Babka wielkanocna na kilka sposobów. Sprawdź nasze przepisy

Babka wielkanocna to obowiązkowy punkt na świątecznym stole. Sprawdź, jak przygotować to popularne ciasto w ulubionej wersji. Babka marchewkowa lub babka majonezowa to alternatywne pomysły, które zaskoczą Twoich gości.

Babka wielkanocna

Kształt oraz smak babki to znaki rozpoznawcze Wielkanocy. Do pieczenia tego tradycyjnego ciasta używa się dedykowanej formy i o ile kształt może pozostać standardowy, to wnętrze lubi zaskoczyć. Sprawdź z nami przepisy na babkę marchewkową, majonezową i tradycyjną wersję- babkę kakaową i piaskową. 

Babka piaskowa- na smaczny początek 

To bardzo prosta i popularna opcja, która nie może się nie udać. Babka piaskowa polecana jest szczególnie dla osób, które nie mają dużego doświadczenia w wypiekach i organizują pierwsze, samodzielne święta. 

Lista zakupów: 

  • masło- 150 g 
  • cukier waniliowy- 16 g 
  • mąka ziemniaczana- 200 g
  • mąka pszenna- 100 g
  • cukier- 150 g 
  • mąka pszenna- 100 g
  • jajka- 3 sztuki
  • proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki 
  • skórka z jednej cytryny 
  • cukier puder do dekoracji 

Babka piaskowa krok po kroku: 

  1. W pierwszym kroku żółtka oddzielamy od białek, te ostatnie ubijamy na sztywną pianę. 
  2. Masło miksujemy do momentu, aż powstanie puszysta masa, następnie dodajemy cukier i nadal miksujemy. 
  3. W kolejnym kroku dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i skórkę z cytryny. Ponownie całość miksujemy 
  4. Na koniec wlewamy delikatnie masę z białek i mieszamy. 
  5. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy, którą wcześniej należy wysmarować masłem i posypać bułką tartą. 
  6. Babkę wielkanocną pieczemy w temperaturze 160 stopni przez okres 1 godz. 
  7. Po ostygnięciu ciasto należy posypać cukrem pudrem. 
Zobacz wideo Babka piaskowa bezglutenowa

Babka kakaowa- słodka propozycja 

Ta puszysta babka z ciemnym nadzieniem będzie prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu. Podobnie jak w przypadku babki piaskowej, babka kakaowa nie jest trudna w przygotowaniu, szczegóły poniżej: 

Lista zakupów: 

  • mąka pszenna- pół szklanki
  • masło- 200 g 
  • cukier- 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana- 2 łyżki 
  • jajka- 6 sztuk 
  • budyń waniliowy- 1 opakowanie na 500 ml mleka 
  • proszek do pieczenia- 1 łyżeczka 
  • kakao- 1 łyżeczka 
  • cukier puder do dekoracji 

Babka kakaowa krok po kroku: 

  1. Oddzielamy żółtka od białek
  2. Przesianą mąkę mieszamy z budyniem w proszku oraz mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. 
  3. Masło należy roztopić. 
  4. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka i całość mieszamy. 
  5. Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, następnie należy do niej przełożyć ciasto. Do reszty ciasta dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy na jasne ciasto. 
  6. Ciasto należy piec przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. 
  7. Po ostudzeniu dekorujemy ciasto cukrem pudrem. 

Babka majonezowa- czas na oryginalne smaki 

To błyskawiczna propozycja dla tych, którzy mają naprawdę niewiele czasu na wielkanocne wypieki. Dodatkowy plus jest taki, że babka majonezowa na długo zachowuje świeżość, a w towarzystwie polewy cytrynowej smakuje niesamowicie. Szczegóły poniżej: 

Lista zakupów: 

  • mąka pszenna- 80 g
  • skrobia ziemniaczana- 90 g 
  • jajka- 4 sztuki
  • majonez- 5 łyżek 
  • cukier- pół szklanki 
  • proszek do pieczenia- 2 łyżeczki 

Babka majonezowa krok po kroku 

  1. Do miski wsyp pół szklanki mąki i pół szklanki skrobi ziemniaczanej, dodaj dwie łyżeczki skrobi ziemniaczanej. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. 
  2. Do szklanego pojemnika średniej wielkości wsyp pół szklanki cukru. Cukier z jajkami ubijaj mikserem do momentu, aż cukier rozpuści się w jajkach i powstanie gęsta, puszysta masa. 
  3. Do masy jajecznej dodaj majonez i sypkie składniki (mieszanka przygotowana na początku). Całość mieszamy. 
  4. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. 
  5. Ciasto pieczemy na środkowej półce piekarnika w temperaturze ok. 185 stopni przez około 30 minut. 

Babka marchewkowa - świąteczne smaki 

To dokonała propozycja dla osób, które lubią smak ciasta marchewkowego. Babka marchewkowa nie tylko doskonale smakuje, ale też ładnie prezentuje się wśród innych świątecznych potraw. Szczegóły poniżej: 

Lista zakupów: 

  • jajka- 5 sztuk 
  • cukier- ¾ szklanki 
  • olej- 150 ml 
  • mąka pszenna tortowa- 2 szklanki 
  • proszek do pieczenia- 2 łyżeczki 
  • starta marchewka- 2 szklanki 
  • rodzynki- 1 szklanka
  • pokrojone orzechy włoskie- 2/3 szklanki 
  • wiórki kokosowe- 3 łyżki 
  • skórka pomarańczowa kandyzowana- 1 łyżka 

Babka marchewkowa krok po kroku 

  1. Jajka należy ubić na puszystą masę, następnie dodajemy olej i dalej miksujemy.
  2. Do masy jajecznej należy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie włączyć mikser. 
  3. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy marchewkę, orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe i pomarańczową skórkę. Całość mieszamy łyżką. 
  4. Formę na babkę wielkanocną należy wysmarować olejem i przełożyć do niej ciasto. Pieczenie powinno trwać około 1 godz. w temperaturze 170 stopni. 
  5. Po ostudzeniu babkę dekorujemy cukrem pudrem, można ją też polać białą czekoladą z dodatkiem soku z cytryny. 

Zobacz też: Wilgotna babka piaskowa - jak ją przygotować? Mamy przepisy i garść porad

Więcej o: