Wilgotna babka piaskowa - jak ją przygotować? Mamy przepisy i garść porad
Babka piaskowa wielkanocna po prostu musi się pojawić w świątecznym koszyczku oraz na stole. Dlaczego lubimy ją tak bardzo? Przez prostotę smaków! To ciasto jest dowodem, że nie jest konieczna duża ilość dodatków czy wymyślne kremy – wystarczy wilgotne ciasto o „piaskowej” konsystencji i prosta kompozycja smakowa. Zapraszamy po przepis na babkę piaskową!
Przepis na babkę marmurkową
Składniki:
- szklanka mąki pszennej,
- szklanka mąki ziemniaczanej,
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- kostka masła lub margaryny,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao bez cukru
Babka piaskowa z kakao – sposób przygotowania
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier puder i, ciągle mieszając, pojedynczo dodawaj żółtka. Margarynę rozpuść i pozostaw do ostudzenia. Do jajek przesiej obie mąki, dodaj także proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i wlej roztopioną margarynę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Połowę ciasta przełóż do drugiej miski i dodaj kakao, również wymieszaj. Formę do pieczenia babki wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Najpierw wlej do niej jasne ciasto, a następnie ciemne. Widelcem rysuj wzorki na powierzchni, aby wymieszać obie masy i stworzyć marmurkowy wzorek. Następnie formę z ciastem wstaw do piekarnika i piecz przez około godzinę (do suchego patyczka) w temperaturze 180*C. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta możesz polać je lukrem lub obsypać cukrem pudrem.
Przepis na babkę piaskową w trzech kolorach
Składniki:
- szklanka mąki pszennej,
- szklanka mąki ziemniaczanej,
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- kostka masła lub margaryny,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao bez cukru,
- 1 opakowanie kisielu truskawkowego lub wiśniowego bez cukru
Babka piaskowa wielkanocna w trzech kolorach – sposób przygotowania
Masło lub margarynę rozpuść w garnuszku i odstaw do wystudzenia. Oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywno, do piany dodawaj powoli cukier puder, a potem pojedynczo żółtka. Obie mąki przesiej do masy jajecznej, dodaj proszek do pieczenia i wlej roztopioną margarynę. Wsyp cukier wanilinowy i wszystko wymieszaj robotem kuchennym. Ciasto podziel na trzy równe części. Jedną z nich pozostaw nienaruszoną, do drugiej wmieszaj kakao, a do trzeciej kisiel truskawkowy. Formę do pieczenia babki wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wyłóż do niej jasne ciasto, potem różowe, a na koniec ciemne. Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piecz je przez około godzinę – do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudź i polej lukrem lub posyp cukrem pudrem.
Wskazówki:
- Z tego samego ciasta możesz przygotować pyszne minibabki piaskowe – wystarczy rozlać masę do małych foremek silikonowych lub fory na muffiny.
- Jeśli chcesz wzmocnić kolor jasnego ciasta, możesz dodać do niego pół łyżeczki kurkumy – zabarwi je na żółto.
- Do jasnego ciasta możesz także dodać kisiel cytrynowy, który zmieni jego smak.
-
Awantury o kaszę ciąg dalszy. Badacze pokazują palcem. Producent się broni
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
-
Skórka cytrynowa dobra nie tylko do ciast. Wrzuć ją do mikrofalówki lub zalej octem
-
Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
- Jeśli byłeś dzieckiem w PRL-u, to na pewno pamiętasz te smaki dzieciństwa
- Superproste ciasto, które posmakuje wszystkim? Szykujcie marmoladę
- Nowość w Pizza Hut - Twój Box, czyli pizza i 2 dodatki
- Polskie ziemniaki na frytki - nowość na Ryneczku Lidla!
- Wielkanoc 2021 w małym gronie? Minister Niedzielski przedstawił możliwy scenariusz