Naleśniki na słodko to bez wątpienia jedne z ulubionych dań każdego smakosza. Są pyszne, sycące i do tego cudownie słodkie. Świetnie sprawdzą się nie tylko jako śniadanie, ale też jako deser czy podwieczorek. Poniżej znajdziesz kilka przepisów na przygotowanie świetnych naleśników na słodko; przekonasz się, że danie to jest naprawdę łatwe i nie wymaga dużego wysiłku.
Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy
Przepis na naleśniki na słodko - idealne śniadanie dla maniaków słodkości
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru
- Szczypta soli
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- Dodatkowe masło lub olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj suchą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli.
- Oddzielnie roztrzep jajko, a następnie dodaj mleko i rozpuszczone masło. Wymieszaj dokładnie.
- Stopniowo wlej mokre składniki do suchych, ciągle mieszając, aby uzyskać jednolitą masę bez grudek.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj niewielką ilość masła lub oleju.
- Naleśniki smaż z jednej strony, aż pojawią się na nich bąbelki, a spód będzie lekko zrumieniony. Następnie odwróć i smaż z drugiej strony.
- Na gotowych naleśnikach układaj ulubione owoce i delikatnie zwiń je w ruloniki.
- Podawaj posypane cukrem pudrem i polane syropem klonowym, miodem lub innym ulubionym syropem.
Naleśniki na słodko - przepis z nutellą i bananem. Słodkie połączenie czekolady i owoców
Czy może istnieć połączenie lepsze od nutelli i banana? Naleśniki na słodko dzięki nim zyskują nową odsłonę. Dwa pyszne składniki, które są bazą do pysznego nadzienia.
Składniki na nadzienie:
- Nutella (według preferencji)
- 2 dojrzałe banany, pokrojone w plasterki
Sposób przygotowania:
- Rozpocznij od przygotowania ciasta na naleśniki. Postępuj według instrukcji powyżej.
- Na gotowych naleśnikach równomiernie rozsmaruj nutellę, zostawiając niewielki margines przy krawędziach.
- Rozłóż plasterki banana na połowie każdego naleśnika.
- Delikatnie zwiń naleśniki, tworząc ruloniki lub półksiężyce.
- Prosty przepis na naleśniki na słodko idealny na lato!
- W upalne letnie dni aż prosi się o coś słodkiego i orzeźwiającego. Naleśniki z lodami i bitą śmietaną to idealne połączenie.
- Wystarczy wykonać naleśniki według ulubionego przepisu. A następnie wyłożyć na nie kilka kulek lodów, polać bitą śmietaną i dorzucić kawałki owoców, bądź ulubionych batoników!
- Teraz możesz cieszyć się letnią przyjemnością w postaci pysznych naleśników z lodami i bitą śmietaną, które rozgrzeją kubki smakowe i schłodzą ciało.
Ciasto na naleśniki na słodko. Prawdziwa wanilia jako główne skrzypce w cieście
Naleśniki z dodatkiem prawdziwej wanilii i odrobiną cukru to doskonały sposób na cieszenie się delikatnym, ale wyjątkowym smakiem. Subtelny aromat wanilii łączy się z lekką słodyczą cukru, tworząc niezwykłe doznania na talerzu.
Składniki na ciasto na naleśniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru
- Szczypta soli
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- Pół łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub 1 laska wanilii)
Przepis:
- W misce wymieszaj suchą mąkę, proszek do pieczenia, 2 łyżeczki cukru i szczyptę soli.
- W osobnej misce roztrzep jajko, a następnie dodaj mleko, rozpuszczone masło i ekstrakt z prawdziwej wanilii lub nasiona wydrążone z laski prawdziwej wanilii.
- Stopniowo wlej mokre składniki do suchych, ciągle mieszając, aż uzyskasz jednolitą masę bez grudek.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj niewielką ilość masła lub oleju.
- Naleśniki smaż z jednej strony, aż pojawią się bąbelki, a spód będzie lekko zrumieniony. Następnie odwróć i smaż z drugiej strony.
Z czym naleśniki na słodko? Dodatki, które urozmaicają smak!
Naleśniki na słodko można podawać z różnorodnymi dodatkami, które urozmaicą smak dania.
- Owoce świeże lub mrożone: Świeże owoce takie jak truskawki, maliny, jagody, kiwi czy plasterki banana świetnie komponują się z naleśnikami.
- Dżemy i konfitury: Dodanie ulubionego dżemu lub konfitury do środka naleśników lub jako dodatek na wierzchu jest doskonałym pomysłem.
- Kremy i pasty: Nutella, kremy orzechowe, kajmak, czy inne kremowe pasty to idealne nadzienie, które doda bogactwa smaków i konsystencji.
- Bita śmietana: Lekka bita śmietana dodaje kremowej tekstury i delikatnej słodyczy do naleśników. Możesz posypać nią wierzch naleśników lub ozdobić całe danie.