Przede wszystkim jajka z pieczarkami są jednym z dań jajecznych, których w Wielkanoc wprost nie może zabraknąć. W tym przypadku mamy do czynienia z dwoma produktami, które są powszechnie lubiane: jajo jest atrybutem i wręcz symbolem tych świąt, pieczarki zaś to niedrogie grzyby spotykane w kuchni na każdym kroku.
Jajka faszerowane pieczarkami można przy tym przyrządzić na kilka sposobów, które będą się nieco pomiędzy sobą różnić. Czas przygotowania porcji odpowiedniej dla czterech osób nie powinien przekraczać 30 minut. Nie potrzeba przy tym wyjątkowego talentu do gotowania, żeby wyczarować takie danie.
Czego potrzeba, aby zrobić jajka faszerowane pieczarkami i szczypiorkiem? Oczywiście podstawowym składnikiem będą dobrej jakości jaja. Najlepiej wybierać te, które oznaczone są cyframi 0 lub 1. W takim przypadku mamy do czynienia z produktami, które pochodzą z tradycyjnych gospodarstw lub ekologicznego chowu kur. Zwierzęta korzystają z wolnego wybiegu, stosowane są karmy, które sprzyjają dobrej jakości jaj. Dla czterech osób potrzeba przynajmniej 8 jajek ugotowanych na twardo. Oprócz nich należy zgromadzić:
Można jednak nieco zmodyfikować przepis, przygotowując jajka faszerowane pieczarkami i serem. To bardzo wygodne z tego powodu, że przygotowując jedną podstawę dla dania, możemy dzięki odpowiednim dodatkom wyczarować je w dwóch różnych odsłonach, co pomoże urozmaicić wielkanocny stół. Można do tego wykorzystać różne rodzaje sera - sprawdzi się 100 g sera typu Ementaler, ale spotyka się też jaja faszerowane pieczarkami i serem oscypkiem. Oczywiście sera nie smażymy, ale dodajemy starty do masy jajecznej.
Także sposób przybrania jest łatwy w modyfikacji. Zamiast natki pietruszki, możemy serwować jajka faszerowane pieczarkami i koperkiem. Dowolność jest dużą - ważne, żeby danie było smaczne i trafiało w nasz gust.
Zobacz też: Żurek a barszcz biały. Czy znasz różnicę?