Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych smakowitości i wypieków. Jednym z flagowych ciast zaraz po babie jest oczywiście mazurek, a przygotowany w wersji z kajmakiem gwarantuje zachwyt domowników i gości. Przepis to przysłowiowa bułka z masłem - sekret tkwi jednak w szczegółach.
Mazurek kajmakowy to wielkanocny must have
Mazurek to nierozłączny element Świąt Wielkanocnych. Tradycyjny przepis bazuje na kruchym cieście i ciekawych dodatkach. Masa kajmakowa sprawdzi się zatem idealnie - jest kremowa, słodka i nie zbyt wymagająca przy pracy. Na dodatek wyśmienicie komponuje się z kruchym ciastem i pozostałym składnikami, takimi jak bakalie i orzechy.
Receptura na kultowe ciasto jest w wielu domach tajemnicą, przekazywaną wręcz z pokolenia na pokolenia. Warto zatem dopracować je do perfekcji. Przygotowania zaczynamy od kruchego ciasta, dekoracyjnych warkoczyków lub wałeczków, zrobienia karmelowej masy, pieczenia i późniejszych dekoracji. Ciasto już wizualnie kusi i obłędnie się prezentuje, jednak po spróbowaniu zyska jeszcze większą aprobatę!
Zobacz wideo Mazurek migdałowy z budyniem i kajmakiem
Przepis na mazurek kajmakowy
Składniki:
Składniki na spód:
- 300 g mąki pszennej,
- 3 żółtka
- 200 g masła,
- pół szklanki cukru pudru,
- opakowanie cukru waniliowego.
Składniki na masę kajmakową:
- puszka gotowego kajmaku,
- 150 g miękkiego masła,
- dodatkowo: suszone owoce, kandyzowane skórki cytrusów, płatki migdałów, orzechy.
Sposób przygotowania:
- Przesiej mąkę do dużej miski. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki, zimne masło.
- Wsyp cukier puder, cukier waniliowy.
- Przejdź do energicznego wyrabiania ciasta - powinno mieć konsystencję mokrego piasku.
- Na koniec dodaj do ciasta żółtka i wyrabiaj ciasto, a następnie uformuj kulę, owiń ją w folię i przełóż do lodówki na godzinne leżakowanie.
- W tym czasie przygotuj odpowiednią formę do pieczenia.
- Po godzinie wyjmij ciast z lodówki, delikatnie rozwałkuj - najlepiej przez dwa arkusze papieru do pieczenia i wyłóż je na formę do pieczenia lub blaszkę.
- Odkładając odrobinę ciasta, możesz stworzyć estetyczne wałeczki lub warkoczyki, które ładnie ozdobią brzegi mazurka.
- Wskazówka - wielkanocny mazurek może mieć charakterystyczny kształt prostokąta lub np. elipsy, dzięki czemu tworzymy świąteczne ciasto-pisankę.
- Wierzch ciasta nakłuj widelcem - piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Ostudź.
- W tym czasie przygotuj masę kajmakową. Zawartość puszki przełóż do rondelka razem z masłem - podgrzej masę i dokładnie wymieszaj. Po tym czasie dokładnie rozsmaruj ją na kruchym, ostudzonym cieście.
- Na koniec zostaje dekoracja - tu panuje zupełna dowolność. Polecamy jednak zadbać świąteczne napisy lub motywy wielkanocny ułożone z bakalii, orzechów czy karmelizowanych cytrusów.