Suszone żółtka - znacie? Wzbogacą smak, zastąpią parmezan. Jak je zrobić?

Suszone żółtka są bardzo proste do przygotowania i doskonale sprawdzą się w kuchni. Wszystko, czego potrzebujemy do ich przygotowania to dobre gatunkowo jajka i spora ilość soli. Jak zrobić suszone żółtka?

Suszone żółtka to produkt bardzo dobrze znany wielu osobom, które mają własne kury. To stary i sprawdzony przepis, pozwalający przechowywać jajka bez lodówki. Suszone żółtka mają intensywny, słony smak są doskonałym dodatkiem do sałatek i makaronów – można ich używać podobnie jak parmezanu. Sprawdźcie, jak przygotować rewelacyjne suszone żółtka.

Suszone żółtka – przepis

Składniki:

  • 10 jajek,
  • 2 kg soli

Przygotujcie także: spory pojemnik do przechowywania żywności i suszarkę do warzyw

Jak zrobić suszone żółtka?

Do pojemnika wsypujemy kilogram soli. Używając łyżki lub gałki do lodów robimy wgłębienia wielkości żółtek. Rozbijamy jajka – oddzielamy białka, a żółtka (nierozbite) umieszczamy we wgłębieniach. Na żółtka ostrożnie wysypujemy drugi kilogram soli, zamykamy szczelnie i odstawiamy w chłodne miejsce na 9-10 dni.

Po tym czasie wyjmujemy żółtka i umieszczamy w suszarce do warzyw i owoców. Suszymy przez około dobę, aby żółtka stwardniały i przestały być plastyczne. Potem umieszczamy je w dobrze wyparzonym i wysuszonym słoiku, przechowujemy do 12 miesięcy w suchym i chłodnym miejscu.

Uwaga! Do zrobienia suszonych żółtek najlepiej kupić dobre, wiejskie jajka. Jak je wybrać? O tym pisaliśmy tutaj. Z pozostawionych białek warto zrobić pyszną bezę, na którą przepis znajdziecie w tym miejscu.