Idealne naleśniki ze stołówki w podstawówce wspominam do dziś, ponieważ przez wiele lat nie mogłam odtworzyć tego smaku. Na szczęście zaprzyjaźniona kucharka ze stołówki po kilku namowach zgodziła się powiedzieć, co w tych naleśnikach było takiego super, że wychodziły delikatne i kremowe. Pani Gosia uwielbia żartować i na moje pytanie o te naleśniki sprzed lat, odpowiedziała: "To nie wiesz, jak się naleśniki robi? Odpad maślany i zero śmietany!". Zastanowiło mnie to... Czym może być odpad maślany i po co w naleśnikach miałaby być śmietana? "Jak robisz masło, to przecież zostaje ci maślanka - czyli odpad maślany. A do naleśników mleko najlepiej chude, bez odrobiny śmietany". Teraz już wiem, jak zrobić najlepsze naleśniki i chętnie zdradzę przepis prosto ze szkolnej stołówki.
Składniki:
Do padania: twaróg utarty z cukrem waniliowym, dżem, bita śmietana, owoce itp.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.