Jeśli ktoś lubi batony 3 bit, to to ciasto bez pieczenia bez dwóch zdań skradnie mu serce. Gdy pojawia się na stole podczas spotkań i uroczystości, goście sięgają po nie w pierwszej kolejności, więc znika z patery jeszcze nawet przed sernikiem, który przecież uwielbia chyba każdy. I nie dość, że smakuje genialnie, to jeszcze jest bardzo proste do przygotowania. Co będzie potrzebne?
By zrobić ciasto 3 bit bez pieczenia, trzeba przygotować kilka warstw: herbatniki (te kupisz oczywiście gotowe w sklepie), masę kajmakową (również można użyć gotowej), masę budyniową oraz bitą śmietanę (tę z kolei lepiej zrobić samodzielnie, jest dużo smaczniejsza). Następnie układamy je jedna na drugiej w określonej kolejności i voila! Pyszny deser bez pieczenia gotowy. Zatem nawet jeśli nie masz cukierniczego zacięcia lub dopiero uczysz się robić ciasta, bez problemu przygotujesz ciasto 3 bit. Nie ma opcji, żeby ci się nie udało.
Składniki:
*Najlepiej użyć jasnych herbatników, żeby ciasto jak najbardziej przypominało popularny batonik. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by kupić np. herbatniki kakaowe, jeśli takie wolisz.
Sposób przygotowania:
W garnku wymieszaj 1,5 szklanki mleka z 2 łyżkami cukru i zagotuj. Pół szklanki mleka wymieszaj z proszkami budyniowymi. Gdy mieszanka mleka i cukru zacznie wrzeć, dodaj do niej wymieszane z mlekiem budynie. Energicznie wymieszaj i zmniejsz ogień. Gdy budyń się zagotuje i zgęstnieje, zdejmij garnek z palnika, przykryj folią aluminiową i pozostaw do wystygnięcia.
W dużym naczyniu ubij miękkie masło na jasną, puszystą masę. Łyżka po łyżce dodawaj do niej wystudzoną masę budyniową. Za każdym razem miksuj, by składniki dokładnie się połączyły. Uważaj jednak, by nie przebić masy.
Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na dnie herbatniki. Posmaruj je masą kajmakową, a na masę połóż kolejne herbatniki. Na nich ułóż masę budyniową i przykryj ją następną warstwą ciasteczek.
Schłodzoną śmietanę ubij razem z cukrem waniliowym, pod koniec dodaj śmietan-fixy. Ubitą śmietaną posmaruj wierzch ciasta 3 bit i posyp je startą czekoladą lub wiórkami czekoladowymi. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny, żeby masa stężała.