carbonara
-
Przepis na carbonarę włoska uczta w czterech ścianach. Polacy często dodają składnik, który oburza Włochów
Włoska kuchnia jest jedną z najpopularniejszych w Polsce. Kochamy pizzę, makarony oraz sery. Zazwyczaj do carbonary Polacy dodają śmietanę, ten jeden składnik oburza Włochów. Zamiast śmietany użyj dobrej jakości sera i jajek.
-
Carbonara - przepis na obłędny włoski makaron. Polacy popełniają klasyczny błąd
Carbonara to jeden z najlepszych włoskich makaronów. Przepis jest banalny, ale Polacy z rozpędu dodają do receptury jeden składnik, którego żaden Włoch nie dodaje. Jak zrobić najlepszą carbonarę? To tylko kilka produktów, ale nie ma wśród nich...
-
Carbonara - przepis na włoski obiad. Wystarczy kilka składników i kilkanaście minut, aby wyczarować cudo
Kto nie kocha makaronów? Chyba nie znam takiej osoby. Carbonara to jedno z najprostszych dań, bo do jej zrobienia potrzebnych jest tylko kilka składników. Uważajcie jednak, aby z jajka nie zrobiła się jajecznica.
-
Carbonara ze szparagami. Przepis na lekkie i pyszne danie z makaronem. Blogerka zdradza sekret smaku
Carbonara ze szparagami to przepis na idealny letni obiad. Danie jest lekki smaczne i zdrowe, dzięki dodatkowi zielonych warzyw. Wystarczy kilka prostych składników, by je przygotować a efekt jest gwarantowany. Przepis poleca blogerka kulinarna...
-
Oryginalna carbonara Matteo Brunettiego. Włoch dodaje do niej nietypowy składnik
Spaghetti alla carbonara to jedno z najpopularniejszych w Polsce włoskich dań. Bywa, że wzbudza sporo kontrowersji, ponieważ czasem w przepisach pojawia się śmietana, której w oryginalnej recepturze nie ma. Nie oznacza to jednak, że carbonara zaws...
-
Carbonara - przepis na włoską ucztę. Dodatek śmietany to poważny błąd
Spaghetti carbonara to jeden z najsmaczniejszych makaronów we włoskim stylu. Zawiera dosłownie kilka składników i na pewno nie ma tam śmietany. Jak zrobić prawdziwą włoską carbonarę? Wyjaśniamy, na co zwrócić uwagę.
-
Polska zbrodnia we włoskim daniu, czyli śmietana w carbonarze. Kto to wymyślił? "Zagadka"
"Kiedy ktoś dodaje śmietany do carbonary, to jakaś babcia we Włoszech ma zawał" - mówił swego czasu kucharz Matteo Brunetti w programie "Przerwa na kawę". Postanowiliśmy zapytać Matteo, jak ten makaron powinien wyglądać w oryginale i kto wpadł na...
-
Spaghetti carbonara, czyli najlepszy makaron w 15 minut. Wyjdzie idealny tylko nie dodawaj śmietany
Spaghetti carbonara to bez dwóch zdań jeden z najlepszych włoskich makaronów. Bardzo prosta w przygotowaniu, kremowa i sycąca potrawa to idealny pomysł na obiad czy romantyczną kolację. Jak przygotować spaghetti carbonara, by było idealne? W...
-
Zostało ci sporo żółtek po zrobieniu bezy? Podpowiadamy, co z nich zrobić. Nie tylko tiramisu!
Co zrobić z żółtkami, które zostały po przygotowaniu bezy? Popularną propozycją jest przygotowanie tiramisu. My podrzucimy wam jeszcze trzy inne przypisy na dania z wykorzystaniem samych żółtek.
-
Polacy zbulwersowani nazwą dania we włoskiej restauracji. Naprawdę jest się o co burzyć?
Wiele dań ma już swoją utartą nazwę, którą rozpoznaje każdy bez względu na kraj. Nieraz jednak szefowie kuchni starają się wyjść przed szereg i nazwać swoje potrawy w nieco mniej sztampowy sposób. Ale nie każdemu się to podoba.
-
Jak pozbyć się pająków z domu? Część z tych produktów prawdopodobnie masz w kuchni
-
Wyrzucasz skórki od bananów? Błąd. Przygotujesz z nich nawóz, po którym rośliny rosną jak na drożdżach
-
Domowy izotonik najlepszy na upały. Zrobisz go szybko i tanio, a nawodni lepiej niż woda
-
Wędliny w lodówce - jak je odpowiednio przechowywać? Te wskazówki pozwolą przedłużyć ich świeżość
-
Ogórki kiszone - przepis Magdy Gessler. Lubiana restauratorka dodaje składnik, o którym rzadko się już pamięta
- Spaghetti bolognese - przepis oryginalny. Wszyscy je kochamy, ale Włosi się do niego "nie przyznają"
- Zupa krem z cukinii - przepis na obiad na upalne dni. Ewa Wachowicz dodaje do niej sekretny składnik
- Tiramisu - przepis na włoski deser, który smakuje jak z prawdziwej rodzinnej trattorii
- Szybkie i łatwe ciasto z truskawkami - banalny przepis na najlepszy deser w roku. Samo przygotowanie zajmie chwilę
- Letnia zupa jarzynowa - przepis. Sztuczka z masłem podkręci smak
-
Makaron carbonara w nietypowej wersji. Zapiekanka makaronowa to hit
Makaron carbonara to włoski klasyk. Wszyscy uwielbiają smak boczku połączony z roztopionym serem. My proponujemy dekonstrukcję tego dania. W wersji zapiekanki makaronowej carbonara zyskuje nowe oblicze. Będzie wam smakowała, obiecujemy!
-
W "New York Timesie" opublikowano przepis na carbonarę z pomidorami. Włosi oburzeni
W "New York Timesie" opublikowano przepis na carbonarę z dodatkiem pomidorów. W tradycyjnym daniu zamieniono również kilka innych składników. Receptura oburzyła włoskich szefów kuchni.