Naleśniki to przysmak, któremu mało kto jest w stanie odmówić. Choć można zaserwować je zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko, to ta druga opcja ma zdecydowanie więcej zwolenników. Nic w tym dziwnego. Rozpływający się w ustach cienki placuszek z dodatkiem ulubionego dżemu poprawia humor i sprawia, że wchodzimy w dzień z większą energią do działania.
Budyniowe naleśniki to uniwersalny smakołyk, który można zjeść na śniadanie, zabrać do pracy czy podać w formie podwieczorku. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli, ponieważ są słodkie, mięciutkie i pachnące wanilią. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy połączyć wszystkie składniki, a uzyskane ciasto usmażyć na patelni. Dodatek wody gazowanej sprawi, że naleśniki będą jeszcze bardziej delikatne. Poniższa receptura zawsze się sprawdza, więc nawet jeśli nie wykazujesz specjalnych umiejętności kulinarnych - bez problemu sobie poradzisz.
Składniki:
Przygotuj dużą miskę. Wbij do niej jajka, a następnie dodaj oba budynie, cukier zwykły i waniliowy, mąkę oraz składniki mokre: mleko, wodę gazowaną oraz dwie łyżki oleju. Całość miksuj do połączenia składników. Powstałe ciasto powinno być jednolite, gładkie i niezbyt gęste.
Za pomocą chochli nabierz nieco masy naleśnikowej i wylej ją na rozgrzaną olejem patelnię. Smaż obustronnie, aż cienkie placuszki się przyrumienią. Powtórz czynność do wykorzystania całego ciasta. Gotowe naleśniki podawaj na ciepło lub zimno z ulubionymi dodatkami. Możesz je oprószyć cukrem pudrem, posmarować dżemem, konfiturą lub kremem orzechowym, a także wyłożyć owocami, np. borówkami czy truskawkami. Świetnie sprawdzi się tu również odrobina bitej śmietany czy gałka lodów waniliowych. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl