jajo
-
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Użyj metody ze szklanką, a unikniesz kuchennej wpadki
Jajka to jeden z najpopularniejszych kuchennych produktów. Robimy z nich jajecznicę, dodajemy do ciast, zup i panierek. Skoro korzystamy z nich tak często, warto wiedzieć, w jaki sposób sprawdzić świeżość tego produktu.
-
Eksperci ostrzegają: kolor żółtka nie ma znaczenia, ale białku lepiej się przyjrzeć
Sprawdzacie jajka zanim wbijecie je do jajecznicy lub innego dania? Bardzo słusznie. Dziś mamy dla wskazówkę: zwracajcie uwagę na kolor białka. Dzięki temu łatwo rozpoznać, czy jajo można bezpiecznie zjeść.
-
Suszone żółtka - znacie? Wzbogacą smak, zastąpią parmezan. Jak je zrobić?
Suszone żółtka są bardzo proste do przygotowania i doskonale sprawdzą się w kuchni. Wszystko, czego potrzebujemy do ich przygotowania to dobre gatunkowo jajka i spora ilość soli. Jak zrobić suszone żółtka?
-
Rozbijasz jajko, a tam czerwona plamka? Sprawdzamy, skąd się to bierze i czy takie jajko można jeść
Czym jest czerwona plamka, którą można niekiedy znaleźć w surowym jajku? Czy jedzenie takiego jajka jest bezpieczne? Wyjaśniamy.
-
Jajko w zupie szczawiowej tylko do smaku? Ma też inną - ważniejszą - rolę
Zupa szczawiowa z jajkiem? To doskonały pomysł na obiad, który wniesie trochę wiosny do naszych kuchni. Jajko pasuje do tej zupy idealne, ale, jak się okazuje, warto je dodawać nie tylko ze względu na smak. Sprawdźcie, dlaczego tak ważne jest jajk...
-
Jak szybko i w prosty sposób obrać jajko? Potrzebujesz do tego tylko szklanki z zimną wodą
Lubisz jeść jajka na twardo, ale nie znosisz ich obierać? Żeby to sobie ułatwić, potrzebna ci będzie tylko szklanka i zimna woda. Dzięki naszemu trikowi skorupka bez problemu będzie odchodzić od jajka, a ty nie zmarnujesz więcej białka.