Naleśniki po meksykańsku. Wybierz wariant, który jest dla Ciebie najsmaczniejszy

Zapiekane naleśniki po meksykańsku są mega chrupiące i soczyste w środku. Rozpływają się w ustach! Przepis na te wyborne danie znajdziecie w artykule. Naleśniki sprawdzą się na obiad, ciepłą kolację lub imprezę z bliskimi.

Naleśniki meksykańskie wieprzowo - wołowe. Ten smak Was oczaruje!

Naleśniki meksykańskie z mięsem wieprzowym i wołowym będą dobrą propozycją na pożywny obiad. Przepis na przepyszne naleśniki po meksykańsku wcale nie jest trudny. Jak je zrobić? Sprawdzoną recepturę znajdziesz poniżej. 

Naleśniki z mięsem mielonym po meksykańsku:

Składniki na naleśniki:

  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • około 1,5 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • masło do smażenia
  • odrobina soli

Składniki na farsz:

  • około 200 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1-2 łyżki przecieru
  • kmin, sól, pieprz, ostra papryka
  • odrobina oliwy

Do posypania:

  • około 100-150 g sera żółtego

Wykonanie:

  1. Zmiksuj składniki na naleśniki. Odstaw na około 15 minut.
  2. Zamieszaj i przejdź do smażenia naleśników.
  3. Wykonaj farsz.
  4. Cebulę obierz i posiekaj na drobno. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Podsmaż na patelni.
  5. Dodaj mięso. Całość dopraw, rozdrobnij widelcem.
  6. Dołóż pozostałe składniki na farsz. Wymieszaj. Dopraw do smaku. Podsmaż.
  7. Przygotuj naczynie żaroodporne. Wysmaruj je masłem.
  8. Naleśniki napełnij farszem. Zawiń je dokładnie.
  9. Posyp startym serem. Naleśniki piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Zobacz wideo Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki z kurczakiem po meksykańsku z garścią intensywnych przypraw. W sam raz dla fanów wyrazistych smaków

Naleśniki z kurczakiem po meksykańsku z mięsem drobiowym okraszone przyprawami to przepyszny i pożywny posiłek. Chcecie spróbować meksykańskiej, tradycyjnej kuchni? Poniżej znajdziecie recepturę na najlepsze naleśniki po meksykańsku.

Składniki na farsz:

  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • kilka ząbków czosnku
  • około 400 g mielonego mięsa drobiowego
  • sól, pieprz, kurkuma, oregano, kminek, papryka słodka i ostra
  • 250 ml bulionu
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy

Składniki na sos:

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżeczki oliwy
  • sól, pieprz, oregano,
  • 3 ząbki czosnku

Składniki pozostałe:

  • 10 gotowych naleśników (możesz je przygotować samodzielnie z powyższego przepisu)
  • 400 g sera mozzarella - startego
  • 1 łyżka oregano
  • pół łyżeczki płatków chilli
  • natka pietruszki

Wykonanie:

  1. Weź patelnię. Pokrój cebulę i czosnek. Umieść je na patelni.
  2. Dołóż zmielone mięso.
  3. Dołóż przyprawy. Wszystko wymieszaj i smaż.
  4. Wlej bulion.
  5. Dołóż przecier pomidorowy.
  6. Przejdź do wykonania sosu.
  7. Przelej oliwę do garnka. Dodaj pozostałe składniki na sos. Wymieszaj i zagotuj.
  8. Przygotuj naczynie do zapiekania.
  9. Nasmaruj je tłuszczem. Wyłóż farsz na naleśniki i zwiń. Ułóż w naczyniu. Posmaruj sosem. Posyp serem.
  10. Zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

*Ilość składników można modyfikować w zależności od konkretnych potrzeb. Jeżeli nie przepadasz za przyprawą chilli, możesz ją pominąć.

Zobacz też: Sezonowe dania z jarmużem. Zobacz, jak przygotować modny obiad dla bliskich

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.