Jajka, kiełbasa, żurek. Co podać na Wielkanoc i jak się za to zabrać? Podpowiadamy

Wielkanocne potrawy teoretycznie wszyscy potrafią wymienić. Jajka, kiełbasa, żurek. No właśnie, ale w jakiej formie? Jak przygotowane? Nasza lista potraw pozwoli Ci przygotować pyszne potrawy wielkanocne na słodko i słono. Z nią na pewno o niczym nie zapomnisz!

Potrawy wielkanocne – co podać? Sporządzenie listy dań do przygotowania to dobry sposób, by zorientować się, jakie składniki należy kupić i ile czasu poświęcić na gotowanie. Mamy kilkadziesiąt propozycji, dzięki którym uporządkujesz swoją listę dań do przyrządzenia na Święta i może sięgniesz po jakąś nowość? Wielkanocne potrawy – jakie należy przygotować?

Potrawy wielkanocne – lista potraw

  1. Żurek wielkanocny na tradycyjne śniadanie. Podaje się go z jajkiem lub z białą kiełbasą, można serwować go w chlebkach pieczonych specjalnie na tę okazję. Łatwy do przygotowania w wersji wegetariańskiej.
  2. Zupa chrzanowa jadana w niektórych domach zamiast żurku na śniadanie. Doskonała propozycja również na obiad.
  3. Pieczeń rzymska z jajkiem, czyli tradycyjna propozycja na niedzielny obiad. Świetnie smakuje z kluskami śląskimi lub puree ziemniaczanym. Spróbuj tej z naszego przepisu.
  4. Pieczone mięso na obiad, na przykład indyk, gęś czy schab. Warto wybrać danie, które na co dzień nie pojawia się na naszych talerzach. Dla wegetarian warto przygotować zamiennie faszerowaną paprykę lub bakłażan, pieczeń z cieciorki bądź gołąbki z pieczarkami.
  5. Biała kiełbasa – może być ugotowana w świątecznym żurku, ale polecamy też białą kiełbasę pieczoną z dodatkiem cebulki.
  6. Domowy pasztet, obowiązkowy podczas niedzielnego śniadania. Dodajemy do niego warzywa gotowane na bulion. Doskonale smakuje z dodatkiem chrzanu, konfiturą z żurawiny lub kiszonym ogórkiem. Odpowiednik wegetariański łatwo przyrządzić z cieciorki, soczewicy lub kaszy jaglanej z pieczarkami.
  7. Pieczone mięso na śniadanie, do podania na śniadanie wielkanocne.
  8. Zimne nóżki (galareta drobiowa) z odrobiną octu – prawdziwy klasyk! Można przygotować w wydmuszkach, by porcje miały kształt jaj.

Potrawy wielkanocne z jajek – lista

  1. Jajka z majonezem i szczypiorkiem, czyli najprostszy sposób na podanie jajek. Szczypiorek można zamienić na rzeżuchę, ale także na kawior.
  2. Jajka faszerowane np. pastą z ryb, pastą z awokado lub pieczarek. Obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole! Pomysłów na farsze jest mnóstwo, a jako dodatki można wykorzystać kiełki, rzeżuchę, sałatę, świeże warzywa lub plastry wędzonego łososia.
  3. Jajka faszerowane smażone – wariacja na temat powyższego dania, podawana na ciepło. Farsz można przyrządzić z pieczarek i pora lub cebulki.
  4. Koreczki z jajek i białej kiełbasy. Z porcją ćwikły z chrzanem – doskonałe! Świetnie pasują do nich jajka przepiórcze.
  5. Pasta jajeczna – dla tych, którzy nie lubią wymyślnych połączeń. Koniecznie z dodatkiem szczypiorku lub domowej rzeżuchy. Zobacz, jak przygotować ją w trzech odsłonach.
  6. Sałatka z warstwowa z jajkiem. Przygotowana według ulubionego przepisu – na przykład z kukurydzą, selerem ze słoiczka, papryką i żółtym serem.
  7. Wiosenna sałatka z jajkiem, czyli lekka sałatka podana na roszponce lub miksie sałat. W roli głównej jajko, ale też pomidorki koktajlowe, rzodkiewki, ogórki, świeża papryka. Do smaku oliwa lub sos balsamiczny.

Potrawy wielkanocne na słodko

  1. Babka piaskowa, prawdziwa królowa wypieków w Święta. Spróbuj naszego przepisu.
  2. Babka drożdżowa przygotowywana w wielu domach zamiast piaskowej. Uwaga – może zawierać rodzynki.
  3. Mazurek wielkanocny – proste, słodkie, kruche ciasto. Tradycyjnie – z napisem „Alleluja!” z polewy czekoladowej, zdobione migdałami, orzeszkami i suszonymi owocami. Pyszne także z marmoladą różaną lub z kajmakiem.
  4. Pascha wielkanocna – przysmak ze Wschodu, „ciasto” na zimno. Zobacz, jak ją zrobić.
  5. Sernik lub makowiec, jeśli mamy wybrednych członków rodziny tolerujących tylko któreś z tych dwu ciast.