Obiad wielkanocny. Co przygotować? Jakie potrawy podać? Podpowiadamy [PRZEPISY]

Obiad wielkanocny to ważna część świąt wielkanocnych. Przy stole spotyka się cała rodzina, jest okazja, aby spędzić ten czas z najbliższymi. Być może zastanawiasz się, co najlepiej podać na obiad wielkanocny. Możliwości jest naprawdę dużo. Wybraliśmy kilka propozycji.

Obiad na Wielkanoc 2021. Co przygotować?

W czasie Wielkanocy jest co najmniej kilka okazji, aby spotkać się na obiad wielkanocny. Ale co podać gościom? Przygotowanie menu na tę okazję wcale nie musi być skomplikowane. Podpowiadamy, po jakie przepisy sięgnąć i jakie dania na obiad wielkanocny sprawdzą się doskonale.

Warto pamiętać, aby obiad wielkanocny zaplanować tak, by jak najmniej jedzenia się zmarnowało (a najlepiej nic!). Nie szykuj więc ogromnej uczty, jeśli zapraszasz tylko kilka osób. Dostosuj liczbę potraw do liczby gości - dzięki temu nie tylko jest szansa, że żadne jedzenie nie wyląduje w kosztu, lecz także zwiększa się prawdopodobieństwo, że nie spędzisz całego dnia w kuchni, szykując dania na obiad wielkanocny.

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. To okazja dla całej rodziny do zebrania się przy stole, by spędzić razem świąteczny czas i zjeść pyszny posiłek.Żurek, barszcz biały czy zupa chrzanowa? Oto pomysły na wielkanocne potrawy

Co na obiad wielkanocny? Propozycje

Obiad wielkanocny rozpocznij od podania pierwszego dania, czyli zupy. Na tę okazję przygotuj np. tradycyjny barszcz biały z jajkiem. Poniżej podajemy przepis.

Obiad na Wielkanoc 2021. Barszcz biały z jajkiem - składniki:

  • 2 jajka
  • 25 dag kiełbasy
  • sól do smaku
  • ząbek czosnku
  • jeden liść laurowy
  • szczypta suszonego majeranku
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki chrzanu
  • 150 ml śmietany 18 proc.
  • 2 litry wywaru z wędzonki

Barszcz biały z jajkiem - sposób przygotowania:

Jajka ugotuj na twardo, a kiełbasę zagotuj w wywarze z wędzonki. Dopraw go zakwasem i przyprawami. Po zagotowaniu zdejmij z ognia i dodaj śmietanę rozprowadzoną kilkoma łyżkami gorącej zupy. Zamieszaj. Podawaj z cząstkami jajka i kawałkami kiełbasy. 

Jeżeli natomiast wolisz przygotować coś mniej klasycznego, podaj np. zupę krem z pieczarek. Oto, czego będziesz potrzebować:

Obiad na Wielkanoc 2021. Zupa krem z pieczarek - składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 cytryny
  • 2-3 duże ziemniaki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietanki 30 proc.
  • sól
  • pieprz

Zupa krem z pieczarek - przygotowanie:

Cebulę i ziemniaki pokrój w kostkę, a pieczarki pokrój na ćwiartki. W garnku z grubym dnem rozpuść masło i przesmaż na nim cebulę, aż stanie się szklista. Dodaj pieczarki, pokrop je delikatnie sokiem z cytryny i posyp tymiankiem. Smaż na dużym ogniu, aż z grzybów odparuje prawie cała woda. Następnie dolej bulion i dodaj ziemniaki. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki zmiękną (około 15 minut). Wlej śmietankę i gotuj jeszcze 2 minuty, po czym zdejmij garnek z ognia i przy pomocy blendera zmiksuj zupę na gładki krem. Na koniec dopraw zupę solą oraz pieprzem.

Pasta jajeczna z chrzanem - propozycja podaniaPlanujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]

Teraz pora na drugie danie. Na obiad wielkanocny możesz przygotować pieczone mięso. To może być na przykład pieczeń rzymska z jajkiem. Wypróbuj tej według naszego przepisu:

Obiad na Wielkanoc 2021. Pieczeń rzymska z jajkiem - składniki:

  • 800 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 6 jajek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerstwa bułka
  • woda lub mleko do namoczenia bułki
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej rzepakowy

Pieczeń rzymska z jajkiem - sposób przygotowania:

Bułkę namocz w mleku lub w wodzie. Cztery jajka ugotuj na twardo, przestudź i obierz ze skorupek. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na odrobinie oleju. Mielone mięso przełóż do dużej miski, wbij do niego 2 pozostałe jajka, dodaj namoczoną bułkę oraz cebulę i wymieszaj wszystko dłonią. Dopraw do smaku tymiankiem, rozmarynek, majerankiem oraz pieprzem i solą. Podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia, a potem przełóż do niej połowę masy mięsnej. Na niej ułóż ugotowane na twardo jajka, całość przykryj pozostałym mięsem. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piecz przez około godzinę. Jeśli podajesz pieczeń do kanapek, wystudź ją. Jeżeli wolisz podać ją na obiad, pokrój na kawałki i serwuj od razu.

Stół świątecznyJajka, kiełbasa, żurek. Co podać na Wielkanoc i jak się za to zabrać? Podpowiadamy

Pozostaje jeszcze przygotowanie deseru. Tutaj wybór również jest ogromny. Baby, mazurki, pascha wielkanocna... Czasem naprawdę trudno się zdecydować. My proponujemy wyśmienity mazurek kajmakowy.

Składniki na kruche ciasto:

  • 175 g mąki pszennej
  • 25 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 100 g zimnego masła
  • szczypta soli

Składniki na kajmak:

  • 160 ml śmietanki 36 proc.
  • 140 g brązowego cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g)

Możesz też oczywiście użyć gotowej masy krówkowej. Mazurka udekoruj według własnej inwencji, możesz użyć np. migdałów, czekoladowych ozdób, suszonych owoców (żurawiny, skórki pomarańczowej itp.).

Zobacz wideo Mazurek kajmakowy, czyli klasyczny wielkanocny przysmak

Mazurek kajmakowy - sposób przygotowania:

Do miski wsyp mąkę, cukier puder oraz sól. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, żółtko i śmietanę. Następnie zagnieć jednolite i zwarte ciasto. Zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.

Gdy ciasto już się schłodzi, rozwałkuj je na prostokąt o grubości 3 mm. Placek powinien być trochę większy od dna formy, w której się znajdzie. Przełóż ciasto do formy dokładnie wypełniając nim spód i boki do wysokości 1 cm (resztę ciasta na bokach odetnij). Na koniec ponakłuwaj w kilku miejscach spód ciasta widelcem.

Ciasto znów schowaj do lodówki, tym razem na około 30 minut. Po schłodzeniu wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz około 15 minut, aż ciasto się zarumieni.

W międzyczasie przygotuj kajmak. Wszystkie składniki umieść w niewielkim garnuszku i cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia. Gotuj na najmniejszym ogniu przez około 30 minut, często mieszając, aż kajmak mocno zgęstnieje. Masę wylej na upieczony spód i rozprowadź szpatułką. Udekoruj mazurek i włóż do lodówki na pół godziny, by kajmak stężał.

Mamy nadzieję, że z takim (przykładowym) menu każdy obiad wielkanocny się uda. I będzie pysznie!