Hugh Abroad to twórca internetowy, który w sieci dzieli się podróżami oraz testowaniem lokalnych przysmaków. Obecnie przebywa w Tajwanie, gdzie kilka dni temu skosztował nie lada rarytasu. Zapłacił za niego 1,25 dolara, czyli około 5 zł. Można rzec, że podobnymi delicjami, choć w nieco innej formie, zajadaliśmy się również w Polsce. O czym mowa?
Hugh opublikował krótkie nagranie, na którym pokazał, jak kupuje, a następnie testuje przysmak na bazie krwi świni. Całość przypominała nieco batona na patyku i miała nietypową konsystencję. Tradycyjnie gotuje się go na parze i podaje się go z sosem słodko-kwaśnym, orzechową panierką oraz dodatkiem kolendry, jednak autor zrezygnował z zieleniny. Czy niecodzienny posiłek przypadł mu do gustu?
Naprawdę dobre
- przyznał na nagraniu.
Miasto dla smakoszy
Wygląda obrzydliwie, jak możesz to jeść?
Nie tkniesz kolendry, ale przegryziesz krew wieprzową
To bym sobie odpuścił
- komentowali nagranie internauci.
Również w kuchni polskiej znajdziemy danie, do którego stworzenia niezbędna jest krew, choć w tym wypadku kacza. Mowa oczywiście o czarnej polewce, czyli czerninie. Jeśli masz ochotę na ten niecodzienny przysmak, przygotuj:
By czernina wyszła wyjątkowo aromatyczna i pyszna, jej przyrządzenie należy podzielić na kilka etapów. Najlepiej zacznij dzień wcześniej przed planowanym podaniem. Do słoika wlej 50 - 60 ml wody, dodaj ocet, sól, a na sam koniec krew. Dokładnie wymieszaj, po czym włóż do lodówki na dobę. Następnego dnia kontynuuj.
Do garnka wypełnionego wodą wrzuć kaczkę z podrobami oraz włoszczyznę. Gotuj przez godzinę, aż powstanie aromatyczny rosół, a mięso zmięknie. Dodaj suszone grzyby i warzywa, i trzymaj na ogniu przez kolejną godzinę. Gdy czas minie, wyjmij z lodówki krew, dodaj do niej 3 łyżki mąki, energicznie wymieszaj, a powstałą mieszankę wlej do przygotowanego wywaru i pogotuj jeszcze 10-15 min. Do szklanki przełóż śmietanę, dodaj do niej nieco zupy, wymieszaj i wlej do garnka, by nieco ją zabarwić. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
PORADA! Czernina najlepiej smakuje z dodatkiem porządnego makaronu. Jeśli chcesz, aby była intensywniejsza w smaku, dopraw ją solą i cukrem. Powinna być lekko słodkawa.