Naleśniki bez jajek. Przepis na lekkie i sprężyste ciasto - smak jest o niebo lepszy od standardowego

Ciasto na naleśniki to banalna receptura którą zna niemal każdy. Warto jednak przetestować wersję bez jajek, która jak się okazuje, jest o wiele smaczniejsza. Ciasto wychodzi sprężyste, jędrne i ładnie przypieka się na patelni. Mała zmiana da spektakularny efekt - zarówno podana na słono, jak i słodko.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Naleśniki to domowa klasyka, która świetnie sprawdza się w roli szybkiego obiadu lub słodkiej przekąski. Czasami jednak brakuje, któregoś z produktów - bez obaw, wersja bez jajek to prawdziwa poezja smaków i idealnej formy. Czasami mniej znaczy więcej, szczególnie kiedy chodzi o skład!

Naleśniki - zdjęcie ilustracyjneNaleśniki bez jajek. Jak przygotować doskonałe ciasto?

Naleśniki bez jajek - ekspresowe ciasto o perfekcyjnym smaku

Przepis na naleśniki bez jajek przypadnie do gustu zarówno weganom, jak i fanom smacznych rozwiązań. Klasyczne i ekspresowe danie jeszcze nigdy nie było takie proste i jednocześnie zdrowe! Pomijając jajka, które królują na liście produktów w wersji klasycznej, możemy zastąpić je np. siemieniem lnianym, jednak nasz przepis opiera się na prostym składzie. 

Ciasto na naleśniki bez jajek dla wielu nie mają racji bytu - jak się jednak okazuje, produkt odzwierzęcy wcale nie jest konieczny. Pominięcie popularnego w kuchni spoiwa, da równie smaczny, sprężysty i perfekcyjny efekt. Tak przygotowane naleśniki doskonale smakują zaserwowane na słodko, ale i z wytrawnymi dodatkami takimi jak szpinak, ser czy świeże warzywa. 

Zobacz wideo Lewandowska pokazała, jak robi naleśniki, które "Klara uwielbia". Nie są one jednak zwyczajne

Przepis na naleśniki bez dodatku jajek 

Składniki: 

  • szklanka mleka, 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki wody gazowanej,
  • opakowanie cukru wanilinowego - jeśli przygotowujemy słodką wersję,
  • 3 łyżki oleju roślinnego plus olej do smażenia,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotowujemy dużą miskę do której przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier waniliowy i szczyptę soli. Suche składniki dokładnie mieszamy. 
  2. Kolejnym krokiem jest dodanie wody gazowanej i oleju. Wszystkie składniki energicznie mieszamy trzepaczką lub ubijamy mikserem. 
  3. Tak przygotowane ciasto powinno leżakować przez około 30 minut. 
  4. Po tym czasie możemy przejść do smażenia - na patelni rozgrzewamy tłuszcz, przy pomocy chochli nalewamy porcję ciasta i energicznym ruchem rozprowadzamy je po całej powierzchni naczynia. 
  5. Smażymy z obu stron na złoto-rumiany kolor. 
  6. Naleśniki bez jajek podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują z domowym dżemem, bitą śmietaną czy prażonymi jabłkami. 

Naleśniki - przepis Magdy Gessler (zdjęcie ilustracyjne)Naleśniki - przepis Magdy Gessler. Zdradza, co zrobić, by były jak obłoczki

Więcej o: