Jajka faszerowane pieczarkami - świetny i szybki pomysł na wielkanocną przekąskę

Jajka faszerowane pieczarkami to jedna z obowiązkowych pozycji na wielkanocnym stole. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, do tego smaczne i lubiane przez większość osób. Oto jajka z pieczarkami w kilku odsłonach.

Jajka z pieczarkami. Dlaczego tak chętnie widzimy je na wielkanocnym stole?

Przede wszystkim jajka z pieczarkami są jednym z dań jajecznych, których w Wielkanoc wprost nie może zabraknąć. W tym przypadku mamy do czynienia z dwoma produktami, które są powszechnie lubiane: jajo jest atrybutem i wręcz symbolem tych świąt, pieczarki zaś to niedrogie grzyby spotykane w kuchni na każdym kroku. 

Jajka faszerowane pieczarkami można przy tym przyrządzić na kilka sposobów, które będą się nieco pomiędzy sobą różnić. Czas przygotowania porcji odpowiedniej dla czterech osób nie powinien przekraczać 30 minut. Nie potrzeba przy tym wyjątkowego talentu do gotowania, żeby wyczarować takie danie.

Jajka faszerowane tuńczykiem to ciekawa propozycja na Wielkanoc.Jajka faszerowane tuńczykiem na Wielkanoc - propozycje na pyszne przekąski

Jajka faszerowane pieczarkami i szczypiorkiem. Potrzebne składniki

Czego potrzeba, aby zrobić jajka faszerowane pieczarkami i szczypiorkiem? Oczywiście podstawowym składnikiem będą dobrej jakości jaja. Najlepiej wybierać te, które oznaczone są cyframi 0 lub 1. W takim przypadku mamy do czynienia z produktami, które pochodzą z tradycyjnych gospodarstw lub ekologicznego chowu kur. Zwierzęta korzystają z wolnego wybiegu, stosowane są karmy, które sprzyjają dobrej jakości jaj. Dla czterech osób potrzeba przynajmniej 8 jajek ugotowanych na twardo. Oprócz nich należy zgromadzić:

  • 100 g pieczarek
  • połowę cebuli skrojonej w kostkę
  • kilka łyżek majonezu
  • puszkę groszku konserwowego
  • siekany szczypiorek według uznania
  • kilka liści sałaty
  • pietruszka do przybrania
  • łyżeczka masła
  • sól i pieprz

Jak zrobić jajka faszerowane z pieczarkami krok po kroku?

  1. Przygotowanie jajek faszerowanych pieczarkami rozpoczynamy od ostudzenia głównego składnika, który następnie obieramy ze skorupek. Wbrew pozorom to dobrze, jeśli jajka trudno się obierają - być może nie wyglądają wówczas tak idealnie, ale jest to oznaka ich świeżości. Ważne jest, żeby równo i estetycznie przeciąć je wzdłuż i wyjąć żółtka. Następnie rozgniatamy je widelcem w oddzielnym naczyniu.   
  2. Cebulkę i pieczarki bardzo drobno siekamy.
  3. Posiekane cebulkę i pieczarki smażymy na maśle. Następnie całość trzeba ostudzić. 
  4. Podsmażone produkty, gdy są już chłodne, łączymy z masą powstałą z rozgniecionych żółtek. Dodajemy majonez i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
  5. Do masy dodajemy w końcu również szczypiorek
  6. Przygotowaną masą z żółtek, pieczarek, cebuli i szczypiorku napełniamy ugotowane połówki jajek (białka).
  7. Na półmisku wysypujemy groszek, układamy na nim jajka faszerowane pieczarkami i przybieramy zieloną natką pietruszki. Całość jest nie tylko smaczna, ale wygląda estetycznie i kojarzy się z Wielkanocą dzięki zielonemu przybraniu. 
Zobacz wideo Triki na szybkie obranie jajka

Jajka faszerowane pieczarkami i serem

Można jednak nieco zmodyfikować przepis, przygotowując jajka faszerowane pieczarkami i serem. To bardzo wygodne z tego powodu, że przygotowując jedną podstawę dla dania, możemy dzięki odpowiednim dodatkom wyczarować je w dwóch różnych odsłonach, co pomoże urozmaicić wielkanocny stół. Można do tego wykorzystać różne rodzaje sera - sprawdzi się 100 g sera typu Ementaler, ale spotyka się też jaja faszerowane pieczarkami i serem oscypkiem. Oczywiście sera nie smażymy, ale dodajemy starty do masy jajecznej. 

Jajko z chrzanem. Zdjęcie ilustracyjneJajka z chrzanem: numer 1 na wielkanocnym stole!

Jajka faszerowane pieczarkami i koperkiem

Także sposób przybrania jest łatwy w modyfikacji. Zamiast natki pietruszki, możemy serwować jajka faszerowane pieczarkami i koperkiem. Dowolność jest dużą - ważne, żeby danie było smaczne i trafiało w nasz gust.  

Zobacz też: Żurek a barszcz biały. Czy znasz różnicę?