Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Ciasto na naleśniki zna niemal każdy - ta banalna receptura świetnie sprawdzi się w przygotowaniu szybkiego obiadu, słodkiej przekąski czy śniadania. Jak się jednak okazuje, krokiety to zupełnie inna bajka - masa musi mieć idealną konsystencję, by późniejsze placki były sprężyste i gotowe do dalszej obróbki.
Zero bułki tartej i smażenia. Bez tego krokiety dalej są soczyste i chrupiące
Naleśniki na krokiety - banalny przepis przygotujesz w mgnieniu oka
Krokiety to wytrawny rarytas, który często gości na obiadowym stole, ale także w świątecznym menu czy w towarzystwie barszczu. Przygotowanie nieco różni się od słodkich naleśników, a ciasto musi mieć odpowiednią strukturę, by później móc je połączyć z soczystym farszem.
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza, tym bardziej, jeśli mamy w planach przygotowanie krokietów. Niezbędne będą zatem swojskie jajka, mleko, woda gazowana i szczypta soli. Warto jednak urozmaicić ciasto i dodać ulubione zioła czy przyprawy, które będą pasować do nadzienia.
Zobacz wideo
Krokiety serowo-ziemniaczane
Przepis na ciasto naleśnikowe do krokietów
Składniki:
- szklanka mąki pszennej,
- 2 duże jajka,
- szklanka mleka,
- 3/4 szklanki wody gazowanej,
- szczypta soli,
- optymalnie: kminek, chilli, ulubione zioła,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, wlewamy mleko i wodę. Na koniec dodajemy sól i ewentualnie przyprawy.
- Tak przygotowaną masę dokładnie mieszamy lub miksujemy. Ważne by miała odpowiednią konsystencję i nie miała grudek mąki.
- Ciasto odkładamy na 20 minut leżakowania - to sprawi, że będzie o niebo lepsze.
- Na płaskiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Ciasto na naleśniki wlewamy na dobrze rozgrzaną taflę. Wlewamy odmierzoną ilość ciasta i energicznie rozprowadzamy na patelni, tworząc naleśnik.
- Smażymy z obu stron na rumiany, złoty kolor.
- Tak przygotowane naleśniki układamy jeden na drugim, a następnie przechodzimy do składania krokietów.
Magda Gessler zdradziła przepis na naleśniki. Wskazała poważny błąd