-
Haps
-
Jak przygotować
- Wielkanocny mazurek Lewandowskiej to uczta dla podniebienia. Jest smaczny, zdrowy i egzotyczny
Wielkanocny mazurek Lewandowskiej to uczta dla podniebienia. Jest smaczny, zdrowy i egzotyczny
Zaraz obok świątecznej babki, zawsze dumnie stoi mazurek wielkanocny. To po niego wiele osób sięga zaraz po zjedzeniu śniadania. Ten z przepisu Anny Lewandowskiej różni się od klasyka, ale jest równie smaczny. Połączenie składników jest bardzo oryginalne.
Sportsmenka i żona najpopularniejszego polskiego piłkarza Roberta Lewandowskiego wie, że zdrowe odżywianie jest kluczowe w życiu każdego człowieka. Nie zapomina o tym również w czasie świąt. Okazuje się, że na wielkanocnym stole Anny Lewandowskiej, królują zarówno potrawy smaczne jak i też zdrowe. Jednym z przepisów, który to łączy jest świąteczny mazurek. Jego ciasto wykonane jest z trzech mąk, a wierzch oblany jest daktylową polewą. Jakby tego było mało, sportsmenka ozdobiła go chipsami kokosowymi i egzotycznymi jagodami goja. Takie połączenie musi królować podczas wielkanocnego śniadania.
Zobacz wideo Mazurek kajmakowy z czekoladą
Przepis na mazurek wielkanocny Anny Lewandowskiej
Składniki
- 100 g mąki owsianej,
- 100 g mąki ryżowej,
- 30 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej,
- 10 ml miodu lub syropu klonowego,
- 80 ml masła klarowanego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szklanka daktyli,
- 2 łyżki kakao,
- puszka mleka kokosowego,
- garść migdałów,
- łyżka jagód goja,
- garść chipsów kokosowych.
Sposób przygotowania
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 180°C.
- Wszystkie mąki przesiej do większej miski, wsyp również proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
- Do składników wlej miód lub syrop klonowy, a także rozpuszczone, ale chłodne masło. Całość zagnieć do uzyskania jednolitej masy.
- Przygotowane ciasto przełóż na blaszkę i uformuj z niego kwadrat. Następnie włóż do już ciepłego piekarnika i piecz przez około 15 minut, do zarumienienia.
- W tym czasie daktyle namocz we wrzątku przez kilka minut. Potem je odcedź i włóż do blendera wraz z migdałami, kakao i mleczkiem kokosowym. Składniki dokładnie zmiel i połącz.
- Gdy ciasto się wypiecze, wyjmij je z piekarnika i odstaw do przestygnięcia. Następnie wyłóż na jego wierzch masę z daktyli. Na koniec posyp całość chipsami kokosowymi i jagodami goja.
OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Komentarze (0)
Wielkanocny mazurek Lewandowskiej to uczta dla podniebienia. Jest smaczny, zdrowy i egzotyczny
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!