Idealne naleśniki ze stołówki w podstawówce wspominam do dziś, ponieważ przez wiele lat nie mogłam odtworzyć tego smaku. Na szczęście zaprzyjaźniona kucharka ze stołówki po kilku namowach zgodziła się powiedzieć, co w tych naleśnikach było takiego super, że wychodziły delikatne i kremowe. Pani Gosia uwielbia żartować i na moje pytanie o te naleśniki sprzed lat, odpowiedziała: "To nie wiesz, jak się naleśniki robi? Odpad maślany i zero śmietany!". Zastanowiło mnie to... Czym może być odpad maślany i po co w naleśnikach miałaby być śmietana? "Jak robisz masło, to przecież zostaje ci maślanka - czyli odpad maślany. A do naleśników mleko najlepiej chude, bez odrobiny śmietany". Teraz już wiem, jak zrobić najlepsze naleśniki i chętnie zdradzę przepis prosto ze szkolnej stołówki.
Krężałki powracają. Staropolski przysmak idealny jako zimowe przetwory
Idealne naleśniki - przepis od kucharki ze szkolnej stołówki
Składniki:
- 300 g mąki pszennej (najlepiej typ 500 lub 650)
- ok. 600 ml chudego mleka
- 300 ml maślanki
- 4 jajka
- szczypta soli
- olej roślinny lub masło klarowane do smażenia
Do padania: twaróg utarty z cukrem waniliowym, dżem, bita śmietana, owoce itp.
Naleśniki na maślance z chudym mlekiem - sposób wykonania:
- Przed przystąpieniem do pracy upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową.
- Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie wlej mleko i maślankę, wbij jajka i dodaj odrobinę soli. Możesz dodać także odrobinę cukru pudru, jeżeli wolisz słodsze naleśniki.
- Za pomocą miksera ubij całość na gładkie i jednolite ciasto bez grudek i odłóż na 10-15 minut, by gluten zawarty w mące spęczniał. To sprawi, że naleśniki będą jędrne i nie będą pękać ani rwać się podczas składania lub zawijania.
- Na patelni porządnie rozgrzej niewielką ilość tłuszczu. Następnie za pomocą chochelki wylewaj na patelnię porcje ciasta, kolistym ruchem rozprowadzając je po całej powierzchni.
- Naleśniki smaż na średniej mocy palnika, aż z obu stron się zarumienią.
Ciasto na pizzę - przepis, który zajmie ci 5 minut. Typ mąki ma duże znaczenie, ale ważniejsza jest temperatura
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.