Ciasto na pizzę - przepis, który zajmie ci 5 minut. Typ mąki ma duże znaczenie, ale ważniejsza jest temperatura

Ciasto na pizzę nie jest trudne do zrobienia, ale kiedy już się za nie zabieramy, najczęściej musimy czekać, aż wyrośnie. Dziś rozwiążemy problem długiego oczekiwania na pizzę, bowiem mamy dla ciebie błyskawiczny przepis na ciasto na pizzę, który sprawdzi się nawet w kryzysowej sytuacji. Co jest ważne? Oprócz typu mąki, ważna jest temperatura wody. Nie może być za gorąca.
Zobacz wideo

Ciasto na pizzę w wersji błyskawicznej to nie tylko świetny sposób na szybki obiad czy kolację, ale także ratunek w kryzysowej sytuacji, kiedy na przykład niespodziewanie wpadną znajomi. Przepis jest bardzo prosty i o ile masz pod ręką mąkę typu 0, to już połowa sukcesu. Druga połowa to odpowiednia temperatura wody - nie może być za zimna, bo drożdże nie będą pracować. Jeśli z kolei będzie za gorąca - drożdże się "ugotują". Sprawa z wodą i drożdżami tyczy się nie tylko pizzy, zawsze przy używaniu drożdży musimy zwracać szczególną uwagę na temperaturę wody. Powinna wynosić od 30 do 40 stopni Celsjusza.

Ciasto na pizzę w 5 minut

Potrzebne składniki:

  • 1,5 szklanki drobnej mąki, najlepiej typu "0"
  • 25 g świeżych drożdży
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • płaska łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatkowo: sos pomidorowy, szynka, pieczarki, papryka, mozzarella

Ciasto na pizzę - sposób wykonania:

  1. Na samym początku pracy rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Do szklanki z wodą dodaj drożdże i cukier. Następnie wymieszaj, by drożdże się rozpuściły.
  3. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę wymieszaną z odrobiną soli. Następnie wlej rozpuszczone drożdże i zacznij zagniatać, stopniowo dolewając oliwę.
  4. Zagnieć ciasto, a kiedy będzie gładkie i elastyczne, przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem (możesz ją lekko natłuścić oliwą) i  uformuj ciasto w okrągły kształt pizzy.
  5. Na cieście rozsmaruj sos pomidorowy i połóż ulubione składniki. Włóż pizzę do nagrzanego piekarnika i piecz, aż ser się rozpuści, a brzegi lekko zarumienią.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA