Ciasto na pizzę w wersji błyskawicznej to nie tylko świetny sposób na szybki obiad czy kolację, ale także ratunek w kryzysowej sytuacji, kiedy na przykład niespodziewanie wpadną znajomi. Przepis jest bardzo prosty i o ile masz pod ręką mąkę typu 0, to już połowa sukcesu. Druga połowa to odpowiednia temperatura wody - nie może być za zimna, bo drożdże nie będą pracować. Jeśli z kolei będzie za gorąca - drożdże się "ugotują". Sprawa z wodą i drożdżami tyczy się nie tylko pizzy, zawsze przy używaniu drożdży musimy zwracać szczególną uwagę na temperaturę wody. Powinna wynosić od 30 do 40 stopni Celsjusza.
Ciasto z malinami. Puszysty i wilgotny placek według babcinej receptury
Ciasto na pizzę w 5 minut
Potrzebne składniki:
- 1,5 szklanki drobnej mąki, najlepiej typu "0"
- 25 g świeżych drożdży
- 0,5 szklanki letniej wody
- płaska łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo: sos pomidorowy, szynka, pieczarki, papryka, mozzarella
Ciasto na pizzę - sposób wykonania:
- Na samym początku pracy rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Do szklanki z wodą dodaj drożdże i cukier. Następnie wymieszaj, by drożdże się rozpuściły.
- Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę wymieszaną z odrobiną soli. Następnie wlej rozpuszczone drożdże i zacznij zagniatać, stopniowo dolewając oliwę.
- Zagnieć ciasto, a kiedy będzie gładkie i elastyczne, przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem (możesz ją lekko natłuścić oliwą) i uformuj ciasto w okrągły kształt pizzy.
- Na cieście rozsmaruj sos pomidorowy i połóż ulubione składniki. Włóż pizzę do nagrzanego piekarnika i piecz, aż ser się rozpuści, a brzegi lekko zarumienią.
Wykręcać czy obcinać? Która metoda zbierania grzybów jest właściwa?
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.