Wielkanocny mazurek Lewandowskiej to uczta dla podniebienia. Jest smaczny, zdrowy i egzotyczny

Zaraz obok świątecznej babki, zawsze dumnie stoi mazurek wielkanocny. To po niego wiele osób sięga zaraz po zjedzeniu śniadania. Ten z przepisu Anny Lewandowskiej różni się od klasyka, ale jest równie smaczny. Połączenie składników jest bardzo oryginalne.

Sportsmenka i żona najpopularniejszego polskiego piłkarza Roberta Lewandowskiego wie, że zdrowe odżywianie jest kluczowe w życiu każdego człowieka. Nie zapomina o tym również w czasie świąt. Okazuje się, że na wielkanocnym stole Anny Lewandowskiej, królują zarówno potrawy smaczne jak i też zdrowe. Jednym z przepisów, który to łączy jest świąteczny mazurek. Jego ciasto wykonane jest z trzech mąk, a wierzch oblany jest daktylową polewą. Jakby tego było mało, sportsmenka ozdobiła go chipsami kokosowymi i egzotycznymi jagodami goja. Takie połączenie musi królować podczas wielkanocnego śniadania.

Zobacz wideo Mazurek kajmakowy z czekoladą

Przepis na mazurek wielkanocny Anny Lewandowskiej

Składniki

  • 100 g mąki owsianej,
  • 100 g mąki ryżowej,
  • 30 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej,
  • 10 ml miodu lub syropu klonowego,
  • 80 ml masła klarowanego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szklanka daktyli,
  • 2 łyżki kakao,
  • puszka mleka kokosowego,
  • garść migdałów,
  • łyżka jagód goja,
  • garść chipsów kokosowych.

Sposób przygotowania

  1. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 180°C.
  2. Wszystkie mąki przesiej do większej miski, wsyp również proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
  3. Do składników wlej miód lub syrop klonowy, a także rozpuszczone, ale chłodne masło. Całość zagnieć do uzyskania jednolitej masy.
  4. Przygotowane ciasto przełóż na blaszkę i uformuj z niego kwadrat. Następnie włóż do już ciepłego piekarnika i piecz przez około 15 minut, do zarumienienia.
  5. W tym czasie daktyle namocz we wrzątku przez kilka minut. Potem je odcedź i włóż do blendera wraz z migdałami, kakao i mleczkiem kokosowym. Składniki dokładnie zmiel i połącz.
  6. Gdy ciasto się wypiecze, wyjmij je z piekarnika i odstaw do przestygnięcia. Następnie wyłóż na jego wierzch masę z daktyli. Na koniec posyp całość chipsami kokosowymi i jagodami goja.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:

Komentarze (0)

Wielkanocny mazurek Lewandowskiej to uczta dla podniebienia. Jest smaczny, zdrowy i egzotyczny

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).