Spróbował czarnego przysmaku na patyku. "Obrzydliwe". W Polsce zajadamy się podobnym frykasem

Z czego robi się czerninę? Ta tradycyjna, polska zupa, nazywana również czarną polewką, ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Wszystko ze względu na niecodzienny składnik, który jest niezbędny do jej przygotowania. Okazuje się, że podobnymi frykasami zajadają się też ludzie za granicą.

Hugh Abroad to twórca internetowy, który w sieci dzieli się podróżami oraz testowaniem lokalnych przysmaków. Obecnie przebywa w Tajwanie, gdzie kilka dni temu skosztował nie lada rarytasu. Zapłacił za niego 1,25 dolara, czyli około 5 zł. Można rzec, że podobnymi delicjami, choć w nieco innej formie, zajadaliśmy się również w Polsce. O czym mowa?

Co jedzą w Tajwanie? Skosztował niecodziennego przysmaku

Hugh opublikował krótkie nagranie, na którym pokazał, jak kupuje, a następnie testuje przysmak na bazie krwi świni. Całość przypominała nieco batona na patyku i miała nietypową konsystencję. Tradycyjnie gotuje się go na parze i podaje się go z sosem słodko-kwaśnym, orzechową panierką oraz dodatkiem kolendry, jednak autor zrezygnował z zieleniny. Czy niecodzienny posiłek przypadł mu do gustu?

Naprawdę dobre

- przyznał na nagraniu. 

Miasto dla smakoszy
Wygląda obrzydliwie, jak możesz to jeść?
Nie tkniesz kolendry, ale przegryziesz krew wieprzową
To bym sobie odpuścił

- komentowali nagranie internauci. 

 

Z czego robi się czerninę? Przygotuj te składniki

Również w kuchni polskiej znajdziemy danie, do którego stworzenia niezbędna jest krew, choć w tym wypadku kacza. Mowa oczywiście o czarnej polewce, czyli czerninie. Jeśli masz ochotę na ten niecodzienny przysmak, przygotuj:

  • kaczkę z podrobami,
  • 3 łyżki mąki,
  • 10 ćwiartek suszonych jabłek,
  • 10 suszonych śliwek,
  • 10 suszonych grzybów,
  • 10 połówek suszonych gruszek,
  • półtorej szklanki krwi z kaczki z dodatkiem 1 łyżki octu i 1/2 łyżeczki soli (ok. 400 ml), 
  • włoszczyznę,
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe,
  • odrobinę śmietany.

By czernina wyszła wyjątkowo aromatyczna i pyszna, jej przyrządzenie należy podzielić na kilka etapów. Najlepiej zacznij dzień wcześniej przed planowanym podaniem. Do słoika wlej 50 - 60 ml wody, dodaj ocet, sól, a na sam koniec krew. Dokładnie wymieszaj, po czym włóż do lodówki na dobę. Następnego dnia kontynuuj.

Jak długo gotować czerninę? Pośpiech niewskazany

Do garnka wypełnionego wodą wrzuć kaczkę z podrobami oraz włoszczyznę. Gotuj przez godzinę, aż powstanie aromatyczny rosół, a mięso zmięknie. Dodaj suszone grzyby i warzywa, i trzymaj na ogniu przez kolejną godzinę. Gdy czas minie, wyjmij z lodówki krew, dodaj do niej 3 łyżki mąki, energicznie wymieszaj, a powstałą mieszankę wlej do przygotowanego wywaru i pogotuj jeszcze 10-15 min. Do szklanki przełóż śmietanę, dodaj do niej nieco zupy, wymieszaj i wlej do garnka, by nieco ją zabarwić. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

PORADA! Czernina najlepiej smakuje z dodatkiem porządnego makaronu. Jeśli chcesz, aby była intensywniejsza w smaku, dopraw ją solą i cukrem. Powinna być lekko słodkawa.

Więcej o: