Tegoroczne święta może nie będą takim zaskoczeniem jak poprzednie, ale i tak w związku z epidemią musimy pamiętać o obowiązkowej maseczce oraz dystansie społecznym. Jak spakować koszyk i jakie produkty mieszczą się w kategorii święconka wielkanocna? Szczegóły w dalszej części artykułu.
Co zabrać na święconkę? Podstawowe produkty, które zgodnie z tradycją powinny znaleźć się w koszyku to chleb, jajko i sól. Pod ich postacią kryją się ważne symbole:
Znamy już listę podstawowych produktów, ale to nie wszystko.
Na pytanie, co do święconki oprócz chleba, jaj i soli, każdy z nas może udzielić indywidualnej odpowiedzi. Poniżej prezentujemy listę najbardziej popularnych pokarmów, ale zawsze można dodać też coś, co wyjątkowo nam smakuje i chcemy, aby znalazło się w koszyczku.
Zobacz też: Żurek a barszcz biały. Czy znasz różnicę?
W koszyku wielkanocnym bardzo ważną rolę odgrywa baranek, który symbolizuje ofiarę Jezusa na krzyżu. Baranka można kupić w formie gipsowej figurki, ale bardzo popularne są też baranki w postaci pokarmu, na przykład z ciasta, czekolady lub cukru. Dużo osób do koszyka wkłada też tradycyjne pisanki.
Wiemy już, co wkładamy do koszyczka na święconkę, czas sprawdzić, jak ozdobić koszyk.
Sam koszyk najczęściej jest wiklinowy, ale można spotkać też koszyczki plastikowe lub z metalu. Produkty przykrywamy białą serwetką, a do ozdoby można użyć bukszpanu. Dzieci dodatkowo ucieszą kolorowe wstążki i wesołe zające. Zakupy wielkanocne warto zaplanować z wyprzedzeniem, co prawda tuż przed świętami niemal na każdym targowisku można kupić wszystkie potrzebne akcesoria, ale zgodnie ze starą zasadą: im wcześniej, tym lepiej. Do listy wielkanocnych produktów warto dodać biały obrus oraz kilka ozdób, które stworzą świąteczny nastrój.
Coraz więcej rodzin po powrocie z kościoła decyduje się na organizację wielkiego poszukiwania jaj z czekolady, jest to amerykański zwyczaj, uwielbiany przez dzieci. Maluchy z koszyczkami poszukują ukrytych słodyczy. Ta wesoła zabawa może być miłym urozmaiceniem rodzimej tradycji.
Zobacz też: Majonez na Wielkanoc- sprawdź, dlaczego domowy smakuje najlepiej