Domowe krokiety z soczystym nadzieniem. Daj się zaskoczyć i zstąp klasyczną kapustę tym duetem

Zapomnij o nudnych obiadach i postaw na smakowite zawijasy. Krokiety z tym dodatkiem urozmaicą domowe menu i zaskoczą nawet najwybredniejszych. Kluczem do sukcesu są sprężyste naleśniki, jednak to farsz gra tu główną rolę. Grzybowo-serowy duet dosłownie rozpływa się w ustach.

Przepis na naleśniki do krokietów to nie lada sztuka. Placki powinny być cieki i sprężyste, by móc wypełnić je soczystym farszem. Nasza receptura pomoże dojść w tej kwestii do perfekcji. Równie wyborny okaże się grzybowo-serowy duet, który gwarantuje ucztę dla podniebienia. 

Krokiety w jesiennej odsłonie - nadziej je tymi składnikami, a wypadną znakomicie 

Domowe menu jest bogate w wiele smakowitych dań. Jesienią stawiamy szczególnie na rozgrzewające zupy, potrawki, dania jednogarnkowe, rozmaite gulasze i zapiekanki. Co jednak powiesz na sezonowe krokiety, które kryją w sobie obłędny farsz? Nasz przepis gwarantuje niezapomniany posiłek, którym zachwycą się zarówno domownicy jak i goście. 

Krokiety w jesiennej odsłonie to w żadnym wypadku te nadziane leśnymi grzybami i kapustą. Nasze połączenie to aksamitny ser z dodatkiem soczystych pieczarek. Warto jednak pamiętać też o niezawodnej recepturze na samo ciasto. Naleśniki muszą być sprężyste, cienkie i dobrze usmażone. Taki duet zasmakuje każdemu, a kolejka po dokładkę jest gwarantowana!

Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy

Przepis na jesienne krokiety z serem i pieczarkami

Składniki na naleśniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 250 g mleka,
  • 250 g wody,
  • 3 jajka,
  • 20 g oleju,
  • szczypta soli.

Farsz: 

  • 500 g pieczarek,
  • 200 g sera żółtego,
  • 150 g cebuli, 
  • 20 g oleju,
  • łyżeczka soli,
  • czarny pieprz.

Dodatkowo:

  • dwa jajka, 
  • bułka tarta. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek naleśniki. W naczyniu połącz mąkę, mleko, jaja, wodę (najlepiej gazowaną) oraz sól. Wszystko zmiksuj na gładką masę. 
  2. Gotowe ciasto odstaw na 30 minut. Po tym czasie smaż naleśniki - patelnię delikatnie natłuść olejem. 
  3. Układaj naleśniki jeden na drugim. 
  4. Teraz pora na nadzienie. Pieczarki drobno pokrój razem z cebulą. 
  5. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 
  6. Grzyby podsmaż z pieczarkami na niewielkiej ilości oleju - można dodać też odrobinę masła. 
  7. Gdy pieczarki odparują i ładnie się podsmażą, przełóż je do miski. Dodaj po ostygnięciu ser, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. 
  8. Na naleśnika nakładaj porcję farszu - krokiety ciasno zawijaj. 
  9. Gotowe krokiety panieruj w rozmąconych jajkach i bułce tartej. Smaż na oleju lub maśle klarowanym i gotowe!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.