przysmak
-
Spróbował czarnego przysmaku na patyku. "Obrzydliwe". W Polsce zajadamy się podobnym frykasem
Z czego robi się czerninę? Ta tradycyjna, polska zupa, nazywana również czarną polewką, ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Wszystko ze względu na niecodzienny składnik, który jest niezbędny do jej przygotowania. Okazuje się, że...
-
Oui! Ten francuski specjał przyjemnie rozpływa się na podniebieniu. Jest tak dobra, że u la la
Kuchnia francuska ma wyjątkowo piękną i długą tradycję. Bez tych czołowych przysmaków prawdopodobnie nie byłaby tak ceniona i znana na całym na świecie. Do popularnych i kojarzonych specjałów rodem z tego kraju należą przede wszystkim: chrupiąca...
-
Karmelizowane gruszki idealne do jesiennych przekąsek. Tym dodatkiem wyniesiesz każdą potrawę na wyższy poziom
Karmelizowane gruszki kojarzą się z luksusem, podczas gdy łatwo zrobić je samemu w domu. Wystarczy kilka wolnych minut i trzy składniki, by wyczarować to kulinarne cudo. Możesz podawać je jako dodatek do deserów, lub przełamywać nimi smak serów i...
-
Krężałki powracają. Staropolski przysmak idealny jako zimowe przetwory
Mało kto zna regionalne smakołyki, które kiedyś zachwycały stoły. Jednak są jeszcze osoby, które powracają do starszych lat i chcą poznać jak się kiedyś jadło. Krężałki to przysmak polskiej kuchni wschodniej. Czas, aby o nich dowiedzieli się też...
-
Ciasto Przysmak Sułtana, czyli deser z "Baśni tysiąca i jednej nocy". Zaskakuje tutaj jedna smakowa nuta
Ciasto Przysmak Sułtana to prawdziwy rarytas dla wielu smakoszy, którzy na deser szukają prostych, ale tym samym niebanalnych smaków. Masa truflowa, bita śmietana, kakaowy biszkopt. Całość nie tylko pięknie prezentuje się podane na stole, ale prze...