Jajka to zdecydowanie dominujący na stole podczas Wielkanocy produkt. Jajko w tradycji chrześcijańskiej jest symbolem odrodzenia i nowego życia, dlatego znajdziemy je w święconce, którą zanosimy do kościoła w Wielką Sobotę. To jajkiem dzielą się domownicy przy stole podczas wielkanocnego śniadania. Bez niego nie wyobrażamy sobie świąt. A gdy już zasiądziemy do uroczyście zastawionego stołu, wówczas znajdziemy na nim jaja pod różnymi postaciami. Nigdzie jednak nie może zabraknąć najbardziej rozpowszechnionej ich formy podania, czyli jajka z chrzanem i majonezem. Chrzan podobnie jak jajka jest ważnym elementem tradycyjnego menu wielkanocnego. Uważa się, że jego spożycie w tym czasie gwarantuje brak problemów zdrowotnych i witalność. Jak przygotować jajka z chrzanem?
Jajka z chrzanem wielkanocne można przygotować w kilka minut. Wystarczy ugotować jajka na twardo, a gdy przestygną obrać je ze skorupek i podzielić na ćwiartki, które należy wyłożyć na półmisku. Następnie świeży chrzan umyć i obrać ze skórki i ścierać na drobnej tarce wprost na jajka - najlepiej robić to przy otwartym oknie lub na balkonie, gdyż chrzan ma mocny aromat, który wiele osób doprowadza do płaczu. Do tak przygotowanych jaj można zaserwować samodzielnie przygotowany majonez.
Dla kogo jajka z chrzanem i śmietaną? Świeży chrzan ma bardzo intensywny smak i zapach. Dlatego jeśli przy stole nie znajdziemy amatorów mocnych wrażeń, możemy wówczas przygotować nieco łagodniejszą formę chrzanu. Warto skorzystać w tym celu z gotowego tartego chrzanu w słoiczkach, który należy uprzednio sparzyć wrzątkiem - chrzan wysypujemy na sitko, a następnie przelewamy wrzątkiem. Kiedy cała woda ścieknie, odciskamy jej nadmiar i dodajemy stopniowo po łyżce śmietany. Kilkakrotnie próbujemy, aby sprawdzić, czy już odpowiada nam jego intensywność. Tak przygotowany podajemy wraz z gotowanymi na twardo jajami.
Ambitniejszą wersją przekąski na bazie jajek z chrzanem są zawijaski z wykorzystaniem szynki. Oto receptura na jajka z chrzanem zawijane w szynce:
Składniki: 14 plastrów szynki konserwowej, 250 g śmietany 18%, słoiczek tartego chrzanu, 7 jajek, szczypiorek, natka pietruszki, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka z chrzanem doskonale nadają się także jako dodatek do kanapek. Wtedy najlepiej przygotować je w formie jednolitej pasty, którą można smarować kromki świeżego pieczywa.
Składniki: 5 jajek, tarty chrzan, śmietana, majonez, szczypiorek, sól, pieprz
Przygotowanie:
Zobacz też: Wielkanoc last minute? Mamy listę zakupów i kilka bardzo prostych przepisów