Przepis na naleśniki z budyniem waniliowym. Dodaj ten składnik, a będą rozpływać się w ustach

Naleśniki na słodko to świetny pomysł na dobre rozpoczęcie dnia. Delikatny aromat budyniu waniliowego i miękkie ciasto tworzą połączenie, któremu nie sposób się nie oprzeć. Koniecznie sprawdź nasz przepis na miękkie i obłędnie lekkie naleśniki budyniowe.

Naleśniki to przysmak, któremu mało kto jest w stanie odmówić. Choć można zaserwować je zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko, to ta druga opcja ma zdecydowanie więcej zwolenników. Nic w tym dziwnego. Rozpływający się w ustach cienki placuszek z dodatkiem ulubionego dżemu poprawia humor i sprawia, że wchodzimy w dzień z większą energią do działania. 

Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy

Najprostszy przepis na naleśniki z budyniem waniliowym. Obłędnie pyszne śniadanie na słodko

Budyniowe naleśniki to uniwersalny smakołyk, który można zjeść na śniadanie, zabrać do pracy czy podać w formie podwieczorku. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli, ponieważ są słodkie, mięciutkie i pachnące wanilią. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy połączyć wszystkie składniki, a uzyskane ciasto usmażyć na patelni. Dodatek wody gazowanej sprawi, że naleśniki będą jeszcze bardziej delikatne. Poniższa receptura zawsze się sprawdza, więc nawet jeśli nie wykazujesz specjalnych umiejętności kulinarnych - bez problemu sobie poradzisz.

Składniki:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 3/4 szklanki wody gazowanej,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki oleju roślinnego.

Miękkie i delikatne naleśniki budyniowe. Sposób przygotowania

Przygotuj dużą miskę. Wbij do niej jajka, a następnie dodaj oba budynie, cukier zwykły i waniliowy, mąkę oraz składniki mokre: mleko, wodę gazowaną oraz dwie łyżki oleju. Całość miksuj do połączenia składników. Powstałe ciasto powinno być jednolite, gładkie i niezbyt gęste. 

Za pomocą chochli nabierz nieco masy naleśnikowej i wylej ją na rozgrzaną olejem patelnię. Smaż obustronnie, aż cienkie placuszki się przyrumienią. Powtórz czynność do wykorzystania całego ciasta. Gotowe naleśniki podawaj na ciepło lub zimno z ulubionymi dodatkami. Możesz je oprószyć cukrem pudrem, posmarować dżemem, konfiturą lub kremem orzechowym, a także wyłożyć owocami, np. borówkami czy truskawkami. Świetnie sprawdzi się tu również odrobina bitej śmietany czy gałka lodów waniliowych. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: