Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)
Szparagi zielone smażone na maśle to najczęściej spotykana propozycja wykorzystania w kuchni popularnego afrodyzjaku. Jednak jeśli poszukujesz ciekawej alternatywy i chcesz zjeść pyszne śniadanie, przygotuj z nami szakszukę Darii Ładochy.
Szakszuka - przepis Darii Ładochy na szparagi w niecodziennej formie
Szakszuka kojarzy się głównie z podsmażaną papryką, cebulą, czy innymi warzywami. Doprawiona kompozycją ziół, zalana passatą pomidorową a na środku wbite są jajka. O ile Daria Ładocha w swoim wiosennym przepisie zachowała klasyczną formę szakszuki, o tyle dodatki są zupełnie inne. Przyrządzając śniadanie według jej pomysłu, odkrywasz kolejny i zupełnie inny przepis na szparagi.
Składniki:
- 20 g sera gorgonzola,
- 6 jajek,
- połowa pęczka szparagów zielonych,
- 400 g pomidorów,
- 400 g świeżych moreli,
- 4 łyżki kaparów,
- 2 szalotki,
- papryczka chili,
- świeży tymianek,
- sól,
- czarny pieprz,
- masło.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Szparagi zielone w formie szakszuki. Przepis krok po kroku
- Odłam i usuń zdrewniałe, jasne części szparag.
- Opłucz szparagi pod letnią wodą i osusz.
- Na patelni grillowej smaż przez około pięć minut bez dodawania tłuszczu, ale z odrobiną soli. Obracaj co jakiś czas.
- Na osobnej patelni rozpuść masło. Wrzuć posiekaną szalotkę i dodaj pomidory.
- Pokrój morele w kostkę. Przełóż do pozostałych składników. Duś aż odparuje się nadmiar wody.
- Do szakszuki dodaj zgrilowane wcześniej zielone szparagi i kapary.
- Na wierzch wbij jajka. Przykryj pokrywką i duś, do momentu kiedy zetnie się białko.
- Potrawę przypraw pieprzem, solą oraz chili. Możesz dodać nieco sera gorgonzola, a przed podaniem oprószyć całość świeżym tymiankiem.