Naleśniki to przysmak, któremu mało kto jest w stanie odmówić. Choć można zaserwować je zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko, to ta druga opcja ma zdecydowanie więcej zwolenników. Nic w tym dziwnego. Rozpływający się w ustach cienki placuszek z dodatkiem ulubionego dżemu poprawia humor i sprawia, że wchodzimy w dzień z większą energią do działania.
Budyniowe naleśniki to uniwersalny smakołyk, który można zjeść na śniadanie, zabrać do pracy czy podać w formie podwieczorku. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli, ponieważ są słodkie, mięciutkie i pachnące wanilią. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy połączyć wszystkie składniki, a uzyskane ciasto usmażyć na patelni. Dodatek wody gazowanej sprawi, że naleśniki będą jeszcze bardziej delikatne. Poniższa receptura zawsze się sprawdza, więc nawet jeśli nie wykazujesz specjalnych umiejętności kulinarnych - bez problemu sobie poradzisz.
Składniki:
Przygotuj dużą miskę. Wbij do niej jajka, a następnie dodaj oba budynie, cukier zwykły i waniliowy, mąkę oraz składniki mokre: mleko, wodę gazowaną oraz dwie łyżki oleju. Całość miksuj do połączenia składników. Powstałe ciasto powinno być jednolite, gładkie i niezbyt gęste.
Za pomocą chochli nabierz nieco masy naleśnikowej i wylej ją na rozgrzaną olejem patelnię. Smaż obustronnie, aż cienkie placuszki się przyrumienią. Powtórz czynność do wykorzystania całego ciasta. Gotowe naleśniki podawaj na ciepło lub zimno z ulubionymi dodatkami. Możesz je oprószyć cukrem pudrem, posmarować dżemem, konfiturą lub kremem orzechowym, a także wyłożyć owocami, np. borówkami czy truskawkami. Świetnie sprawdzi się tu również odrobina bitej śmietany czy gałka lodów waniliowych. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!