Carbonara - przepis na włoską ucztę. Dodatek śmietany to poważny błąd

Spaghetti carbonara to jeden z najsmaczniejszych makaronów we włoskim stylu. Zawiera dosłownie kilka składników i na pewno nie ma tam śmietany. Jak zrobić prawdziwą włoską carbonarę? Wyjaśniamy, na co zwrócić uwagę.

Więcej przepisów na dania z różnych stron świata znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Włoskie makarony są najlepsze na świecie a wysokie miejsce na podium zajmuje nieśmiertelna carbonara. Przygotowanie tego makaronu jest naprawdę proste, jednak należy zwrócić szczególną uwagę na produkty, z których przyrządzamy to danie, ponieważ prawdziwą zbrodnią na kuchni włoskiej jest użycie śmietany do przygotowania spaghetti alla carbonara. Chcesz, żeby twój makaron smakował jak w najlepszej włoskiej restauracji? Podpowiemy ci, co zrobić, by tak było.

Polska zbrodnia we włoskim daniu, czyli śmietana w carbonarze. Kto to wymyślił?Polska zbrodnia we włoskim daniu, czyli śmietana w carbonarze. Kto to wymyślił?

Carbonara - przepis:

Potrzebne produkty:

  • 200 g makaronu do spaghetti 
  • 4 żółtka
  • 150 g pancetty lub guanciale (możesz użyć także mocno wędzonego boczku)
  • 40 g sera Pecorino lub Grana Padano
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz, najlepiej świeżo zmielony

Carbonara - jak ją przyrządzić?

  1. W sporym garnku zagotuj wodę z solą i włóż do niego porcję makaronu spaghetti (nie łam go wcześniej).
  2. Pancettę lub baczek podkrój w drobną kostkę i przesmaż na patelni. Kiedy się zarumieni, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż na niewielkim ogniu przez 2-3 minuty. Następnie dodaj ugotowany al dente makaron. Dodaj bezpośrednio z garnka, nie odcedzaj go wcześniej. Dodatkowo odlej szklankę wody z garnka, w którym gotował się makaron.
  3. Dokładnie wymieszaj zawartość patelni i dopraw makaron świeżo zmielonym pieprzem. Wyłącz ogień i  ostrożnie wlej rozmącone żółtka ze szczyptą soli. Całość dokładnie wymieszaj, uważając, by żółtko się nie ścięło. Dodaj kilka łyżek wody po makaronie i całość zamieszaj. 
  4. Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach i obficie posyp nim makaron. 

Zupa czosnkowaZupa czosnkowa - przepis na smaczne i zdrowe danie

Kilka chwil i wspaniałe włoskie danie gotowe. Carbonara nie wymaga wiele wysiłku ani czasu, świetnie się sprawdzi jako szybki obiad dla całej rodziny lub jako romantyczna kolacja tylko we dwoje. Do tego lampka dobrego wina i rozkosz kulinarna gotowa. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: