Przepis na naleśniki do krokietów to nie lada sztuka. Placki powinny być cieki i sprężyste, by móc wypełnić je soczystym farszem. Nasza receptura pomoże dojść w tej kwestii do perfekcji. Równie wyborny okaże się grzybowo-serowy duet, który gwarantuje ucztę dla podniebienia.
Krokiety w jesiennej odsłonie - nadziej je tymi składnikami, a wypadną znakomicie
Domowe menu jest bogate w wiele smakowitych dań. Jesienią stawiamy szczególnie na rozgrzewające zupy, potrawki, dania jednogarnkowe, rozmaite gulasze i zapiekanki. Co jednak powiesz na sezonowe krokiety, które kryją w sobie obłędny farsz? Nasz przepis gwarantuje niezapomniany posiłek, którym zachwycą się zarówno domownicy jak i goście.
Krokiety w jesiennej odsłonie to w żadnym wypadku te nadziane leśnymi grzybami i kapustą. Nasze połączenie to aksamitny ser z dodatkiem soczystych pieczarek. Warto jednak pamiętać też o niezawodnej recepturze na samo ciasto. Naleśniki muszą być sprężyste, cienkie i dobrze usmażone. Taki duet zasmakuje każdemu, a kolejka po dokładkę jest gwarantowana!
Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy
Przepis na jesienne krokiety z serem i pieczarkami
Składniki na naleśniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 250 g mleka,
- 250 g wody,
- 3 jajka,
- 20 g oleju,
- szczypta soli.
Farsz:
- 500 g pieczarek,
- 200 g sera żółtego,
- 150 g cebuli,
- 20 g oleju,
- łyżeczka soli,
- czarny pieprz.
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
- Na początek naleśniki. W naczyniu połącz mąkę, mleko, jaja, wodę (najlepiej gazowaną) oraz sól. Wszystko zmiksuj na gładką masę.
- Gotowe ciasto odstaw na 30 minut. Po tym czasie smaż naleśniki - patelnię delikatnie natłuść olejem.
- Układaj naleśniki jeden na drugim.
- Teraz pora na nadzienie. Pieczarki drobno pokrój razem z cebulą.
- Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Grzyby podsmaż z pieczarkami na niewielkiej ilości oleju - można dodać też odrobinę masła.
- Gdy pieczarki odparują i ładnie się podsmażą, przełóż je do miski. Dodaj po ostygnięciu ser, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
- Na naleśnika nakładaj porcję farszu - krokiety ciasno zawijaj.
- Gotowe krokiety panieruj w rozmąconych jajkach i bułce tartej. Smaż na oleju lub maśle klarowanym i gotowe!