mazurek

Więcej o:

mazurek

  • Mazurek czekoladowy - sprawdzony przepis na święta i nie tylko

    Ciasto mazurek na Wielkanoc - klasyczna propozycja  Pochodzenie mazurka co prawda nie jest owiane tajemnicą, ale nie ma pewności co do faktycznej historii tego ciasta. Najwięcej tropów prowadzi do Turcji i to właśnie ten kraj uznawany jest za pierwszy przystanek na słodkiej mapie. Ciasto mazurek

  • Mazurki wielkanocne. Dwa przepisy dla bardziej i mniej zabieganych

    Przepis na mazurek wielkanocny Mazurek wielkanocny jest obowiązkowym wypiekiem. To piękne, misternie zdobione migdałami i rodzynkami ciasto o wysokości poniżej czterech centymetrów. Choć spód można zrobić z wielu rodzajów ciast, na przykład z biszkoptu lub ciasta ucieranego, to najczęstszym wyborem

  • Mazurek migdałowy z budyniem i kajmakiem

    połącz z masłem i miodem w całość. Masą wyłóż formę do mazurka i wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotuj budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do gotowego budyniu dodaj kajmak i dokładnie wymieszaj. Schłodzoną tartę wyjmij z lodówki i zalej budyniem i kajmakiem, następnie wstaw do lodówki

  • Mazurek kajmakowy z czekoladą

    Mazurek kajmakowy z czekoladą - przepis Składniki: Na spód: 150 g mąki pszennej 40 g wiórków kokosowych 90 g brązowego cukru 125 g roztopionego masła 1 łyżka E.Wedel Kakao ciemne z Ghany Na kajmak: 80 ml płynnego miodu (najlepiej akacjowego) 125 g roztopionego masła 800 g mleka skondensowanego

  • Kajmakowy mazurek wielkanocny - jak zrobić pyszne i efektowne ciasto

    Wielkanocne mazurki dostarczają równie dużo radości w czasie przygotowywania, co jedzenia. Są bardzo proste w wykonaniu i pozostawiają wiele możliwości jeśli chodzi o wykończenie, czyli dekorację. Najpopularniejszy jest mazurek kajmakowy, nie może go zabraknąć na polskim stole wielkanocnym

  • Kruche ciasto na mazurek Magdy Gessler. Tu rządzi zasada 3:2:1

    Więcej przepisów na świąteczne słodkości znajdziesz na naszej stronie głównej Mazurek wielkanocny to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. By przygotować go w najsmaczniejszego wersji, trzeba zadbać o dobre ciasto. Dziś mamy dla was przepis Magdy Gessler, który łączy tradycyjną zasadę 3:2:1