Przepis na mazurek kajmakowy. Wielkanocne ciasto lubi kruchą bazę, jednak to dodatki są najważniejsze

Nie ma Wielkanocy bez mazurka - warto zatem przygotować prawdziwą klasykę, czyli kruche ciasto z dodatkiem kajmaku. Przepis nie tylko jest dziecinnie prosty, ale i gwarantuje obłędny smak i piękną prezencję na odświętnym stole. Tu królują słodkie akcenty, oryginalne dekoracje i idealna, krucha baza z przepisu babci.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych smakowitości i wypieków. Jednym z flagowych ciast zaraz po babie jest oczywiście mazurek, a przygotowany w wersji z kajmakiem gwarantuje zachwyt domowników i gości. Przepis to przysłowiowa bułka z masłem - sekret tkwi jednak w szczegółach. 

Mazurek kajmakowy to wielkanocny must have

Mazurek to nierozłączny element Świąt Wielkanocnych. Tradycyjny przepis bazuje na kruchym cieście i ciekawych dodatkach. Masa kajmakowa sprawdzi się zatem idealnie - jest kremowa, słodka i nie zbyt wymagająca przy pracy. Na dodatek wyśmienicie komponuje się z kruchym ciastem i pozostałym składnikami, takimi jak bakalie i orzechy. 

Receptura na kultowe ciasto jest w wielu domach tajemnicą, przekazywaną wręcz z pokolenia na pokolenia. Warto zatem dopracować je do perfekcji. Przygotowania zaczynamy od kruchego ciasta, dekoracyjnych warkoczyków lub wałeczków, zrobienia karmelowej masy, pieczenia i późniejszych dekoracji. Ciasto już wizualnie kusi i obłędnie się prezentuje, jednak po spróbowaniu zyska jeszcze większą aprobatę!

Zobacz wideo Mazurek migdałowy z budyniem i kajmakiem

Przepis na mazurek kajmakowy

Składniki: 

Składniki na spód:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 3 żółtka
  • 200 g masła,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • opakowanie cukru waniliowego.

Składniki na masę kajmakową:

  • puszka gotowego kajmaku,
  • 150 g miękkiego masła,
  • dodatkowo: suszone owoce, kandyzowane skórki cytrusów, płatki migdałów, orzechy. 

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę do dużej miski. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki, zimne masło. 
  2. Wsyp cukier puder, cukier waniliowy.
  3. Przejdź do energicznego wyrabiania ciasta - powinno mieć konsystencję mokrego piasku. 
  4. Na koniec dodaj do ciasta żółtka i wyrabiaj ciasto, a następnie uformuj kulę, owiń ją w folię i przełóż do lodówki na godzinne leżakowanie. 
  5. W tym czasie przygotuj odpowiednią formę do pieczenia. 
  6. Po godzinie wyjmij ciast z lodówki, delikatnie rozwałkuj - najlepiej przez dwa arkusze papieru do pieczenia i wyłóż je na formę do pieczenia lub blaszkę. 
  7. Odkładając odrobinę ciasta, możesz stworzyć estetyczne wałeczki lub warkoczyki, które ładnie ozdobią brzegi mazurka. 
  8. Wskazówka - wielkanocny mazurek może mieć charakterystyczny kształt prostokąta lub np. elipsy, dzięki czemu tworzymy świąteczne ciasto-pisankę. 
  9. Wierzch ciasta nakłuj widelcem - piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Ostudź. 
  10. W tym czasie przygotuj masę kajmakową. Zawartość puszki przełóż do rondelka razem z masłem - podgrzej masę i dokładnie wymieszaj. Po tym czasie dokładnie rozsmaruj ją na kruchym, ostudzonym cieście. 
  11. Na koniec zostaje dekoracja - tu panuje zupełna dowolność. Polecamy jednak zadbać świąteczne napisy lub motywy wielkanocny ułożone z bakalii, orzechów czy karmelizowanych cytrusów. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.