Spaghetti bolognese - ten przepis Was oczaruje
Spaghetti bolognese to danie popularne na całym świecie. Jego miłośników nie brakuje. Zaletą dania jest nie tylko wyborny smak, ale i szybkość wykonania. Śmiało można przyznać, że spaghetti bolognese uwielbiają wszyscy. Co więcej, sos do spaghetti bolognese jest kulinarnym arcydziełem. Przepis na przepyszne danie znajdziecie poniżej.
Przepis na spaghetti bolognese:
Składniki:
- 1 cebula
- 150 g boczku
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 sporej wielkości marchewki
- oliwa z oliwek
- 500 g mięsa mielonego
- 250 ml czerwonego wina
- 250 bulionu
- 1 puszka pomidorów
- 3-4 łyżki koncentratu
- pół szklanki mleka
- makaron
- stary parmezan
Wykonanie:
- Boczek pokrój na drobno.
- Umieść go na patelni.
- Cebulę obierz i posiekaj. Dołóż do patelni.
- Pora umyj, posiekaj. Dołóż do patelni.
- Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
- Wszystko przesmaż i przełóż do garnka.
- Teraz zajmij się mięsem.
- Obsmaż je na patelni.
- Przełóż mięso do garnka.
- Wlej wino, całość zagotuj.
- Dołóż gorący bulion.
- Dodaj koncentrat oraz pomidory w puszce.
- Dopraw przyprawami. Gotuj wszystko na małym ogniu przez 120 minut, od czasu do czasu mieszając. Po godzinie dodaj szklankę mleka. Zamieszaj.
- Podawaj z ugotowanym makaronem i ze startym parmezanem.
Zobacz wideo Prawdziwa carbonara
Carbonara - oryginalny przepis
Carbonara w wersji klasycznej nie posiada w sobie śmietany, tak jak zwykło się uważać. Przed nami prosty przepis na przepyszną carbonarę. Obiad będzie smakowity!
Składniki:
- 2 jaja
- 100 g boczku
- 150 g makaronu
- kilka ząbków czosnku
- posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz
- 30 g parmezanu
Wykonanie:
- Ugotuj makaron.
- Dalej sparz jaja.
- Wbij je do głębokiego talerza.
- Dopraw i roztrzep widelcem.
- Pokrój boczek. Umieść go na patelni.
- Zarumień go. Dodaj starty czosnek. Dołóż posiekaną natkę pietruszki.
- Podsmaż chwilę, na małym ogniu. Dołóż makaron. Wymieszaj.
- Odstaw patelnię z ognia. Dołóż połowę sera. Dopraw pieprzem i solą.
- Polej makaron jajkami. Wymieszaj. Białka muszą ściąć się.
- Przełóż makaron na talerze, posyp serem.
Makaron ze szpinakiem - zdrowo i pysznie
Makaron ze szpinakiem to kolejna propozycja ciepłego dania, które przygotujesz w kilkanaście minut. Bez większego wysiłku!
Danie z makaronem i szpinakiem:
Składniki:
- 150 g makaronu
- pół cebuli
- kilka ząbków czosnku
- oliwa z oliwek
- pół łyżki masła
- 200 g szpinaku (może być mrożony)
- pół szklanki śmietanki - kremówki
- pół szklanki startego parmezanu
Wykonanie:
- Ugotuj makaron.
- Szpinak dokładnie umyj, odcedź lub rozmroź.
- Rozgrzej masło i oliwę. Dołóż pokrojoną cebulę. Dołóż czosnek i przyprawy.
- Dalej dorzuć szpinak.
- Mieszaj podczas gotowania. Wlej śmietankę. Dołóż odcedzony makaron.
- Dopraw do smaku przyprawami. Weź część sera i wrzuć go do szpinaku.
- Resztę sera posyp po wierzchu przed podaniem.
Zobacz też: Jak zrobić dobre naleśniki na krokiety, aby nie pękały? Oto przepis na perfekcyjne danie