Szparagi z przepisu Darii Ładochy to pomysł na wykwintne śniadanie. Wypróbuj obłędny so z dodatkiem tego owocu

Sezon na szparagi właśnie się rozpoczął. Dlatego coraz częściej zastanawiamy się, co przyrządzić wykorzystując pyszny afrodyzjak. Przepis Darii Ładochy na nietypową szakszukę to pomysł na sycące śniadanie w królewskim stylu. Sos pomidorowo-morelowy doda całości nieziemskiego smaku.
Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)

Szparagi zielone smażone na maśle to najczęściej spotykana propozycja wykorzystania w kuchni popularnego afrodyzjaku. Jednak jeśli poszukujesz ciekawej alternatywy i chcesz zjeść pyszne śniadanie, przygotuj z nami szakszukę Darii Ładochy.

Szakszuka - przepis Darii Ładochy na szparagi w niecodziennej formie

Szakszuka kojarzy się głównie z podsmażaną papryką, cebulą, czy innymi warzywami. Doprawiona kompozycją ziół, zalana passatą pomidorową a na środku wbite są jajka. O ile Daria Ładocha w swoim wiosennym przepisie zachowała klasyczną formę szakszuki, o tyle dodatki są zupełnie inne. Przyrządzając śniadanie według jej pomysłu, odkrywasz kolejny i zupełnie inny przepis na szparagi. 

 

Składniki:

  • 20 g sera gorgonzola,
  • 6 jajek,
  • połowa pęczka szparagów zielonych,
  • 400 g pomidorów,
  • 400 g świeżych moreli,
  • 4 łyżki kaparów,
  • 2 szalotki,
  • papryczka chili,
  • świeży tymianek,
  • sól,
  • czarny pieprz,
  • masło.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Szparagi zielone w formie szakszuki. Przepis krok po kroku

  1. Odłam i usuń zdrewniałe, jasne części szparag.
  2. Opłucz szparagi pod letnią wodą i osusz.
  3. Na patelni grillowej smaż przez około pięć minut bez dodawania tłuszczu, ale z odrobiną soli. Obracaj co jakiś czas.
  4. Na osobnej patelni rozpuść masło. Wrzuć posiekaną szalotkę i dodaj pomidory.
  5. Pokrój morele w kostkę. Przełóż do pozostałych składników. Duś aż odparuje się nadmiar wody.
  6. Do szakszuki dodaj zgrilowane wcześniej zielone szparagi i kapary.
  7. Na wierzch wbij jajka. Przykryj pokrywką i duś, do momentu kiedy zetnie się białko. 
  8. Potrawę przypraw pieprzem, solą oraz chili. Możesz dodać nieco sera gorgonzola, a przed podaniem oprószyć całość świeżym tymiankiem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.