Obieranie ugotowanych jajek to nie zawsze łatwa sprawa. Skorupka czasami przywiera do jajka i bardzo ciężko od niego odchodzi. W konsekwencji zdejmujemy ją razem z kawałkami białka, które później ląduje w koszu. W dodatku samo jajko nie wygląda przy tym estetycznie.
Wystarczy zastosować bardzo prosty, szybki i tani trik, dzięki któremu obieranie jajek będzie dużo łatwiejsze, a skorupka wręcz sama będzie odchodzić od białka. Potrzebujesz do tego tak naprawdę tylko jednego naczynia, które każdy ma w swojej kuchni. To zwykła szklanka. Ewentualnie możesz ją zastąpić pojemnikiem, dzięki któremu obierzesz jednocześnie kilka jajek.
Również soda oczyszczona może pomóc ci szybciej i łatwiej obierać jajka. Na jedną czwartą litra wody, w której będziesz je gotować, wsyp pół łyżeczki sody oczyszczonej. Dalej postępuj tak jak zwykle. Alternatywnie można dodać również łyżeczkę soli, która działa podobnie jak soda oczyszczona.