Naleśniki meksykańskie wieprzowo - wołowe. Ten smak Was oczaruje!
Naleśniki meksykańskie z mięsem wieprzowym i wołowym będą dobrą propozycją na pożywny obiad. Przepis na przepyszne naleśniki po meksykańsku wcale nie jest trudny. Jak je zrobić? Sprawdzoną recepturę znajdziesz poniżej.
Naleśniki z mięsem mielonym po meksykańsku:
Składniki na naleśniki:
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- około 1,5 szklanki mąki
- 2 jaja
- masło do smażenia
- odrobina soli
Składniki na farsz:
- około 200 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- kilka ząbków czosnku
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1-2 łyżki przecieru
- kmin, sól, pieprz, ostra papryka
- odrobina oliwy
Do posypania:
- około 100-150 g sera żółtego
Wykonanie:
- Zmiksuj składniki na naleśniki. Odstaw na około 15 minut.
- Zamieszaj i przejdź do smażenia naleśników.
- Wykonaj farsz.
- Cebulę obierz i posiekaj na drobno. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Podsmaż na patelni.
- Dodaj mięso. Całość dopraw, rozdrobnij widelcem.
- Dołóż pozostałe składniki na farsz. Wymieszaj. Dopraw do smaku. Podsmaż.
- Przygotuj naczynie żaroodporne. Wysmaruj je masłem.
- Naleśniki napełnij farszem. Zawiń je dokładnie.
- Posyp startym serem. Naleśniki piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Zobacz wideo Naleśniki po meksykańsku
Naleśniki z kurczakiem po meksykańsku z garścią intensywnych przypraw. W sam raz dla fanów wyrazistych smaków
Naleśniki z kurczakiem po meksykańsku z mięsem drobiowym okraszone przyprawami to przepyszny i pożywny posiłek. Chcecie spróbować meksykańskiej, tradycyjnej kuchni? Poniżej znajdziecie recepturę na najlepsze naleśniki po meksykańsku.
Składniki na farsz:
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy
- kilka ząbków czosnku
- około 400 g mielonego mięsa drobiowego
- sól, pieprz, kurkuma, oregano, kminek, papryka słodka i ostra
- 250 ml bulionu
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
Składniki na sos:
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżeczki oliwy
- sól, pieprz, oregano,
- 3 ząbki czosnku
Składniki pozostałe:
- 10 gotowych naleśników (możesz je przygotować samodzielnie z powyższego przepisu)
- 400 g sera mozzarella - startego
- 1 łyżka oregano
- pół łyżeczki płatków chilli
- natka pietruszki
Wykonanie:
- Weź patelnię. Pokrój cebulę i czosnek. Umieść je na patelni.
- Dołóż zmielone mięso.
- Dołóż przyprawy. Wszystko wymieszaj i smaż.
- Wlej bulion.
- Dołóż przecier pomidorowy.
- Przejdź do wykonania sosu.
- Przelej oliwę do garnka. Dodaj pozostałe składniki na sos. Wymieszaj i zagotuj.
- Przygotuj naczynie do zapiekania.
- Nasmaruj je tłuszczem. Wyłóż farsz na naleśniki i zwiń. Ułóż w naczyniu. Posmaruj sosem. Posyp serem.
- Zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
*Ilość składników można modyfikować w zależności od konkretnych potrzeb. Jeżeli nie przepadasz za przyprawą chilli, możesz ją pominąć.
Zobacz też: Sezonowe dania z jarmużem. Zobacz, jak przygotować modny obiad dla bliskich