Naleśniki bez jajek. Przepis dla wegan i fanów smacznych rozwiązań. Wychodzą idealnie sprężyste

Naleśniki bez jajek są równie smaczne, jak te przygotowane według klasycznego przepisu. Jeśli jesteś na diecie wegańskiej lub brakuje ci tego podstawowego składnika, przygotuj ciasto naszej receptury. Efekt? Delikatne, smaczne i sprężyste naleśniki, które świetnie komponują się ze słodkimi, jak i słonymi dodatkami.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Większość przepisów wymaga szczegółowej listy zakupów. Jeśli jednak masz ochotę na naleśniki, a w kuchni brakuje jajek, możesz przygotować ciasto, pomijając ten produkt. Możesz zastąpić składnik np. siemieniem lnianym, jednak nasz przepis opiera się na prostym składzie, który da smaczny efekt. 

Naleśniki bez jajek - przepis dla wegan inie tylko 

Przepis na naleśniki bez jajek dla wielu nie ma racji bytu. Jak się jednak okazuje, produkt odzwierzęcy wcale nie jest konieczny. Pomijając ten składnik, uzyskamy równie smaczne, delikatne i sprężyste ciasto. Dzięki tej prostej metodzie receptura świetnie sprawdzi się w diecie wegan, ale i w kuchni z ograniczoną liczbą produktów. 

Pomijając w przepisie na naleśniki jajko, uzyskamy lżejszą masę. Nie oznacza to jednak, że efekt nie wyjdzie lub będzie źle smakował. Wręcz przeciwnie! Nasza receptura gwarantuje ucztę dla wszystkich zmysłów oraz bezproblemowe smażenie. Tak przygotowane naleśniki wyśmienicie smakują zaserwowane na słodko, ale i z wytrawnymi dodatkami takimi jak szpinak, ser czy świeże warzywa. 

Zobacz wideo Tarta ze śliwkami i przyprawami korzennymi. Deser doskonały

Przepis na naleśniki bez jajek 

Składniki: 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • szklanka mleka,
  • pół szklanki wody gazowanej,
  • opakowanie cukru wanilinowego - jeśli przygotowujemy słodką wersję, 
  • 3 łyżki oleju roślinnego plus olej do smażenia,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania: 

  1. Do dużej miski przesiewamy mąkę i dodajemy szczyptę soli. Wlewamy mleko, wodę, odrobinę oleju i ewentualnie cukier waniliowy. 
  2. Całość dokładnie miksujemy lub mieszamy, tak by grudki mąki nie były widoczne. 
  3. Tak przygotowane ciasto odkładamy na 15 minut, by odpoczęło, a pęcherze powietrza uleciały. 
  4. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, przy pomocy chochli nalewamy porcję i energicznym ruchem rozprowadzamy ciasto po całej powierzchni naczynia. 
  5. Naleśniki smażymy z dwóch stron na złoty, rumiany kolor. 
  6. Placuszki odsączamy na ręczniku papierowym. 
  7. Podajemy na ciepło lub zimo z ulubionymi dodatkami. 
Więcej o: