Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Ciasto na naleśniki zna niemal każdy - ta banalna receptura świetnie sprawdzi się w przygotowaniu szybkiego obiadu, słodkiej przekąski czy śniadania. Jak się jednak okazuje, krokiety to zupełnie inna bajka - masa musi mieć idealną konsystencję, by późniejsze placki były sprężyste i gotowe do dalszej obróbki.
Krokiety to wytrawny rarytas, który często gości na obiadowym stole, ale także w świątecznym menu czy w towarzystwie barszczu. Przygotowanie nieco różni się od słodkich naleśników, a ciasto musi mieć odpowiednią strukturę, by później móc je połączyć z soczystym farszem.
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza, tym bardziej, jeśli mamy w planach przygotowanie krokietów. Niezbędne będą zatem swojskie jajka, mleko, woda gazowana i szczypta soli. Warto jednak urozmaicić ciasto i dodać ulubione zioła czy przyprawy, które będą pasować do nadzienia.
Składniki:
Sposób przygotowania: