Krężałki powracają. Staropolski przysmak idealny jako zimowe przetwory

Mało kto zna regionalne smakołyki, które kiedyś zachwycały stoły. Jednak są jeszcze osoby, które powracają do starszych lat i chcą poznać jak się kiedyś jadło. Krężałki to przysmak polskiej kuchni wschodniej. Czas, aby o nich dowiedzieli się też inni.

Krężałki to przysmak wschodu, o którym mało kto pamięta. Kiedyś przyrządzany z domowo wyhodowanych kapustek, dziś z tych kupionych na pobliskim targu. Smaki przez lata na pewno się zmieniły przez inne produkty, jednak receptura jest taka sama.

Czym są krężałki?

Ten dodatek do obiadów robiony jest z ugotowanych i później ukiszonych główek młodej kapusty. Ułożone w słoiku przekładane są warzywami i przyprawami. W procesie fermentacji krężałki uzyskują wyjątkowy i charakterystyczny smak. Pomimo tego, że przepis ma już swoje lata gospodynie z powiatu biłgorajskiego dalej chętnie go przyrządzają. W ten sposób potrawy, które były tworzone wiele lat temu nie są zapominane.

Przepis na przysmak wschodu

Składniki

  • 2 małe główki białej kapusty,
  • 1 czerwony burak,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 l przegotowanej i posolonej wody,
  • 2 łyżeczki nasion kopru,
  • 2 łyżeczki nasion kminku,
  • pęczek zielonego kopru.

Sposób przygotowania

  1. Główki kapusty umyj, przepatrz warzywa i odrzuć wszystkie popsute liście. Następnie przekrój je na ćwiartki, nie pozbywaj się głąbu.
  2. Wodę podgotuj i lekko posól, gdy znacznie wrzeć wrzuć do niej kawałki kapusty. Całość gotuj do lekkiej twardości warzywa. Wyjmij z wody i ostudź.
  3. Buraka i czosnek obierz, umyj i pokrój na plasterki. Koperek również opłucz wodą i pozbądź się nieświeżych kawałków, posiekaj.
  4. Do dużego czystego i wyparzonego słoika układaj wcześniej ostudzone kawałki kapusty. Przekładaj warstwy plastrami buraka, czosnku, posiekanym koperkiem i przypraw.
  5. Przygotuj solankę. Do garnka wlej wodę, wsyp 2 łyżeczki soli (jeśli gotowałeś kapustę w osolonej wodzie pamiętaj, aby dać jej teraz trochę mniej). Tak przygotowaną solankę wlej do słoików i pozostaw na kilka dni w temperaturze pokojowej do ukiszenia.
  6. Podawaj do obiadu. Najlepiej smakuje z ziemniakami, kaszą i mięsem.
Więcej o: