W czasie Wielkanocy jest co najmniej kilka okazji, aby spotkać się na obiad wielkanocny. Ale co podać gościom? Przygotowanie menu na tę okazję wcale nie musi być skomplikowane. Podpowiadamy, po jakie przepisy sięgnąć i jakie dania na obiad wielkanocny sprawdzą się doskonale.
Warto pamiętać, aby obiad wielkanocny zaplanować tak, by jak najmniej jedzenia się zmarnowało (a najlepiej nic!). Nie szykuj więc ogromnej uczty, jeśli zapraszasz tylko kilka osób. Dostosuj liczbę potraw do liczby gości - dzięki temu nie tylko jest szansa, że żadne jedzenie nie wyląduje w kosztu, lecz także zwiększa się prawdopodobieństwo, że nie spędzisz całego dnia w kuchni, szykując dania na obiad wielkanocny.
Obiad wielkanocny rozpocznij od podania pierwszego dania, czyli zupy. Na tę okazję przygotuj np. tradycyjny barszcz biały z jajkiem. Poniżej podajemy przepis.
Obiad na Wielkanoc 2021. Barszcz biały z jajkiem - składniki:
Jajka ugotuj na twardo, a kiełbasę zagotuj w wywarze z wędzonki. Dopraw go zakwasem i przyprawami. Po zagotowaniu zdejmij z ognia i dodaj śmietanę rozprowadzoną kilkoma łyżkami gorącej zupy. Zamieszaj. Podawaj z cząstkami jajka i kawałkami kiełbasy.
Jeżeli natomiast wolisz przygotować coś mniej klasycznego, podaj np. zupę krem z pieczarek. Oto, czego będziesz potrzebować:
Obiad na Wielkanoc 2021. Zupa krem z pieczarek - składniki:
Zupa krem z pieczarek - przygotowanie:
Cebulę i ziemniaki pokrój w kostkę, a pieczarki pokrój na ćwiartki. W garnku z grubym dnem rozpuść masło i przesmaż na nim cebulę, aż stanie się szklista. Dodaj pieczarki, pokrop je delikatnie sokiem z cytryny i posyp tymiankiem. Smaż na dużym ogniu, aż z grzybów odparuje prawie cała woda. Następnie dolej bulion i dodaj ziemniaki. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki zmiękną (około 15 minut). Wlej śmietankę i gotuj jeszcze 2 minuty, po czym zdejmij garnek z ognia i przy pomocy blendera zmiksuj zupę na gładki krem. Na koniec dopraw zupę solą oraz pieprzem.
Teraz pora na drugie danie. Na obiad wielkanocny możesz przygotować pieczone mięso. To może być na przykład pieczeń rzymska z jajkiem. Wypróbuj tej według naszego przepisu:
Obiad na Wielkanoc 2021. Pieczeń rzymska z jajkiem - składniki:
Pieczeń rzymska z jajkiem - sposób przygotowania:
Bułkę namocz w mleku lub w wodzie. Cztery jajka ugotuj na twardo, przestudź i obierz ze skorupek. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na odrobinie oleju. Mielone mięso przełóż do dużej miski, wbij do niego 2 pozostałe jajka, dodaj namoczoną bułkę oraz cebulę i wymieszaj wszystko dłonią. Dopraw do smaku tymiankiem, rozmarynek, majerankiem oraz pieprzem i solą. Podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia, a potem przełóż do niej połowę masy mięsnej. Na niej ułóż ugotowane na twardo jajka, całość przykryj pozostałym mięsem. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piecz przez około godzinę. Jeśli podajesz pieczeń do kanapek, wystudź ją. Jeżeli wolisz podać ją na obiad, pokrój na kawałki i serwuj od razu.
Pozostaje jeszcze przygotowanie deseru. Tutaj wybór również jest ogromny. Baby, mazurki, pascha wielkanocna... Czasem naprawdę trudno się zdecydować. My proponujemy wyśmienity mazurek kajmakowy.
Składniki na kruche ciasto:
Składniki na kajmak:
Możesz też oczywiście użyć gotowej masy krówkowej. Mazurka udekoruj według własnej inwencji, możesz użyć np. migdałów, czekoladowych ozdób, suszonych owoców (żurawiny, skórki pomarańczowej itp.).
Mazurek kajmakowy - sposób przygotowania:
Do miski wsyp mąkę, cukier puder oraz sól. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, żółtko i śmietanę. Następnie zagnieć jednolite i zwarte ciasto. Zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
Gdy ciasto już się schłodzi, rozwałkuj je na prostokąt o grubości 3 mm. Placek powinien być trochę większy od dna formy, w której się znajdzie. Przełóż ciasto do formy dokładnie wypełniając nim spód i boki do wysokości 1 cm (resztę ciasta na bokach odetnij). Na koniec ponakłuwaj w kilku miejscach spód ciasta widelcem.
Ciasto znów schowaj do lodówki, tym razem na około 30 minut. Po schłodzeniu wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz około 15 minut, aż ciasto się zarumieni.
W międzyczasie przygotuj kajmak. Wszystkie składniki umieść w niewielkim garnuszku i cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia. Gotuj na najmniejszym ogniu przez około 30 minut, często mieszając, aż kajmak mocno zgęstnieje. Masę wylej na upieczony spód i rozprowadź szpatułką. Udekoruj mazurek i włóż do lodówki na pół godziny, by kajmak stężał.
Mamy nadzieję, że z takim (przykładowym) menu każdy obiad wielkanocny się uda. I będzie pysznie!