Zapiekane naleśniki po meksykańsku są mega chrupiące i soczyste w środku. Rozpływają się w ustach! Przepis na te wyborne danie znajdziecie w artykule. Naleśniki sprawdzą się na obiad, ciepłą kolację lub imprezę z bliskimi.
istock / BrazilPhotos
REKLAMA
REKLAMA
Naleśniki meksykańskie wieprzowo - wołowe. Ten smak Was oczaruje!
Naleśniki meksykańskie z mięsem wieprzowym i wołowym będą dobrą propozycją na pożywny obiad. Przepis na przepyszne naleśniki po meksykańsku wcale nie jest trudny. Jak je zrobić? Sprawdzoną recepturę znajdziesz poniżej.
REKLAMA
Naleśniki z mięsem mielonym po meksykańsku:
Składniki na naleśniki:
250 ml mleka
250 ml wody
około 1,5 szklanki mąki
2 jaja
masło do smażenia
odrobina soli
Składniki na farsz:
około 200 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
1 cebula
1 papryka czerwona
kilka ząbków czosnku
1 puszka czerwonej fasoli
1-2 łyżki przecieru
kmin, sól, pieprz, ostra papryka
odrobina oliwy
Do posypania:
około 100-150 g sera żółtego
Wykonanie:
Zmiksuj składniki na naleśniki. Odstaw na około 15 minut.
Zamieszaj i przejdź do smażenia naleśników.
Wykonaj farsz.
Cebulę obierz i posiekaj na drobno. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Podsmaż na patelni.
Dodaj mięso. Całość dopraw, rozdrobnij widelcem.
Dołóż pozostałe składniki na farsz. Wymieszaj. Dopraw do smaku. Podsmaż.
Przygotuj naczynie żaroodporne. Wysmaruj je masłem.
Naleśniki napełnij farszem. Zawiń je dokładnie.
Posyp startym serem. Naleśniki piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Zobacz wideo Naleśniki po meksykańsku
Naleśniki z kurczakiem po meksykańsku z garścią intensywnych przypraw. W sam raz dla fanów wyrazistych smaków
Naleśniki z kurczakiem po meksykańsku z mięsem drobiowym okraszone przyprawami to przepyszny i pożywny posiłek. Chcecie spróbować meksykańskiej, tradycyjnej kuchni? Poniżej znajdziecie recepturę na najlepsze naleśniki po meksykańsku.
Składniki na farsz:
1 cebula
3 łyżki oliwy
kilka ząbków czosnku
około 400 g mielonego mięsa drobiowego
sól, pieprz, kurkuma, oregano, kminek, papryka słodka i ostra
250 ml bulionu
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
Składniki na sos:
1 puszka krojonych pomidorów
2 łyżeczki oliwy
sól, pieprz, oregano,
3 ząbki czosnku
Składniki pozostałe:
10 gotowych naleśników (możesz je przygotować samodzielnie z powyższego przepisu)
400 g sera mozzarella - startego
1 łyżka oregano
pół łyżeczki płatków chilli
natka pietruszki
Wykonanie:
Weź patelnię. Pokrój cebulę i czosnek. Umieść je na patelni.
Dołóż zmielone mięso.
Dołóż przyprawy. Wszystko wymieszaj i smaż.
Wlej bulion.
Dołóż przecier pomidorowy.
Przejdź do wykonania sosu.
Przelej oliwę do garnka. Dodaj pozostałe składniki na sos. Wymieszaj i zagotuj.
Przygotuj naczynie do zapiekania.
Nasmaruj je tłuszczem. Wyłóż farsz na naleśniki i zwiń. Ułóż w naczyniu. Posmaruj sosem. Posyp serem.
Zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
*Ilość składników można modyfikować w zależności od konkretnych potrzeb. Jeżeli nie przepadasz za przyprawą chilli, możesz ją pominąć.