Przepis na naleśniki do krokietów. Ciasto będzie sprężyste i gotowe do hojnej porcji soczystego farszu

Przepis na naleśniki do krokietów to nie lada sztuka. Placki powinny być cieki i sprężyste, by móc wypełnić je soczystym farszem mięsnym, grzybowym lub warzywnym. Sekret tkwi w prostym, tradycyjnym składzie i odpowiedniej metodzie smażenia.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Ciasto na naleśniki zna niemal każdy - ta banalna receptura świetnie sprawdzi się w przygotowaniu szybkiego obiadu, słodkiej przekąski czy śniadania. Jak się jednak okazuje, krokiety to zupełnie inna bajka - masa musi mieć idealną konsystencję, by późniejsze placki były sprężyste i gotowe do dalszej obróbki. 

Naleśniki na krokiety - banalny przepis przygotujesz w mgnieniu oka

Krokiety to wytrawny rarytas, który często gości na obiadowym stole, ale także w świątecznym menu czy w towarzystwie barszczu. Przygotowanie nieco różni się od słodkich naleśników, a ciasto musi mieć odpowiednią strukturę, by później móc je połączyć z soczystym farszem. 

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza, tym bardziej, jeśli mamy w planach przygotowanie krokietów. Niezbędne będą zatem swojskie jajka, mleko, woda gazowana i szczypta soli. Warto jednak urozmaicić ciasto i dodać ulubione zioła czy przyprawy, które będą pasować do nadzienia. 

Zobacz wideo Krokiety serowo-ziemniaczane

Przepis na ciasto naleśnikowe do krokietów

Składniki: 

  • szklanka mąki pszennej,
  • 2 duże jajka,
  • szklanka mleka,
  • 3/4 szklanki wody gazowanej,
  • szczypta soli,
  • optymalnie: kminek, chilli, ulubione zioła,
  • olej do smażenia. 

Sposób przygotowania: 

  1. Do dużej miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, wlewamy mleko i wodę. Na koniec dodajemy sól i ewentualnie przyprawy. 
  2. Tak przygotowaną masę dokładnie mieszamy lub miksujemy. Ważne by miała odpowiednią konsystencję i nie miała grudek mąki. 
  3. Ciasto odkładamy na 20 minut leżakowania - to sprawi, że będzie o niebo lepsze. 
  4. Na płaskiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Ciasto na naleśniki wlewamy na dobrze rozgrzaną taflę. Wlewamy odmierzoną ilość ciasta i energicznie rozprowadzamy na patelni, tworząc naleśnik.
  5. Smażymy z obu stron na rumiany, złoty kolor. 
  6. Tak przygotowane naleśniki układamy jeden na drugim, a następnie przechodzimy do składania krokietów. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA