Zero bułki tartej i smażenia. Bez tego krokiety dalej są soczyste i chrupiące. Zapomnij o panierce

Klasyczne krokiety obtoczone są bułką tartą i podsmażone na tłuszczu na złoty kolor. Jednak taki sposób ich przyrządzania to już przeżytek. Teraz robi się je inaczej, ale dalej są smaczne, a przede wszystkim chrupiące.

O krokietach przypominamy sobie najczęściej w okresie świątecznym. Ta potrawa idealnie komponuje się z barszczem czerwonym, którego przecież na wigilijnym stole nie może zabraknąć.

Chrupiący pasztecik składa się zasmażonego naleśnika, który bogaty jest w farsz. Kształtem przypomina niewielką roladę, a klasyczne przepisy mówią, że aby smakował najlepiej, należy panierować go w bułce tartej i smażyć na oleju.

W polskiej kuchni wyróżniamy kilka najbardziej charakterystycznych farszy, którymi są:

  • farsz z kapustą kiszoną i grzybami,
  • farsz z gotowanego mięsa z dodatkiem jajka i cebuli,
  • farsz mięsno-kapuściany,
  • farsz mięsno-grzybowy,
  • farsz z pieczarkami, serem i kapustą kiszoną.
Zobacz wideo Uszka z grzybami - idealne do świątecznego barszczu

Dla niektórych podstawą dobrych krokietów jest chrupiąca panierka. Bez niej wiele osób nie wyobraża sobie tej przekąski. Dla innych okazuje się za ciężka i zbyt tłusta. Na szczęście danie można przygotować inaczej, a w dodatku tak, aby jego smak nie był znacząco inny. Warto podkreślić, że ta metoda również sprawia, że krokiety są obłędnie chrupkie bez dodatku tłuszczu.

Jak przygotować krokiety bez panierki?

Sekretem chrupkości krokietów są naleśniki. Odpowiednio przygotowane sprawią, że dodatkowa obróbka nie będzie konieczna. Jednak to nie wszystko. Gdy tylko paszteciki zostaną zawinięte, należy umieścić je w naczyniu żaroodpornym i włożyć do piekarnika.

Piekarnik powinien być nagrzany do 180°C, a krokiety pieczone przez około 30 minut. Aby potrawa miała podkręcony smak, można zetrzeć na wierzch trochę żółtego sera. W ten sposób krokiety zyskają nowy aromat, a gości zaskoczy niestandardowy sposób podania. Podpieczenie pasztecików sprawi, że naleśniki zrobią się jeszcze bardziej chrupiące.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.