Szakszuka - jak przygotować danie z pomidorami?
Jak przygotować szakszukę? Warto wiedzieć, że ta potrawa z jajek właśnie zyskuje na popularności. Szakszuka jest znakomita zarówno na śniadanie, jak i ciepłą kolację. Szakszuka jest prosta w wykonaniu i bardzo szybka. Jeżeli masz dosyć zwykłej jajecznicy, możesz wypróbować przepis na szakszukę.
Szakszuka - przepis krok po kroku:
Szakszuka - składniki:
- 3 pomidory
- pół łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 jaja
- bagietka
- bazylia
- sól, pieprz, kmin rzymski, bazylia, oregano
Szakszuka - wykonanie:
- Sparz pomidory.
- Obierz je ze skórki. Pozbądź się gniazd nasiennych.
- Pokrój je na mniejsze kawałki.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Czosnek umieść na patelni i podsmaż na maśle.
- Dodaj pokrojone pomidory.
- Dopraw przyprawami. Całość wymieszaj i podsmaż przez kilka minut.
- Wbijaj jajka i posól. Nie mieszaj. Przykryj przykrywką i smaż przez 2-3 minuty na małym ogniu.
- Kiedy jajka się już zetną, ściągnij z patelni.
- Szakszukę podawaj z bagietką.
Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)
Nietypowa szakszuka z bakłażanem i kiełbasą
Szakszuka z bakłażanem to nieco bardziej zmodyfikowana wersja tego dania. Przejdźmy od razu do wykonania.
Składniki:
- 4 plastry bakłażana
- 1 laska kiełbasy
- sól, pieprz, czosnek, bazylia, suszone pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 pomidory
- 2 jaja
- bagietka
- świeże listki bazylii
Wykonanie:
- Umyj bakłażana. Pokrój go w kostkę. Posól obficie i odstaw na 30 min, po tym czasie opłucz go pod bieżącą wodą i wysusz.
- Kiełbasę pokrój w kostkę.
- Kiełbasę umieść na patelni, dodaj olej.
- Dołóż czosnek. Całość podsmaż.
- Po kilku chwilach dodaj bakłażana.
- Dopraw do smaku przyprawami.
- Następnie dodaj pokrojone pomidory.
- Gdy wszystko się poddusi, dodaj jajka. Przykryj przykrywką i podsmaż.
- Posyp danie listkami bazylii.
Szakszuka z kurkami - przepis w jesiennym wydaniu
Szakszuka z kurkami? To opcja zdecydowanie na jesień! Warto skorzystać z powoli kończącego się sezonu na grzyby leśne. Receptura znajduje się tutaj:
Składniki:
- 3 pomidory - najlepiej ekologiczne
- 100 g kurek
- odrobina masła
- 3 jaja
- sól, pieprz
- połówka cebuli
Wykonanie:
- Sparz pomidory. Obierz ze skórki. Pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój je na mniejsze partie.
- Kurki dokładnie oczyść i umyj. Osusz delikatnie.
- Cebule posiekaj na drobno.
- Podduś na patelni cebulę z grzybami. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Dołóż pomidory.
- Chwilę podsmaż, ale nie mieszaj zbyt mocno, gdyż zrobi się pulpa. Wbij jajka i przykryj przykrywką.
- Opcjonalnie możesz posypać szczypiorkiem lub bazylią.
Co warto podać do szakszuki?
Co będzie pasować do szakszuki? Oprócz chrupiącego chleba lub bagietki dobrze sprawdzi się kasza gryczana biała lub ciemna. Innym wariantem jest zastosowanie ryżu. Chociaż w tradycyjnym przepisie najlepiej serwować szakszukę z pieczywem, to jednak inne opcje mogą także znaleźć zastosowanie. Chleb możemy zamoczyć w powstałym sosie z szakszuki.
Zobacz też: Jak mrozić grzyby na zimę, żeby nie były gorzkie? Czy grzyby przed zamrożeniem się myje? Mini poradnik