Rozbijasz jajko, a tam czerwona plamka? Sprawdzamy, skąd się to bierze i czy takie jajko można jeść
Niekiedy zdarza się, że w jajku pojawia się czerwona plamka. Zazwyczaj zauważamy ją, gdy rozbijamy surowe jajko, ale czasem jest też ona widoczna w tym ugotowanym. Czy to jest zarodek? Czy można zjeść jajko z taką plamką? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości.
Czerwona plamka w jajku - zarodek?
Wiele osób jest przekonanych, że czerwona plamka w jajku to zarodek, z którego miał rozwinąć się kurczak. Jeśli kupujecie jajka dostępne w sklepach, z kurzej fermy, to nie ma na to szans. Kury, by składać jajka, nie muszą mieć nawet kontaktu z kogutem, a w przemysłowej hodowli nioski nie mają szans spotkać osobnika płci męskiej. Zarodek może wystąpić, jeśli mamy jajka ze wsi, ale raczej trudno zobaczyć go gołym okiem. Warto również wiedzieć, że jeśli jajko z zarodkiem zostanie odebrane kurze, a więc nie będzie ogrzewane, nie ma szans, by rozwinął się w nim kurczak.
Czym jest czerwona plamka w jajku?
Czerwona plamka w jajku to nic innego jak kropelka krwi. Pojawia się ona, gdy w jajniku lub jajowodzie dojdzie do pęknięcia naczynka. Często zdarza się to u młodych niosek, na początku ich dojrzałości płciowej, lub starszym, składającym ostatnie jajka. Czerwona plamka w jajku może także świadczyć o tym, że w diecie kury brakowało witaminy A lub D, niekiedy jest uwarunkowana genetycznie, a czasem może być oznaką choroby krwi lub wątroby.
Czy jajko z plamką można zjeść?
Jajko z czerwoną plamką można spokojnie zjeść - nie ma ona wpływu ani na bezpieczeństwo spożycia, ani na walory smakowe. Nie ma także możliwości sprawdzić przez skorupkę, czy czerwona plamka będzie w środku. Plamkę należy więc potraktować jako defekt estetyczny.
-
Szyba od piekarnika - nie do doczyszczenia? Błąd. Jeden trik ułatwi zadanie
-
W ząbku czosnku pojawiły się zielone kiełki. Czy można go zjeść? Zdania są podzielone
-
Lagun nie taki straszny, jak go malują. Wystarczy mały skok w bok
-
Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie
-
Opakowanie po lodach za kilka tysięcy złotych? Produkt reklamowany przez youtuberów hitem sprzedaży
- Ser halloumi - jak smakuje majówka w klimacie greckiej kuchni?
- Grill na balkon: na jaki rodzaj urządzenia najlepiej się zdecydować?
- Grillowana cukinia- sprawdź lekkie propozycje na majówkę
- Grillowany bakłażan w domu i w ogrodzie. Jak go przygotować?
- Jeśli spałeś na lekcjach przyrody, nie masz szans. Wiesz, gdzie rosną te rośliny?