Sezon na szparagi właśnie się rozpoczął. Dlatego coraz częściej zastanawiamy się, co przyrządzić wykorzystując pyszny afrodyzjak. Przepis Darii Ładochy na nietypową szakszukę to pomysł na sycące śniadanie w królewskim stylu. Sos pomidorowo-morelowy doda całości nieziemskiego smaku.
Fot. iStock/iuliia_n, instagram.com/darialadocha
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)
Szparagi zielone smażone na maśle to najczęściej spotykana propozycja wykorzystania w kuchni popularnego afrodyzjaku. Jednak jeśli poszukujesz ciekawej alternatywy i chcesz zjeść pyszne śniadanie, przygotuj z nami szakszukę Darii Ładochy.
REKLAMA
Szakszuka - przepis Darii Ładochy na szparagi w niecodziennej formie
Szakszuka kojarzy się głównie z podsmażaną papryką, cebulą, czy innymi warzywami. Doprawiona kompozycją ziół, zalana passatą pomidorową a na środku wbite są jajka. O ile Daria Ładocha w swoim wiosennym przepisie zachowała klasyczną formę szakszuki, o tyle dodatki są zupełnie inne. Przyrządzając śniadanie według jej pomysłu, odkrywasz kolejny i zupełnie inny przepis na szparagi.
Składniki:
20 g sera gorgonzola,
6 jajek,
połowa pęczka szparagów zielonych,
400 g pomidorów,
400 g świeżych moreli,
4 łyżki kaparów,
2 szalotki,
papryczka chili,
świeży tymianek,
sól,
czarny pieprz,
masło.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Szparagi zielone w formie szakszuki. Przepis krok po kroku