Jajka z chrzanem: numer 1 na wielkanocnym stole!

Jajka z chrzanem to potrawa, która pojawia się na świątecznym stole w każdym zakątku Polski. Jak je przygotować, aby smakowały wszystkim gościom?

Jajka z chrzanem i majonezem: obowiązkowy punkt wielkanocnego menu

Jajka to zdecydowanie dominujący na stole podczas Wielkanocy produkt. Jajko w tradycji chrześcijańskiej jest symbolem odrodzenia i nowego życia, dlatego znajdziemy je w święconce, którą zanosimy do kościoła w Wielką Sobotę. To jajkiem dzielą się domownicy przy stole podczas wielkanocnego śniadania. Bez niego nie wyobrażamy sobie świąt. A gdy już zasiądziemy do uroczyście zastawionego stołu, wówczas znajdziemy na nim jaja pod różnymi postaciami. Nigdzie jednak nie może zabraknąć najbardziej rozpowszechnionej ich formy podania, czyli jajka z chrzanem i majonezem. Chrzan podobnie jak jajka jest ważnym elementem tradycyjnego menu wielkanocnego. Uważa się, że jego spożycie w tym czasie gwarantuje brak problemów zdrowotnych i witalność. Jak przygotować jajka z chrzanem?

Jajka z chrzanem wielkanocne: przygotowanie

Jajka z chrzanem wielkanocne można przygotować w kilka minut. Wystarczy ugotować jajka na twardo, a gdy przestygną obrać je ze skorupek i podzielić na ćwiartki, które należy wyłożyć na półmisku. Następnie świeży chrzan umyć i obrać ze skórki i ścierać na drobnej tarce wprost na jajka - najlepiej robić to przy otwartym oknie lub na balkonie, gdyż chrzan ma mocny aromat, który wiele osób doprowadza do płaczu. Do tak przygotowanych jaj można zaserwować samodzielnie przygotowany majonez. 

Jajka z chrzanem i śmietaną: opcja dla mniej odważnych

Dla kogo jajka z chrzanem i śmietaną? Świeży chrzan ma bardzo intensywny smak i zapach. Dlatego jeśli przy stole nie znajdziemy amatorów mocnych wrażeń, możemy wówczas przygotować nieco łagodniejszą formę chrzanu. Warto skorzystać w tym celu z gotowego tartego chrzanu w słoiczkach, który należy uprzednio sparzyć wrzątkiem - chrzan wysypujemy na sitko, a następnie przelewamy wrzątkiem. Kiedy cała woda ścieknie, odciskamy jej nadmiar i dodajemy stopniowo po łyżce śmietany. Kilkakrotnie próbujemy, aby sprawdzić, czy już odpowiada nam jego intensywność. Tak przygotowany podajemy wraz z gotowanymi na twardo jajami.

Zobacz wideo Przepisy wielkanocne - na ciasta i galaretkowe jajka!

Jajka z chrzanem zawijane w szynce

Ambitniejszą wersją przekąski na bazie jajek z chrzanem są zawijaski z wykorzystaniem szynki. Oto receptura na jajka z chrzanem zawijane w szynce:

Składniki: 14 plastrów szynki konserwowej, 250 g śmietany 18%, słoiczek tartego chrzanu, 7 jajek, szczypiorek, natka pietruszki, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz

Przygotowanie: 

  1. Jajka gotujemy na twardo. Czekamy aż ostygną, obieramy ze skorupek i kroimy na pół.
  2. Śmietanę łączymy z chrzanem, posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem
  3. Plastry szynki smarujemy sosem chrzanowo-śmietanowym, umieszczamy połówkę jajka i zwijamy. Można wspomóc się wykałaczką
  4. Układamy na półmisku i oprószamy siekaną natką. 

Jajka z chrzanem: pasta do kanapek

Jajka z chrzanem doskonale nadają się także jako dodatek do kanapek. Wtedy najlepiej przygotować je w formie jednolitej pasty, którą można smarować kromki świeżego pieczywa. 

Składniki: 5 jajek, tarty chrzan, śmietana, majonez, szczypiorek, sól, pieprz

Przygotowanie: 

  1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, a następnie zetrzeć na tarce do miski.
  2. Dodać do nich 2-3 łyżki tartego chrzanu, śmietanę, majonez (do smaku) oraz posiekany szczypiorek i przyprawy.
  3. Całość dokładnie połączyć - najlepiej blenderem.

Zobacz też: Wielkanoc last minute? Mamy listę zakupów i kilka bardzo prostych przepisów

Więcej o:
Copyright © Agora SA