polej lukrem lub posyp cukrem pudrem.
Wskazówki: