Zaraz obok świątecznej babki, zawsze dumnie stoi mazurek wielkanocny. To po niego wiele osób sięga zaraz po zjedzeniu śniadania. Ten z przepisu Anny Lewandowskiej różni się od klasyka, ale jest równie smaczny. Połączenie składników jest bardzo oryginalne.
Sportsmenka i żona najpopularniejszego polskiego piłkarza Roberta Lewandowskiego wie, że zdrowe odżywianie jest kluczowe w życiu każdego człowieka. Nie zapomina o tym również w czasie świąt. Okazuje się, że na wielkanocnym stole Anny Lewandowskiej, królują zarówno potrawy smaczne jak i też zdrowe. Jednym z przepisów, który to łączy jest świąteczny mazurek. Jego ciasto wykonane jest z trzech mąk, a wierzch oblany jest daktylową polewą. Jakby tego było mało, sportsmenka ozdobiła go chipsami kokosowymi i egzotycznymi jagodami goja. Takie połączenie musi królować podczas wielkanocnego śniadania.
REKLAMA
Zobacz wideo Mazurek kajmakowy z czekoladą
Przepis na mazurek wielkanocny Anny Lewandowskiej
Składniki
100 g mąki owsianej,
100 g mąki ryżowej,
30 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej,
10 ml miodu lub syropu klonowego,
80 ml masła klarowanego,
łyżeczka proszku do pieczenia,
szklanka daktyli,
2 łyżki kakao,
puszka mleka kokosowego,
garść migdałów,
łyżka jagód goja,
garść chipsów kokosowych.
Sposób przygotowania
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 180°C.
Wszystkie mąki przesiej do większej miski, wsyp również proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
Do składników wlej miód lub syrop klonowy, a także rozpuszczone, ale chłodne masło. Całość zagnieć do uzyskania jednolitej masy.
Przygotowane ciasto przełóż na blaszkę i uformuj z niego kwadrat. Następnie włóż do już ciepłego piekarnika i piecz przez około 15 minut, do zarumienienia.
W tym czasie daktyle namocz we wrzątku przez kilka minut. Potem je odcedź i włóż do blendera wraz z migdałami, kakao i mleczkiem kokosowym. Składniki dokładnie zmiel i połącz.
Gdy ciasto się wypiecze, wyjmij je z piekarnika i odstaw do przestygnięcia. Następnie wyłóż na jego wierzch masę z daktyli. Na koniec posyp całość chipsami kokosowymi i jagodami goja.