Suszone żółtka to produkt bardzo dobrze znany wielu osobom, które mają własne kury. To stary i sprawdzony przepis, pozwalający przechowywać jajka bez lodówki. Suszone żółtka mają intensywny, słony smak są doskonałym dodatkiem do sałatek i makaronów – można ich używać podobnie jak parmezanu. Sprawdźcie, jak przygotować rewelacyjne suszone żółtka.
Składniki:
Przygotujcie także: spory pojemnik do przechowywania żywności i suszarkę do warzyw
Do pojemnika wsypujemy kilogram soli. Używając łyżki lub gałki do lodów robimy wgłębienia wielkości żółtek. Rozbijamy jajka – oddzielamy białka, a żółtka (nierozbite) umieszczamy we wgłębieniach. Na żółtka ostrożnie wysypujemy drugi kilogram soli, zamykamy szczelnie i odstawiamy w chłodne miejsce na 9-10 dni.
Po tym czasie wyjmujemy żółtka i umieszczamy w suszarce do warzyw i owoców. Suszymy przez około dobę, aby żółtka stwardniały i przestały być plastyczne. Potem umieszczamy je w dobrze wyparzonym i wysuszonym słoiku, przechowujemy do 12 miesięcy w suchym i chłodnym miejscu.
Uwaga! Do zrobienia suszonych żółtek najlepiej kupić dobre, wiejskie jajka. Jak je wybrać? O tym pisaliśmy tutaj. Z pozostawionych białek warto zrobić pyszną bezę, na którą przepis znajdziecie w tym miejscu.