Malowanie jajek to doskonała zabawa dla wszystkich członków rodziny niezależnie od wieku oraz zdolności plastycznych. Sposobów na zdobienie pisanek jest wiele, ale najprościej zrobić jednokolorowe jajka. To także dobra podstawa do dalszych zdobień – kraszenia, oklejania czy rysowania. Jak pomalować jajka na Wielkanoc? Podpowiadamy, jak zrobić to barwnikami chemicznymi i naturalnymi!
Malowanie jajek cebulą, a dokładnie łupinami cebuli, to najbardziej znana naturalna metoda farbowania. Jak to zrobić? Podajemy dokładną instrukcję.
Będziesz potrzebować:
Jajka dokładnie umyj ze wszystkich zanieczyszczeń. Łupiny cebul włóż do garnka, wlej zimną wodę i dodaj ocet. Wodę z łupinami zagotuj, a potem włóż jajka i gotuj je przez około 10 minut. Po tym czasie wyjmij je i osusz (będą wtedy miały dość delikatną barwę) lub zostaw na kilka godzin w wywarze. Pozostawione jajka ściemnieją; warto obracać je co jakiś czasy, by zabarwiły się równomierne i bez odbitych łupinek. Po wyjęciu osusz jajka i natłuść je olejem, by pięknie błyszczały.
Będziesz potrzebować:
Do garnka wlej wodę, wsyp opakowanie kurkumy, wymieszaj i zagotuj. Następnie włóż jajka i gotuj przez około 7-10 minut. Wyłącz kuchenkę i zostaw jajka do ostudzenia. Im dłużej będą w wywarze, tym bardziej żółte się staną.
Posiekane liście szpinaku dadzą kolor zielony, starte buraki – różowy, a szatkowana modra kapusta – niebieski. Wybrane warzywo należy wrzucić do wody i gotować przez kilka minut, aż wywar będzie miał odpowiednią barwę. Wtedy włóż surowe jajka do przygotowanego naturalnego barwnika i gotuj je przez 7-10 minut. Pamiętaj, że na im dłuższy czas pozostawisz jajka w barwniku, tym bardziej intensywny będzie kolor. Później osusz jajka i natłuść je olejem, by ładnie błyszczały.
Jeżeli wolisz jednak tradycyjne barwniki chemiczne (ich kolory są jednak intensywniejsze, gama kolorystyczna jest też bardziej zróżnicowana), kup wybrane kolory w sklepie – przed Wielkanocą na pewno będą dostępne. Każdy z barwników wsyp do osobnej szklanki i zalej odpowiednią ilością wody wskazaną na opakowaniu. Gdy dodasz do barwników po łyżce octu, kolory będą bardziej wyraziste! Ugotowane na twardo jajka lub dobrze oczyszczone wydmuszki wkładaj do szklanek z rozpuszczonym barwnikami na kilka – kilkanaście minut. Potem osusz je na papierowym ręczniku.