Babka wielkanocna
Kształt oraz smak babki to znaki rozpoznawcze Wielkanocy. Do pieczenia tego tradycyjnego ciasta używa się dedykowanej formy i o ile kształt może pozostać standardowy, to wnętrze lubi zaskoczyć. Sprawdź z nami przepisy na babkę marchewkową, majonezową i tradycyjną wersję- babkę kakaową i piaskową.
Babka piaskowa- na smaczny początek
To bardzo prosta i popularna opcja, która nie może się nie udać. Babka piaskowa polecana jest szczególnie dla osób, które nie mają dużego doświadczenia w wypiekach i organizują pierwsze, samodzielne święta.
Lista zakupów:
- masło- 150 g
- cukier waniliowy- 16 g
- mąka ziemniaczana- 200 g
- mąka pszenna- 100 g
- cukier- 150 g
- mąka pszenna- 100 g
- jajka- 3 sztuki
- proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki
- skórka z jednej cytryny
- cukier puder do dekoracji
Babka piaskowa krok po kroku:
- W pierwszym kroku żółtka oddzielamy od białek, te ostatnie ubijamy na sztywną pianę.
- Masło miksujemy do momentu, aż powstanie puszysta masa, następnie dodajemy cukier i nadal miksujemy.
- W kolejnym kroku dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i skórkę z cytryny. Ponownie całość miksujemy
- Na koniec wlewamy delikatnie masę z białek i mieszamy.
- Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy, którą wcześniej należy wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
- Babkę wielkanocną pieczemy w temperaturze 160 stopni przez okres 1 godz.
- Po ostygnięciu ciasto należy posypać cukrem pudrem.
Zobacz wideo Babka piaskowa bezglutenowa
Babka kakaowa- słodka propozycja
Ta puszysta babka z ciemnym nadzieniem będzie prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu. Podobnie jak w przypadku babki piaskowej, babka kakaowa nie jest trudna w przygotowaniu, szczegóły poniżej:
Lista zakupów:
- mąka pszenna- pół szklanki
- masło- 200 g
- cukier- 1 szklanka
- mąka ziemniaczana- 2 łyżki
- jajka- 6 sztuk
- budyń waniliowy- 1 opakowanie na 500 ml mleka
- proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
- kakao- 1 łyżeczka
- cukier puder do dekoracji
Babka kakaowa krok po kroku:
- Oddzielamy żółtka od białek
- Przesianą mąkę mieszamy z budyniem w proszku oraz mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
- Masło należy roztopić.
- Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka i całość mieszamy.
- Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, następnie należy do niej przełożyć ciasto. Do reszty ciasta dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy na jasne ciasto.
- Ciasto należy piec przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po ostudzeniu dekorujemy ciasto cukrem pudrem.
Babka majonezowa- czas na oryginalne smaki
To błyskawiczna propozycja dla tych, którzy mają naprawdę niewiele czasu na wielkanocne wypieki. Dodatkowy plus jest taki, że babka majonezowa na długo zachowuje świeżość, a w towarzystwie polewy cytrynowej smakuje niesamowicie. Szczegóły poniżej:
Lista zakupów:
- mąka pszenna- 80 g
- skrobia ziemniaczana- 90 g
- jajka- 4 sztuki
- majonez- 5 łyżek
- cukier- pół szklanki
- proszek do pieczenia- 2 łyżeczki
Babka majonezowa krok po kroku
- Do miski wsyp pół szklanki mąki i pół szklanki skrobi ziemniaczanej, dodaj dwie łyżeczki skrobi ziemniaczanej. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Do szklanego pojemnika średniej wielkości wsyp pół szklanki cukru. Cukier z jajkami ubijaj mikserem do momentu, aż cukier rozpuści się w jajkach i powstanie gęsta, puszysta masa.
- Do masy jajecznej dodaj majonez i sypkie składniki (mieszanka przygotowana na początku). Całość mieszamy.
- Ciasto przekładamy do formy do pieczenia wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
- Ciasto pieczemy na środkowej półce piekarnika w temperaturze ok. 185 stopni przez około 30 minut.
Babka marchewkowa - świąteczne smaki
To dokonała propozycja dla osób, które lubią smak ciasta marchewkowego. Babka marchewkowa nie tylko doskonale smakuje, ale też ładnie prezentuje się wśród innych świątecznych potraw. Szczegóły poniżej:
Lista zakupów:
- jajka- 5 sztuk
- cukier- ¾ szklanki
- olej- 150 ml
- mąka pszenna tortowa- 2 szklanki
- proszek do pieczenia- 2 łyżeczki
- starta marchewka- 2 szklanki
- rodzynki- 1 szklanka
- pokrojone orzechy włoskie- 2/3 szklanki
- wiórki kokosowe- 3 łyżki
- skórka pomarańczowa kandyzowana- 1 łyżka
Babka marchewkowa krok po kroku
- Jajka należy ubić na puszystą masę, następnie dodajemy olej i dalej miksujemy.
- Do masy jajecznej należy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie włączyć mikser.
- Do tak przygotowanego ciasta dodajemy marchewkę, orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe i pomarańczową skórkę. Całość mieszamy łyżką.
- Formę na babkę wielkanocną należy wysmarować olejem i przełożyć do niej ciasto. Pieczenie powinno trwać około 1 godz. w temperaturze 170 stopni.
- Po ostudzeniu babkę dekorujemy cukrem pudrem, można ją też polać białą czekoladą z dodatkiem soku z cytryny.
Zobacz też: Wilgotna babka piaskowa - jak ją przygotować? Mamy przepisy i garść porad